Il Cilento, tra mare e monti, de Cilento, tussen bergen en zee. Het geeft meteen de veelzijdigheid van dit prachtige natuurgebied weer. De Cilento ligt in Zuid-Italië, in de regio Campania, twee uur rijden ten zuiden van Napels.

Een groot deel van het gebied werd in 1991 tot nationaal park verklaard: Parco nazionale del Cilento e Vallo di Diano. Later werd het aan de UNESCO-lijst van werelderfgoederen toegevoegd.

Cilento - Italië

Een bijzondere bloem

Het nationaal park is een natuurgebied met een bijzonder ecosysteem. Hier bloeien behalve vele orchideesoorten, ook de Primula Palinuri. Plantjes met kleine, gele bloemetjes. De Primula Palinuri wordt alleen gevonden in de Cilento en werd daarom gekozen als symbool van het park. Het plantje wordt het meest bedreigd door uitbreiding van het toerisme.

Primula Palinuri

De Grieken, Romeinen, Etrusken, Byzantijnen, zij hebben ieder hun sporen achtergelaten in de Cilento. Een waar genot voor de cultuurliefhebber.

Kust Zuid-Italië

De vele middeleeuwse dorpjes zijn soms wat slaperig, maar heerlijk om doorheen te wandelen en je kunt er altijd van een uitstekend kopje koffie genieten. Ook tref je er verrassende restaurantjes met streekgerechten. Kijken naar de ouderen die soms heftig discussiëren en dames die elegant op hoge hakken over de ongelijke stenen lopen is een leuke bezigheid. De trotse en vriendelijke bewoners zijn altijd bereid om je de weg te wijzen of je te complimenteren met de paar woorden Italiaans die je kent.

Onbedorven strandjes

Onbedorven, verborgen strandjes, kristalhelder blauw water. Sportievelingen kunnen hier hun hart ophalen, Wandelen in uitgestrekte bossen, mountainbiken en paardrijden langs de kust en in de bergen (Monte Cervati, 1899 m), het kan allemaal. Een bezoek aan de grotten langs de kust (grotten van Palinuro) is de moeite waard. Een spannende tocht door een canyon (Morigerati) met stroomversnellingen is een pittige uitdaging.

De Cilento in Zuid-Italië

Zou je graag eens op zoek gaan naar een verrassende plek in Italië? Adressen voor een verblijf in de Cilento vindt u op Vakantiehuizen Zuid-Italië. Behalve vakantiehuizen, worden er ook excursies aangeboden. Heb je een speciale wens, dan kun je hen altijd per e-mail bereiken.

Acqua sale

Tenslotte mag een typisch gerecht uit de Cilento natuurlijk niet ontbreken; Acqua Sale. Het is een kleurrijk, fris en zomers gerecht en het past overal bij.

acqua sale

Ingrediënten acqua sale
– Oud brood
– Ten minste 10 kerstomaatjes
– Zout, olie (extra virgine), knoflook en oregano
– Water

Maak het brood enkele seconden nat onder stromend water en wring het iets uit. Verkruimel het brood in een kom. 
Was de kerstomaatjes en snijd ze in vieren. Hak de knoflook grof. Breng alles op smaak met zout, olijfolie en oregano. Meng het geheel met de handen.

Buon appetito!

Photo credit aqua sale
Overige foto’s: Vakantiehuizen Zuid-Italië

2 Comments

Leave a Reply

2 Pings & Trackbacks

  1. Pingback:

  2. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…