Camper naar Italië
Photo Credit 1

Enige tijd geleden bespraken we op ons Italiëblog een aantal alternatieve manieren om naar Italië te reizen: per spoor, per bus of per vliegtuig. Wat nog ontbrak was natuurlijk het reizen per camper naar Italië. Als we de liefhebbers van camperreizen moeten geloven is dit een van de meest relaxte manieren van reizen. Je hebt je mobiele woning namelijk altijd bij je.

Ben je een vaste camperreiziger, dan weet je natuurlijk al precies waar je rekening mee moet houden. Heb je dit jaar voor een eerst een camper geleend of gehuurd en ben je van plan naar het zuiden af te zakken? Dan hebben we mogelijk nog wat nuttige tips voor je!

Maximale toegestane snelheid met de caravan en camper

Met de camper mag je op de Italiaanse autosnelwegen 130 km/uur rijden, net als met de auto. Met een caravan mag je niet harder dan 80 km/uur, dus dat scheelt aanzienlijk. Op overige wegen moet je je aan een snelheid van maximaal 90 km/uur houden, behalve als er twee rijbanen zijn. Dan mag je rijden met 110 op de teller. Let op je snelheid, want de bekeuringen voor snelheidsovertredingen zijn net als hier niet mals (en ze bereiken ook Nederland en België, geloof ons).

Het ultieme gevoel van vrijheid: Italië per camper ontdekken (foto: Pexels)

Eisen aan je camper

Zorg er ook op de route naar Italië voor dat je camper aan alle eisen voldoet. Je wist waarschijnlijk als dat je in Duitsland, in Oostenrijk en in Frankrijk in de winter met winterbanden moet rijden. Maar ook in de Italiaanse Alpen en de Dolomieten moet je de bergwegen in de wintermaanden met winterbanden bedwingen. Een ongeluk op zomerbanden kan vervelende gevolgen hebben.

Dat betekent niet dat je in de zomer nergens naar hoeft te kijken, natuurlijk. Allereerst moet je ervoor zorgen dat je van 16 mei tot 14 oktober met zomerbanden rijdt. Niet alle winterbanden zijn verboden in de zomer, maar het is wel beter om te kiezen voor banden die zijn aangepast aan het seizoen.

Controleer vooraf of je zomerbanden nog wel genoeg profiel hebben. Het volle gewicht van een beladen camper op de gladde vlakken van je banden, wil je ook niet. In de autonome regio Aostadal heb je van 30 april tot medio oktober sneeuwkettingen in je camper nodig, voor het geval dát. Maar er zijn meer gebieden waar je in deze periode sneeuwkettingen nodig hebt.

In geval van pech of een ongeval:

  • Buiten de bebouwde kom moet iedere inzittende een veiligheidsvestje dragen als ze de auto verlaten (controleer dus of je deze op een goed bereikbare plek in je camper hebt liggen).
  • Buiten de bebouwde kom moet je een gevarendriehoek. Plaats deze op de vluchtstrook van de snelweg op zo’n 100 meter achter de camper, op andere plekken op zo’n 50 meter.
  • Ben je betrokken bij een ongeval met letsel? Dan ben je verplicht om de politie te bellen.

Fietsen achter op de camper?

Neem je fietsen achter op je camper mee? Vergeet dan het juiste markeringsbord mee. Het vreemde is dat de verschillende landen binnen de EU nog altijd hun eigen regels erop na houden.

Zo heb je in Italië een ander markeringsbord nodig dan in Spanje. In Italië heb je een aluminium bord van 50×50 cm nodig met vijf diagonaal rood-witte strepen. In Spanje een markeringsbord nodig hebt van drie strepen.

Alle informatie over markeringsborden in de verschillende Europese landen lees je hier.

Milieuzones en ZTL’s

Net als Duitsland beschikt ook Italië over een aantal steden met milieuzones. In onder andere Rome, Florence, Bologna en Milaan moet je een zogeheten ‘ecopass’ hebben om de stad in te rijden. Maar misschien is het beter om de camper in deze steden gewoon op de kampeerplek te laten staan en je met het openbaar vervoer of je eigen fietsen te verplaatsen. Let ook op de zogenoemde zone traffico limitato (ZTL), ofwel gebieden voor beperkte toegang. Deze bevinden zich in de stadscentra en worden streng bewaakt met flitscamera’s. Als je als ongeautoriseerde Nederlander of Vlaming zo’n zone in rijdt, ontvang je geheid een bekeuring op de deurmat.

Camper naar Italië
Photo Credit 2

Bergpassen

Wanneer je ervaring hebt met het rijden met een caravan, weet je al dat je daarmee niet alle bergpassen over mag. Met de camper mag dat meestal wel, maar doe je er toch goed aan je voor te bereiden. Reken erop dat sommige bergpassen hard werken zijn, afhankelijk van het gewicht en de motorisering van je camper.

Met een niet al te zware camper moeten de bergpassen wel lukken (foto: Unsplash)

Tip: zorg ervoor dat je voor de beklimming van een bergpas je watertanks hebt geleegd. Dat scheelt alvast een slok op een borrel! In het winterseizoen kunnen sommige passen bovendien afgesloten zijn. Om alternatieven bij de hand te hebben, doe je er verstandig aan ook te zorgen voor een goede kaart van Italië, naast je navigatiesysteem. Dan heb je bij nood in ieder geval iets om op terug te vallen. Als ANWB-lid krijg je vaak korting op kaartmateriaal in de ANWB-winkel.

Camperstaanplaatsen

Je mag je camper ook in Italië niet overal neerzetten. In het algemeen mag je kamperen op campings, op reguliere parkeerplaatsen (ook langs snelwegen), op eigen terrein na toestemming en op speciale camperstaanplaatsen. Zeker deze laatste zijn een goed alternatief voor wildkamperen.

Ze heten in Italië aree di sosta en ze zijn meestal gratis. Soms zijn ze bewaakt en soms zijn er ook voorzieningen zoals elektriciteit en water, waar je dan een kleine bijdrage voor betaalt. Het is veiliger en prettiger om van deze camperstaanplaatsen gebruik te maken dan om zomaar ergens langs de weg te parkeren.

Camperroutes door Italië

In Italië leg je de mooiste camperroutes af (foto: Unsplash)

Op dit moment werken we nog aan een aantal mooie camperroutes door Italië. Zodra we deze af hebben, zullen we ze hier publiceren. Heb je zelf een mooie camperroute door Italië uitgeschreven en wil je deze met ons delen? Graag. Neem dan contact op met de redactie.

Met de camper naar de boer

Sinds enige tijd kun je bij ruim 400 agriturismi in Italië ‘gratis’ met een camper staan. Voor het camperverblijf betaal je niks, maar je moet wel lid zijn van Fattore Amico. Het systeem lijkt op het bekende France Passion, waarbij je met de camper bij Franse wijnboeren kunt overnachten. Net als in Frankrijk gaat het niet om campings, maar om privéterreinen bij agriturismi, bij andere boerenbedrijven en bij particulieren.

Voor een lidmaatschap van Fattore Amico betaal je € 35 per jaar. De deelnemende bedrijven liggen verspreid over de laars en je vindt ze in een boekje dat je bij je lidmaatschap krijgt. Met dit initiatief wil de organisatie vooral bekendheid geven aan gebieden buiten de gebaande paden en toeristische bestemmingen.

Een camper huren?

Er zijn zat mogelijkheden om een leuke camper te huren (foto: Unsplash)

Als je geen eigen camper hebt, zijn er ook genoeg mogelijkheden om een camper te huren. Dat kan natuurlijk bij camperverhuurders, maar ook het huren van particulieren wordt steeds populairder. Er zijn inmiddels verschillende initiatieven die neerkomen op een Airbnb-concept voor campers. Bijvoorbeeld Goboony en PaulCamper.

Deze concepten kunnen ook interessant zijn als je zelf een camper hebt, maar die slechts een paar weken per jaar gebruikt. Via een van de platformen hierboven kun je jouw camper gemakkelijk en veilig verhuren en zo wat van de kosten terugverdienen.