Camper naar ItaliëEnige tijd geleden bespraken we op ons Italiëblog een aantal alternatieve manieren om naar Italië te reizen: per spoor, per bus of per vliegtuig. Wat nog ontbrak was natuurlijk het reizen per camper naar Italië. Als we de liefhebbers van camperreizen moeten geloven, een van de meest relaxte manieren van reizen. Je hebt je mobiele woning namelijk altijd bij je. Ben je een vaste camperreiziger, dan weet je natuurlijk al precies waar je rekening mee moet houden. Heb je dit jaar voor een eerst een camper geleend of gehuurd en ben je van plan naar het zuiden af te zakken? Dan hebben we mogelijk nog wat nuttige tips voor je!

Maximale toegestane snelheid met de caravan en camper

Met de camper mag je op de Italiaanse autosnelwegen 130 km/uur rijden, net als met de auto. Met een caravan mag je niet harder dan 80 km/uur, dus dat scheelt aanzienlijk. Op overige wegen moet je je aan een snelheid van maximaal 90 km/uur houden, behalve als er twee rijbanen zijn. Dan mag je rijden met 110 op de teller. Let op je snelheid, want de bekeuringen voor snelheidsovertredingen zijn net als in Nederland niet mals (en ze bereiken ook Nederland, geloof ons).

Eisen aan je camper

Zorg er ook op de route naar Italië voor dat je camper aan alle eisen voldoet. Je wist waarschijnlijk als dat je in Duitsland, in Oostenrijk en in Frankrijk in de winter met winterbanden moet rijden. Maar ook in de Italiaanse bergen moet je de bergwegen met winterbanden bedwingen. Een ongeluk op zomerbanden kan vervelende gevolgen hebben. Dat betekent niet dat je in de zomer nergens naar hoeft te kijken, natuurlijk. Controleer vooraf of je zomerbanden nog wel genoeg profiel hebben. Het volle gewicht van een beladen camper op de gladde vlakken van je banden, wil je ook niet. In de autonome regio Aostadal heb je van 30 april tot medio oktober sneeuwkettingen in je camper nodig, voor het geval dát. Maar er zijn meer gebieden waar je in deze periode sneeuwkettingen nodig hebt.

Milieuzones en ZTL’s

Net als Duitsland beschikt ook Italië over een aantal steden met milieuzones. In onder andere Rome, Florence, Bologna en Milaan moet je een zogeheten ‘ecopass’ hebben om de stad in te rijden. Maar misschien is het beter om de camper in deze steden gewoon op de kampeerplek te laten staan en je met het openbaar vervoer of je eigen fietsen te verplaatsen. Let ook op de zogenoemde zone traffico limitato (ZTL), ofwel gebieden voor beperkte toegang. Deze bevinden zich in de stadscentra en worden streng bewaakt met flitscamera’s. Als je als ongeautoriseerde Nederlander of Vlaming zo’n zone in rijdt, ontvang je geheid een bekeuring op de deurmat.

Camper naar Italië

Bergpassen

Wanneer je ervaring hebt met het rijden met een caravan, weet je al dat je daarmee niet alle bergpassen over mag. Met de camper mag dat meestal wel, maar doe je er toch goed aan je voor te bereiden. Reken erop dat sommige bergpassen hard werken zijn, afhankelijk van het gewicht en de motorisering van je camper. Tip: zorg ervoor dat je voor de beklimming van een bergpas je watertanks hebt geleegd. Dat scheelt alvast een slok op een borrel! In het winterseizoen kunnen sommige passen bovendien afgesloten zijn. Om alternatieven bij de hand te hebben, doe je er verstandig aan ook te zorgen voor een goede kaart van Italië, naast je navigatiesysteem. Dan heb je bij nood in ieder geval iets om op terug te vallen. Als ANWB-lid krijg je vaak korting op kaartmateriaal in de ANWB-winkel.

Camperstaanplaatsen

Je mag je camper ook in Italië niet overal neerzetten. In het algemeen mag je kamperen op campings, op reguliere parkeerplaatsen (ook langs snelwegen), op eigen terrein na toestemming en op speciale camperstaanplaatsen. Zeker deze laatste zijn een goed alternatief voor wildkamperen. Ze heten in Italië aree di sosta en ze zijn meestal gratis. Soms zijn ze bewaakt en soms zijn er ook voorzieningen zoals elektriciteit en water, waar je dan een kleine bijdrage voor betaalt. Het is veiliger en prettiger om van deze camperstaanplaatsen gebruik te maken dan om zomaar ergens langs de weg te parkeren.

Met de camper naar de boer

Sinds enige tijd kun je bij ruim 400 agriturismi in Italië ‘gratis’ met een camper staan. Voor het camperverblijf betaal je niks, maar je moet wel lid zijn van Fattore Amico. Het systeem lijkt op het bekende France Passion, waarbij je met de camper bij Franse wijnboeren kunt overnachten. Net als in Frankrijk gaat het niet om campings, maar om privéterreinen bij agriturismi, bij andere boerenbedrijven en bij particulieren. Voor een lidmaatschap van Fattore Amico betaal je € 35 per jaar. De deelnemende bedrijven liggen verspreid over de laars en je vindt ze in een boekje dat je bij je lidmaatschap krijgt. Met dit initiatief wil de organisatie vooral bekendheid geven aan gebieden buiten de gebaande paden en toeristische bestemmingen.

Photo Credit 1
Photo Credit 2

Loading…