Tolwegen Italië

Als je met de auto naar Italië gaat, dan kun je er (bijna) niet omheen: tolwegen in Italië. In Italië zijn bijna alle snelwegen tolwegen. Er ligt een uitgebreid netwerk van 3.020 kilometer aan snelwegen, waarmee je snel door het Italiaanse schiereiland reist.

Hoe verder je rijdt, hoe meer je betaalt

Hoeveel tol in Italië je betaalt hangt af van je bestemming (hoe langer je over de tolweg rijdt, hoe meer je betaalt) en van de tariefklasse van je voertuig.

Italiaanse tolwegen
Dit zijn de tolwegen in Italië (bron: autostrade.it)

Tariefklassen van de tolwegen

Dit zijn de tariefklassen voor de tolwegen in Italië:

  • Klasse A: motoren en tweeassige voertuigen waarvan de hoogte gemeten vanaf de onderkant van het voorwiel minder bedraagt dan 1,30 m (hieronder vallen de meeste personenauto’s).
  • Klasse B: tweeassige voertuigen waarvan de hoogte gemeten vanaf de onderkant van het rechtervoorwiel meer bedraagt dan 1,30 m.
  • Klasse 3: voertuigen of combinaties met in totaal drie assen (bijvoorbeeld een voertuig van klasse A of B met aanhangwagen of caravan).
  • Klasse 4: voertuigen of combinaties met in totaal vier assen (bijvoorbeeld een voertuig van klasse A of B met tweeassige caravan).
  • Klasse 5: voertuigen of combinaties met in totaal vijf of meer assen.

Meer informatie over de tariefklassen van de tolwegen vind je op: autostrade.it.

Wat kosten de tolwegen in Italië?

Voor de verschillende trajecten op je route moet je tol betalen. Als je doorrijdt tot Florence betaal je in totaal zo’n € 28 aan tol. Naar het Trasimeense Meer (Umbrië) betaal je zo’n € 40. Doorrijden tot aan Rome kost rond de € 48. Deze tarieven gelden met een gewone personenauto. Met een aanhanger of caravan ben je meer tolgeld kwijt, zoals je bij de tariefklassen kunt zien.

Hieronder zie je de kosten per tariefklasse van een aantal populaire trajecten.

Let erop dat de tarieven onderhevig zijn aan prijswijzigingen.

Tol Italië: trajectklasse Aklasse Bklasse 3klasse 4
Como – Milaan – Genua15,5015,8021,0031,80
Como – Milaan – Florence27,9028,6037,8057,30
Como – Milaan – Rome47,4048,5064,3097,20
Como – Milaan – Ancona35,3036,1048,1072,60
Como – Milaan – Reggio Calabria65,0066,5088,30133,50
Como – Milaan – Bari69,9071,5095,00143,50
Brenner – Venetië29,7030,3040,5061,00
Brenner – Florence33,1033,8045,0067,90
Brenner – Rome52,4053,7071,40107,70
Brenner – Ancona40,4041,3055,2083,10
Brenner – Bari75,0076,80102,20154,10
ALT Stazione
Dit bord markeert het begin of einde van een tolweg in Italië (bron: Wikimedia)

Betalen voor de tolweg

Het makkelijkst is het om te zorgen voor een creditcard. Hiermee kun je bij de tolpoorten (aangegeven met ALT STAZIONE) snel door bij de loketten waar in blauwe borden CARTE staat aangegeven.

Zo zit je nooit verlegen om kleingeld en kun je sneller doorrijden dan bij de poortjes waar je met contant geld kunt betalen. Je kunt hier met alle bekende creditcards betalen.

Contant betalen kan ook. Er zijn bemande tolhokjes waar je geld geeft aan een medewerker van de tolweg. Er zijn ook tolhokjes waarbij je kleingeld in een laatje deponeert, waarna je door mag rijden.

Op sommige plekken kun je ook betalen met de je Nederlandse bankpas (debitcard). Let op het Maestro-logo. Je hoeft je pincode niet in te voeren.

via GIPHY

Op sommige trajecten betaal je de tol voordat je het traject op rijdt. In andere gevallen neem je eerst een ticket uit de automaat en betaal je wanneer je de tolweg weer verlaat.

Pas als je contant, via creditcard of via je bankpas hebt betaald, gaat de slagboom open en kun je doorrijden. Wanneer er een probleem is met de betaling en je hebt dus niet betaald, dan gaat in de meeste gevallen toch de slagboom open, om opstoppingen te voorkomen.

Je krijgt dan een naheffing op basis van je kenteken. De Italiaanse overheid gaat actief achter ‘wanbetalers’ aan. Reken er dus niet op dat je onder betaling van je tolgeld uitkomt, omdat je dan al lang weer in Nederland of België bent.

Alt Stazione: over 2.500 meter kun je een tolpoortje verwachten (foto: Wikimedia)

Tol Italië vermijden

Wil je geen of zo min mogelijk tol betalen? Dan kun je proberen om de tolwegen te vermijden. Vrijwel elke route kan ook via een Strada Statale (SS) worden afgelegd en deze nationale wegen kun je gratis berijden. Dit kunnen echter lange en bochtige trajecten zijn, waardoor je in kilometers veel meer gaat afleggen.

Ook zul je lang niet zo snel op je bestemming arriveren als via de brede Italiaanse snelwegen. Als de reis de vakantie is, is dit natuurlijk geen probleem. Maar je moet wel denken in extra kosten voor brandstof en (veel) extra tijd en of het je dat waard is.

Betalen met de tolbadge

Ga je vaker dan eens per jaar met de auto naar Italië? Dan kun je overwegen een tolbadge aan te schaffen. Een tolbadge geeft veel gemak, doordat je niet meer in de rij hoeft te staan bij de tolpoortjes. Een nadeel van de tolbadge is dat het weer een abonnement met zich meebrengt, maar als je vaker naar Italië (of Frankrijk, Spanje, Portugal) rijdt kan het toch een aantrekkelijke optie zijn.

Tolbadge Italië
Tolbadge Italië (bron: ANWB)

De tolbadge kun je krijgen bij de ANWB-winkel. Je moet er een contract op naam en kenteken voor afsluiten. Je krijgt een kastje mee dat je achter de achteruitkijkspiegel in het midden van de voorruit moet plakken.

Met de tolbadge kun je door de aangegeven tolpoortjes rijden zonder dat je hoeft te stoppen. Je herkent de speciale stroken voor eigenaren van tolbadges aan de tekst: TELEPASS. De tolbadge heeft een batterij die zo’n 7 jaar meegaat.

De tolkosten worden aan het eind van de maand automatisch van je rekening afgeschreven. Je betaalt naast de tolkosten € 3 per maand voor de maanden dat je de tolbadge gebruikt. En dan nog de aanschafkosten van het kastje. Deze bedragen € 21,95 voor ANWB-leden. Niet-leden betalen € 2 meer.

Bekijk hier hoe je de tolbadge kunt bestellen

Betalen met de Viacard

Een Viacard is een soort prepaidkaart om tol in Italië mee te betalen. Je koopt ze langs de snelweg voor een bedrag van € 25, € 50 of € 75 euro en je gebruikt ze bij de speciale Viacard-poortjes. Hier kun je net als bij de Telepass-poortjes vaak snel doorrijden.

Als je geen tegoed meer op je Viacard hebt, kun je betalen met een tweede Viacard of bijbetalen met contant geld. Let erop dat de kaart als contant geld wordt beschouwd en dat je bij verlies ervan geen recht hebt op een vergoeding.

Let op: Viacard is eind 2021 beëindigd als betaalmethode op de Italiaanse snelwegen. Je hebt de Telepass-oplossing nodig, waar je hierboven meer informatie over kunt vinden.

Elektronische tolbetaling in Noord-Italië

Op een aantal plekken in Noord-Italië is sinds kort betalen op kenteken ingevoerd. Camera’s registreren alle auto’s en je moet achteraf betalen via een website of app. Bezitters van een tolbadge betalen automatisch via hun bankrekening. Het gaat hier om een beperkt aantal ringwegen die staan aangegeven met de naam Pedemontana.

Beeld tolwegen Italië: Wikimedia, bronnen: Autostrade per l’Italia en ANWB