in , ,

Verzekeringen voor je huurauto: hier moet je op letten

Verzekeringen voor je huurauto: hier moet je op letten
Verzekeringen voor je huurauto: hier moet je op letten (foto: Pixabay)

Als je in Italië een auto gaat huren, krijg je te maken met verschillende verzekeringen. Soms hebben deze verzekeringen een andere naam dan in Nederland of België. Ook de dekking kan verschillen van wat je in de lage landen gewend bent. De belangrijkste verzekeringen en afkortingen hebben we in dit informatieve blogartikel voor je opgenomen.

Wettelijke aansprakelijkheid

In Nederland, België en alle andere EU-landen is een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid verplicht. Deze zogeheten WA-verzekering dekt de schade die je met jouw huurauto aan anderen toebrengt. De minimale dekking per gebeurtenis is binnen de Europese Unie 5 miljoen euro, wat in verreweg de meeste gevallen voldoende moet zijn om schade (en eventuele gevolgschade) te dekken.

Cascoverzekering

Heb je schade toegebracht aan je huurauto of camper? Dan ben je daarvoor zelf verantwoordelijk. Het behoeft geen betoog dat dergelijke schade flink kan oplopen. Daarom is een cascoverzekering belangrijk. Deze wordt in de autoverhuurwereld meestal een Collision Damage Waiver genoemd, een CDW-verzekering. Hiermee beperk je jouw schade doordat de verzekering uitkeert als je schade aan je huurauto veroorzaakt.

Bepaalde schades kunnen trouwens uitgesloten zijn van de CDW-verzekering. Het is goed om hier op te letten. Het gaat vaak om opzettelijk veroorzaakte schade of schade na het drinken van alcohol of het nemen van drugs. Ook schade aan de onderkant of juist het dak van de auto, ruitschade of bandenschade kan uitgesloten zijn. Let ook op met het rijden op onverharde wegen. Soms is schade hierdoor ook uitgesloten.

Eigen risico

De cascoverzekering of CDW-verzekering kent meestal een eigen risico. Het eigen risico is het bedrag dat je sowieso moet betalen als je schade rijdt. Het gaat dan om bijvoorbeeld 500 euro of 1.000 euro. Het eigen risico kan ook hoger of lager zijn, dat hangt af van de autoverhuurder. Bij het boeken van je huurauto kun je vaak ook je eigen risico afkopen. Dat kost je een paar euro per dag extra, maar in geval van schade hoef je dan niet je eigen portemonnee te trekken. Veel mensen vinden het een prettig idee om deze schade afgekocht te hebben.

Diefstalverzekering

Bij de cascoverzekering of CDW-verzekering is diefstal niet altijd automatisch meeverzekerd. In die gevallen is het slim om bij je autohuur ook een diefstalverzekering af te sluiten. Daarbij zou je een laag eigen risico moeten hebben (of een afgekocht eigen risico). Laat je hierover in ieder geval goed informeren.

Ongevallenverzekering of schadeverzekering inzittenden

Dit zijn verzekeringen die dienen als aanvulling op de wettelijke WA-verzekering. Een ongevallenverzekering of schadeverzekering voor inzittenden kunnen van pas komen in landen waar de WA-verzekering niet verplicht is. Of wanneer de WA-dekking laag is. Het is een verzekering die vooral van belang is voor de bestuurder van de auto. Eventuele passagiers kunnen hun schade namelijk altijd verhalen op de WA-verzekering van de bestuurder.

Veelgebruikte afkortingen in de autoverhuur

 • ALI (Additional Liability Insurance) of LIS (Liability Insurance Supplement): verhoging van de wettelijke aansprakelijkheid tot een bepaald maximumbedrag.
 • CDW (Collision Damage Waiver): vergelijkbaar met de cascoverzekering. De CDW beperkt de aansprakelijkheid voor schade aan het gehuurde voertuig.
 • LDW (Loss Damage Waiver): hetzelfde als CDW aangevuld met dekking van diefstal en vandalisme.
 • SCDW (Super CDW): allriskverzekering met bijzonder laag of geen eigen risico.
 • PAI (Personal Accident Insurance): inzittendenverzekering die uitkeert bij letsel of overlijden.
 • PEP (Personal Effects Protection) en PEC (Personal Effects Coverage): bagageverzekering.
 • PERSPRO/CCP (Carefree Personal Protection): personen- en bagageverzekering met extra dekking voor medische hulp in noodsituaties.
 • TPI (Third Party Insurance): WA-verzekering.
 • TP (Theft Protection) of THW (Theft Waiver): diefstalverzekering, vaak met eigen risico.
 • STP (Super TP): diefstalverzekering met bijzonder laag of geen eigen risico.
 • UMP (Uninsured Motorist Protection): aanvullende verzekering in geval van letsel of overlijden door onverzekerde of na ongeval doorgereden tegenpartij.

Tips bij het huren van een auto

 • Kijk goed in de huur- en polisvoorwaarden welke schade is uitgesloten en dus voor eigen rekening blijft. Soms staat er zelfs in dat schade na een verkeersovertreding is uitgesloten.
 • Als je via een bemiddelaar als Sunny Cars of Car Del Mar hebt geboekt, laat je dan op de plek van bestemming niet alsnog een verzekering aansmeren.
 • Soms kun je uitsluitingen via je Nederlandse of Belgische verzekeringsmaatschappij alsnog verzekeren.
 • Let op: je autoverzekering in Nederland of België geldt alleen voor je eigen auto, niet voor een auto die je huurt. Ga je met je eigen auto naar Italië, dan zorg je er uiteraard ook voor dat die goed verzekerd is.
 • Het beste kun je alles van tevoren in Nederland of België regelen (inclusief de belangrijkste verzekeringen), zodat je in Italië alleen nog de sleutel op hoeft te halen en de auto moet controleren op schade.
 • Maak foto’s (met je smartphone) van eventuele schade voordat je met de auto wegrijdt. Zo kun je in geval van discussie bij het inleveren aantonen dat de schade al aanwezig was.
 • Let op: je hebt altijd een creditcard nodig om een auto te kunnen huren in Italië.

Kijk voor meer tips over autohuur in Italië op de speciale autoverhuurpagina.

Bron: ANWB, foto’s: Pixabay.

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Geef een reactie

Avatar

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Vendemmia 2018 - een grote wijnoogst in Italië

Vendemmia 2018: wijn stroomt de spuigaten uit!

Romeinse adel: van decadentie tot succes