in , ,

De Vespa gaat nu echt zoemen

Elektrische Vespa gepresenteerd op motorbeurs Eicma

Elektrische Vespa Elettrica

Het heeft even geduurd, maar nu is ook Vespa over de brug. De legendarische scooter verschijnt volgend jaar in een elektrische versie. Vespa belooft dat de elektrische Vespa dezelfde ‘stijl, wendbaarheid en rijplezier’ zal hebben als zijn historische voorganger.

De Vespa Elettrica glimt momenteel op de motorbeurs Eicma in Milaan, al zien de bezoekers daar alleen een prototype staan. Pas in 2017 is de e-Vespa leverbaar. Die zoemt straks muisstil en kan met een volle accu zeker honderd kilometer rijden, belooft Piaggio, het Italiaanse moederbedrijf.

Hoeveel kost de elektrische Vespa?

Johan van Dijken (68) van de Vespaclub Noord-Holland zag al foto’s van het nieuwe elektrische model. ‘Hij ziet er leuk uit,’ meent Van Dijken. ‘Nu maar eens zien of zo’n elektrische Vespa een beetje optrekt en niet al te duur is. Vespa’s zitten nogal aan de prijs.’ Een voordeel van de komst van de elektrische scooters is dat ze de grote steden weer kunnen binnenrijden. ‘De gemeente Amsterdam kom je niet meer binnen op een oude tweetakt-scooter. Ze worden als veel te vervuilend gezien.’

Populair

Vespa is niet de eerste fabrikant die een elektrisch model op de markt brengt. In Nederland is al een aantal verschillende e-scooters leverbaar, waaronder het Nederlandse merk Ebretti. Een test die de ANWB in 2013 deed concludeerde dat de e-scooters peperduur zijn in vergelijking met hun benzinevarianten. En ook dat de actieradius van de geteste modellen maar beperkt was. ‘Alle begin is moeilijk,’ concludeerden de onderzoekers.

Honda is de grote concurrent

In Italië zelf is overigens niet Piaggio, maar Honda de best verkopende scooter. Vooral de benzinemodellen van het type SH zijn razend populair in het land. Ook de merken Kymco en Yamaha doen het goed. Precies dit jaar is het zeventig jaar geleden dat de eerste Vespa in Italië rondreed. Door de ranke bouw en motorgeluid heetten de goedkope scooters al snel ‘wesp’ (vespa). Wereldwijd rijden er nu vijftien miljoen rond.

Van Dijken rijdt al twintig jaar Vespa. ‘Het zijn prima scooters. Er hoort een bepaald gevoel bij, ik geniet daar iedere dag van. Die oude Vespa’s hebben een typisch geluid. Dat komt met een e-scooter vrees ik nooit meer terug.’

Foto elektrische Vespa: piaggiogroup.com

Written by Rop Zoutberg

Rop Zoutberg is correspondent in Italië voor het NOS Journaal en woont in Rome. Naast berichten voor radio en televisie over Italië fotografeert hij veel, zijn grote passie. 'Italië is echt een thuis voor me geworden nadat ik lange tijd in Spanje woonde. Wat me fascineert is de lappendeken aan regio’s, die echt totaal verschillend zijn. Daardoor blijf ik reizen en ontdekken.' Zijn favoriete stad is Napels.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

29 dingen die alleen Italofielen begrijpen

29 dingen die alleen Italofielen begrijpen

McDonald's Italië introduceert de Nutella Burger

McDonald’s Italië introduceert de Nutella Burger