in

Waarom ik Italiaans leerde

waarom ik Italiaans leerde
Waarom ik Italiaans leerde: Yoëll Schutte

Zelf heb ik zeven jaar geleden besloten om de Italiaanse taal te gaan leren. Het begon met een talencursus op de universiteit, maar ik vond het zo leuk dat ik het roer omgooide en begon met de studie Italiaanse taal en cultuur. Italiaans behoort tot de vier meest bestudeerde talen ter wereld. Niet voor niets zijn er zo veel mensen die Italiaans leren, daarvoor zijn allerlei redenen te bedenken. Dit zijn mijn tien redenen om Italiaans te leren!

1. Prachtige taal

De allereerste reden om Italiaans te gaan leren is natuurlijk omdat het een prachtige taal is: de mooie, open klanken, de zangerige toon en het temperament waarmee woorden worden uitgesproken zijn uniek. Italiaans is een expressieve taal en mede daardoor zo geschikt voor muziek en opera in het bijzonder.

2. Eten en drinken bestellen

Als je je even geen toerist wilt voelen in Italië, bestel je je cappuccino, spaghetti, pizza, limoncello enzovoorts in het Italiaans. Al vinden Italianen het vaak allang leuk als je iets in het Italiaans probeert te zeggen, het is natuurlijk fijn als je indruk kunt maken en de woorden op de juiste manier uitspreekt. Dus bestel voortaan geen ‘broesjetta’ meer, maar ‘broesketta’.

3. Communiceren met de locals

Veel meer dan in Nederland maken Italianen een praatje met elkaar: in de supermarkt, in de trein of gewoon op straat. Om je heel even een van de locals te voelen, knoop je een praatje met een Italiaanse nonna aan. Leerzaam en nog gezellig ook!

4. Italiaanse liedjes meezingen

Eindelijk kun je Eros Ramazzotti en Laura Pausini goed meezingen en begrijpen waarover ze zingen. En misschien kom je erachter dat je al jaren ‘una bella calzone’ zingt in plaats van ‘una bella canzone’.

5. Italiaanse boeken lezen

Gelukkig zijn er veel goede Nederlandse en Vlaamse literair vertalers die een roman haarfijn naar het Nederlands omzetten, maar hoe leuk is het om Italiaanse boeken in de oorspronkelijke taal te lezen? Het dialect dat bijvoorbeeld door personen in het boek wordt gebruikt, komt dan extra goed naar voren.

6. Werk

Als je voor je werk vaak naar Italië moet (che fortuna!) of als je vaak in contact komt met Italiaanse bedrijven, kan het een groot voordeel zijn om de taal van je klant of partner te spreken. Het is zakelijk handig om goede en duidelijke afspraken te kunnen maken.

7. Praten met vrienden of kennissen

Wellicht heb je in de jaren dat je in Italië op vakantie bent geweest een band opgebouwd met Italianen daar. Of misschien heeft iemand in je familie een Italiaanse man of vrouw ontmoet. In die gevallen is het leuk als je met hen ook eens in hun taal kunt spreken in plaats van in het Engels. Wie weet kun jij ze daarna ook nog een woordje Nederlands leren!

8. Wonen in Italië

Als je het besluit hebt genomen om naar Italië te verhuizen, is het natuurlijk een must om Italiaans te spreken. Niet alleen om zaken te regelen met betrekking tot de verhuizing, maar ook om je leven daar op te bouwen is het fijn als je jezelf verstaanbaar kunt maken.

9. Italiaanse recepten lezen en koken

Tegenwoordig kun je veel recepten op internet vinden, keurig in het Nederlands vertaald. Toch is het leuk om recepten in het Italiaans te lezen en op traditionele wijze te bereiden, voor net dat beetje extra Italiaanse gevoel!

10. La lingua dei gesti begrijpen

Als je de Italiaanse taal leert, horen daar natuurlijk ook de gesti, de handgebaren bij. Wanneer je deze onder de knie hebt, is je Italiaanse taalbeheersing compleet!

Dat waren ze, mijn belangrijkste redenen om Italiaans te leren. Wat zijn die van jou?

Written by Yoëll Schutte

Al jaren ben ik compleet verliefd op Italië. Zonnige vakanties, een leerzame schoolreis naar Rome en Florence en een Italiaanse oom hebben ervoor gezorgd dat ik al op jonge leeftijd in aanraking kwam met het prachtige land. Mijn liefde voor taal maakte dat ik mij in 2009 inschreef voor een taalcursus Italiaans, waarna ik ervoor koos om Italiaanse taal en cultuur te gaan studeren. Tijdens deze bachelor heb ik ruim vier maanden stage gelopen in Napels, waar ik van het echte Italiaanse leven heb mogen proeven. Na mijn bachelor heb ik de master Vertalen gedaan, die voornamelijk gericht was op het vertalen vanuit het Italiaans naar het Nederlands. Nu ben ik bezig mijn eerste stappen in de wereld van het vertalen te zetten.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is officieel het lekkerste Italiaanse ijs ter wereld

Dit is officieel het lekkerste Italiaanse ijs ter wereld

in het Italiaanse ziekenhuis

Column: Italiaanse toneelstukjes