in ,

Waarom VPN handig is op vakantie in Italië

Gebruik je in Italië een VPN voor internet
Gebruik je in Italië een VPN voor internet? (foto: Piqsels)

Het is de tijd van het jaar dat veel mensen zich opmaken voor een wintersportvakantie in Italië óf alweer bezig zijn met hun zomervakantie in Italië. In de voorbereidingen op je vakantie zou je ook eens moeten kijken naar VPN. VPN op vakantie kan om meerdere redenen namelijk aan te raden zijn.

Wat is VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network. Het is een manier om een veilige verbinding via een netwerk over het internet tot stand te brengen. Het komt erop neer dat jouw computer via een server in een ander land verbinding maakt, waardoor de verbinding niet naar jouw locatie te herleiden is.

Door een app op je tablet of smartphone te gebruiken of een programma op je desktop of laptop te downloaden en met je VPN-account in te loggen kun je anoniem surfen, geografische blokkades omzeilen en veilige gebruik maken van openbare wifi-netwerken.

Waarom heb je op vakantie VPN nodig?

Om verschillende redenen is het interessant om in Italië en voorafgaand aan je vertrek gebruik te maken van VPN. Hier zijn de belangrijkste redenen.

1. Anoniem vliegtickets boeken

Het begint al bij het boeken van je vliegtickets. De verkoopsites van tickets tracken je IP-adres en weten dus wanneer je interesse hebt in Italië-vakantie. Naarmate je langer zoekt naar interessante aanbiedingen, lopen de prijzen op. Kassa!

Met een VPN voorkom je dit. Jouw computer maakt zich bekend als een bezoeker uit Duitsland, Frankrijk of de Verenigde Staten in plaats van als een geïnteresseerde uit Nederland of België. De sites weten zo niet dat jij je al langer oriënteert op tickets en dat de tijd begint te dringen.

2. Veilig gebruikmaken van openbare wifi in Italië

In Italië heb je in veel steden, campings en hotels de beschikking over openbare wifi. Handig, want zo voorkom je dat je data-abonnement er in no time doorheen is.

Maar gebruikmaken van openbare wifi is niet altijd veilig. Openbare wifi is nou eenmaal heel makkelijk te hacken, waardoor kwaadmiddelen op jouw scherm mee kunnen kijken. Niet zo’n probleem als je het laatste nieuws even bekijkt, maar je moet zeker oppassen als je wilt internetbankieren of je creditcardsaldo wilt checken.

Openbare wifi in Rome (foto: paz.ca – Flickr)

Je voorkomt problemen door een beveiligde verbinding via een VPN op te zetten. Dat lijkt misschien moeilijk, maar het is net zo makkelijk als je app openen, als je maar een account voor een gratis of betaalde VPN hebt.

3. Op vakantie Nederlandse of Vlaamse series blijven volgen

Wil je op vakantie in Italië de series van thuis via bijvoorbeeld Netflix of Uitzending Gemist blijven volgen? Dan kun je op vakantie zomaar ontdekken dat je jouw favoriete programma niet kunt kijken. Dat heeft te maken met de rechten op programma’s die vaak alleen zijn vrijgegeven voor Nederland of België.

Met een VPN kun je jouw smartphone, tablet of laptop laten doen alsof je gewoon thuis zit, terwijl je in het echt met een koude Aperol Spritz aan de Toscaanse kust ligt. Zo omzeil je dus eenvoudig eventuele geografische blokkades.

4. Rai Uno en de Italiaanse Netflix bekijken

Vanuit Nederland mag je niet naar Rai Uno kijken (bron: raiplay.it)

Omgekeerd werkt het ook: als je in Nederland of België bent, wil je weleens die Italiaanse Netflix-series kijken, die je thuis niet hebt. Of je wilt genieten van de roemruchte Italiaanse televisie die standaard voor buitenlanders wordt geblokkeerd.

Met een VPN-account is het een fluitje van een cent om een Italiaanse server te kiezen. Als je eenmaal verbinding hebt, kun je naar de Italiaanse televisie kijken en inloggen op je Netflix-account en zo het Italiaanse aanbod bekijken.

Let op: je hebt dus wel een geldig Netflix-abonnement nodig om de Italiaanse Netflix te bekijken.

Is het legaal?

Ja, gebruik van VPN is volkomen legaal. Alleen een paar dictatoriale regimes hebben hier een verbod op. Dat zijn vaak ook de landen die bepaalde sociale media en websites voor hun inwoners blokkeren (zoals Noord-Korea of China).

Mocht je in zo’n land komen dan kun je met een VPN alsnog gebruikmaken van Gmail of Facebook. In de westerse wereld heb je het recht om anoniem te surfen en worden hier geen of nauwelijks websites geblokkeerd (een uitzondering is de illegale downloadsite The Pirate Bay, die in Nederland wél wordt geblokkeerd).

Gelukkig is er hier dus niet zoiets als een verplichte identificatie met je echte IP-adres.

Wat is de beste VPN?

De beste kwaliteit VPN-diensten krijg je met een betaalde VPN-aanbieder, maar er zijn voor je vakantie ook genoeg mogelijkheden om VPN eens gratis te proberen.

Volgens eigen tests en ervaringen van klanten op VPNgids.nl is ProtonVPN de beste aanbieder van gratis VPN.

De gratis versie van ProtonVPN geeft toegang tot servers in 3 verschillende landen. Je kunt de VPN op slechts één apparaat tegelijk gebruiken en als veel mensen er tegelijkertijd gebruik van maken, kan de service trager worden.

ProtonVPN: verbonden met een server in Italië (bron: ProtonVPN)

Maar alsnog is een goede manier om te testen of VPN van meerwaarde voor jou is, bijvoorbeeld tijdens je volgende vakantie in Italië.

Meer mogelijkheden om VPN gratis te proberen vind je in het overzicht van gratis VPN-verbindingen.

Maak jij op vakantie in Italië al gebruik van VPN?

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Fiesole

Reistips Italië 2020: dit zijn de must-sees van het jaar!

L'Orfeo

Monteverdi’s L’Orfeo, spectaculair Gesamtkunstwerk van 4 vrouwelijke toppers