in

Wat is de ‘passeggiata’?

wat is de passeggiata?
Dit is de 'passeggiata' (foto: Pixabay)

Als de avond invalt en de heetste zonnestralen achter de middeleeuwse architectuur rond de piazza’s verdwijnen, begint een belangrijk Italiaans avondritueel. Het ritueel van de passeggiata. Maar wat houdt dit eigenlijk in?

Letterlijk is het een wandeling. Maar de traditie (want dat is het) van de passeggiata is veel méér dan een rustige wandeling door het dorp of de stad.

Het is flaneren door de straten van het autovrije oude centrum. Of langs de lungomare als je in de buurt van de kust bent. Het is zien en gezien worden.

Italianen kleden zich vaak speciaal voor deze avondwandeling. Toeristen pik je er gemakkelijk uit in hun T-shirts en korte broeken en met rugzakjes op.

De oudere Italianen nemen plaats langs de route. Gaan zitten op een bankje of nemen een glaasje wijn op het terras. Ze bespreken de laatste roddels in het dorp en kijken naar de langslopende mensen om nieuwe roddels te ontdekken.

Flirten en kijken

Tijdens de passeggiata wordt er geflirt en bekeken. Jonge moeders showen hun baby’s in kinderwagens en vrouwen van middelbare leeftijd in hun nieuwste outfit laten zien hoe goed ze er nog uitzien.

Op de zondagavond in het zomerseizoen is de passeggiata een extra bijzonder evenement. Na die lange zomerse lunches met de familie is het belangrijk om even te bewegen. Om misschien wat vrienden te ontmoeten en een ijsje te eten als toetje.

Soms rijden Italianen speciaal naar de kust of naar een andere stad om daar te gaan wandelen. Op de boulevards kan het een drukte van belang zijn.

Een oude traditie

Hoe is de traditie van de passeggiata eigenlijk ontstaan? Waarschijnlijk is het een verleidingsritueel van jonge meisjes in de huwbare leeftijd. Zij kleedden zich aantrekkelijk en flaneerden over straat om de aandacht van de andere sekse te trekken.

Anno nu wordt er nog altijd geflaneerd en verleid, door meisjes én jongens en door vrouwen én mannen.

De traditie is het sterkst in het zuiden van Italië en op de grote eilanden. Daar is het klimaat ook bijna het hele jaar geschikt om te flaneren.

Bron: TripSavvy.com

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

bevrijdingsdag italie 25 april

Italiaanse Bevrijdingsdag: 25 april

Op schrijfretraite in De Marken

In alle rust aan je verhaal werken? Ga op schrijfretraite in De Marken