Is het mogelijk om buiten campings en kampeerterreinen te kamperen in Italië? Lees verder om te ontdekken waar je wel en niet kunt wildkamperen op het schiereiland.
De ultieme Italiaanse kampeerdroom is het opzetten van je tent direct op het strand, aan het meer of in een verlaten dennenbos en wakker worden met spectaculair uitzicht, helemaal voor jezelf. Maar mag het ook? Het korte antwoord is… niet echt.
Wildkamperen is in het algemeen verboden in Italië en kan je een boete opleveren van ergens tussen de € 100 en € 500. De situatie is echter iets genuanceerder door het feit dat elke van de 20 regio’s van het land zijn eigen regels heeft met betrekking tot wildkamperen, variërend van zeer streng tot toegeeflijk.
Wildkamperen vs bivakkeren
Als eerste is het belangrijk om te weten dat er een juridisch verschil bestaat tussen wildkamperen (campeggio selvaggio) en bivakkeren (bivaccare).
Het eerste is gewoon vakantie vieren buiten een camping, terwijl het tweede het opzetten van een soort provisorisch kamp inhoudt (met of zonder tent) bij zonsondergang, waarbij je weer vertrekt rond zonsopgang de volgende dag, met een verblijf van niet langer dan een paar uur. Een bivak geldt in Italië als een noodgeval.
In sommige situaties waar wildkamperen verboden is in Italië, mag je nog steeds bivakkeren.
Ga er echter niet vanuit dat je dan maar geen boete krijgt als je wildkamperen gewoon bivakkeren noemt: in veel gevallen moet je ook toestemming krijgen om te bivakkeren. In sommige regio’s is zowel wildkamperen als bivakkeren af en toe toegestaan, het hangt van de lokale regelgeving af wat wanneer nu precies mag en niet mag.
Als je met wildkamperen een goedkope vakantie in Italië nastreeft, zijn er ook alternatieven voor die verlaten bergtop. Sicilië en de Abruzzen staan bijvoorbeeld lokale gemeenten toe om plekken te creëren waar kampeerders gratis voor een bepaalde periode kunnen verblijven.
Onafhankelijk van de regio kun je algehele verboden verwachten op wildkamperen op stranden of in bebouwde gebieden in steden en dorpen.
Grote diversiteit in campings
Wildkamperen is overigens niet per se nodig. Italië kent een grote diversiteit aan campings, van campings in de bossen en bergen tot campings aan de meren en aan zee en van klein en basic tot groot en luxe.
Italië is trots op zijn agricampings, waar je als het ware kampeert op het platteland bij lokale boeren. Deze ervaring is niet alleen leuk voor kinderen, die vaak kunnen meehelpen met het verzorgen van de dieren.
Een andere aantrekkelijke optie zijn de stadscampings die verspreid liggen in heel Italië. Deze campings bevinden zich vaak net buiten bekende plaatsen zoals Rome en Florence, en bieden een aangename en betaalbare manier om de prachtige wereldsteden te verkennen.
Verwacht hierbij geen overvloed aan luxe, aangezien deze campings zijn gericht op kampeerders die de hele dag op ontdekkingstocht zijn en alleen komen om te slapen.
Op ditisitalie.nl vind je onze tips voor campings in vrijwel elke Italiaanse regio, zodat je altijd kunt kiezen voor de perfecte kampeerervaring die aansluit bij jouw wensen en interesses.
Maar laten we teruggaan naar wildkamperen, dat voor sommigen onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft.
Hoe verschillen de regels tussen regio’s?
Sommige regio’s, zoals Sardinië, Veneto en Friuli-Venezia Giulia, hebben een algeheel verbod op kamperen buiten kampeerterreinen. Andere, zoals Basilicata en Lazio, zeggen dat de beslissing bij de lokale gemeenten ligt.
Als wildkampeerder moet je dan een schriftelijk verzoek doen. Als je verzoek wordt goedgekeurd kun je in soms wel verblijven. Lazio stelt in dit geval een maximum van 15 dagen.
In Trentino-Zuid-Tirol staan ze bivakkeren toe voor een periode van maximaal 24 uur op plaatsen waar dit niet expliciet verboden is door de bevoegde lokale autoriteiten (alle nationale parken in Zuid-Tirol kennen een algeheel verbod).
Het Aostadal staat bivakkeren toe boven de 2.500 meter, maar niet in het Gran Paradiso Nationaal Park of in de buurt van bestaande schuilplaatsen zoals berghutten (rifugi). Je mag hier alleen kamperen op gebieden die zijn uitgerust en gereserveerd voor het ontvangen van bezoekers. Een bivak mag alleen in geval van nood en als andere mogelijkheden zijn volgeboekt.
Sommige regio’s lijken in het geheel geen regelgeving te hebben met betrekking tot wildkamperen. In deze gevallen is het het veiligst om de lokale gemeente (comune) van de plaats waar je van plan bent te verblijven een mailtje sturen om toestemming te vragen. Dat moet je dan wel ruim van tevoren doen om een tijdige reactie te krijgen en daarom is dit voor de meeste wildkampeerders geen oplossing.
In het kort
Wildkamperen is in Italië alleen toegestaan met toestemming van de politie of de eigenaar van het terrein. De enige uitzondering hierop is het Nationaal Park Alpi Marittime in Piëmont. Hier is wildkamperen voor een maximum van 48 uur toegestaan, wanneer er geen campings in de buurt zijn.
Voor hardcore kampeerders is er trouwens een goed alternatief voor wildkamperen. Langs de wegen vind je zogenaamde aree di sosta, gratis parkeerplaatsen waar je met campers kunt overnachten tijdens je reis. De wat luxere plekken zijn uitgerust met extra voorzieningen zoals water en elektriciteit.
Voor degenen die speciaal op vakantie naar Italië gaan, is het waarschijnlijk het beste om een plaats op een officiële camping te reserveren. Voor enthousiaste kampeerders die langere tijd in Italië verblijven en goed Italiaans spreken, kan het echter de moeite waard zijn om de mogelijkheid van wildkamperen te verkennen.
Je zult trouwens verrast zijn hoe bereidwillig particuliere grondeigenaren zijn om je op hun terrein te laten kamperen in ruil voor een kleine vergoeding, of simpelweg de afspraak dat je gebruik zult maken van hun overige faciliteiten (bijvoorbeeld naar het restaurant van een agriturismo gaan als je op hun land kampeert).
Wil je de uitdaging van het wildkamperen aangaan? Plan dan ruim van tevoren waar je wilt overnachten, probeer dit van tevoren te regelen en wees niet bang om het aan particulieren te vragen.
Bronnen: thelocal.it/gitefuoriportainpiemonte.it
Comments