in , ,

Een week lang Pasta van Antonio Carluccio

pasta antonio carluccio

Het is een klassieker van een van de meest gerenommeerde koks als het gaat om de Italiaanse keuken. Het boek Pasta, vol met recepten over ravioli, penne, tortellini, rigatoni, spaghetti en de vele tientallen andere soorten met de meest interessante verrassende sauzen en vullingen.

Het boek is ook interessant als je geen ervaring hebt, of van plan bent te krijgen, met de pastamachine, want er staan genoeg recepten in voor kant en klare pasta. Maar het is nóg leuker als je de pastamachine wel weer eens uit de kast wil halen, of het wél wilt leren.

Ik vond het boek prachtig. Inspirerend en origineel. Ik probeerde een vijftal gerechten uit. Een week lang pasta met Antonio Carluccio.

Pasta op maandag

Maandag maakte ik zelf orecchiette met behulp van een filmpje van YouTube. Je maakt zelf verse pasta, dan rol je een sliert en daar snijd je kleine stukjes af. Vervolgens moet je daar met de achterkant van een mesje overheen schrapen om de gewenste vorm te krijgen. Best lastig! De orecchiette gingen vergezeld van caponata. Ik ben dol op caponata, maar mijn  man houdt niet van aubergine. Volgende recept.

orecchiette-italiaans-recept

Pasta op dinsdag

Dinsdag. De pasta met knolselderijsaus en ham. Die vond ik zelf niet zo lekker. Mijn zoontje van vier daarentegen at drie borden, en zoals de meesten weten, is het nog helemaal niet zo makkelijk om kleuters een bord met groenten leeg te laten eten. Wat zouden we állemaal lekker vinden?

knolselderijsaus-italiaans recept

Pasta op woensdag

Op woensdag maakte ik pasta met geraspte courgette en spinazieballetjes. Die vond ik zelf echt heerlijk en mijn kinderen waren erg onderzoekend bezig met de spinazieballetjes. Ze aten ze op alsof het bitterballen waren. Lekker uit het handje. Ik denk dat dat een gerecht is dat heel veel mensen lekker vinden.

pasta met geraspte courgette en spinazieballetjes

Pasta op donderdag

Leuk dus, maar ik was wel benieuwd naar een iets exotischer recept. Dus probeerde ik donderdag een heel bijzonder recept voor gevulde pasta. Pompoenravioli waarbij de geroosterde pompoen was verkruimeld met amarettikoekjes en mostarda di cremona. Die mostarda di cremona, dat was nog niet zo makkelijk om daar aan te komen. Uiteindelijk vond ik het bij een internetwinkel. 15 euro voor een klein potje. Toen besloot ik het maar zelf te maken.

Dat was wel even spannend, want daarvoor moest ik azijn met suiker inkoken, en bijna was mijn pan er geweest. Maar eind goed, al goed. De mostarda di cremona lukte uiteindelijk toch, en ik was er heel blij mee, want het was een heel bijzondere smaak. Het is een soort chutney met een mosterdnasmaak. En ik kon meteen recepten uit andere Italiaanse kookboeken uitproberen waar de mostarda een ingredient van is.

pompoenravioli-italiaans recept

Terug naar de pompoenravioli van Carluccio. Die was echt heel bijzonder. Zoet en hartig tegelijkertijd, dat vind ik echt heel leuk. Net als de peer en de gorgonzola, of Hollandse pindakaas en hagelslag.

Pasta op vrijdag

Voor de laatste dag in de week maakte ik rigatoni met aardpeer en artisjok. Interessant, dacht ik, een vergeten groente. Maar die aardpeer, daar hoef je me ’s nachts niet voor wakker te maken. Dat viel een beetje tegen. Een beetje een aardesmaak. Je moet er van houden.

artisjok met aardpeer-italiaans recept

Afgezien van de nieuwe dingen die ik probeerde, vond ik ook wat klassiekers terug. Spaghetti aglio olio bijvoorbeeld. Of de saus van broccoli en ansjovis, gnocchi alla romana en de klassieke ragù die in Nederland bekend staat als bolognesesaus.

pasta-antonio-carluccio-2
pasta-antonio-carluccio-3

Het lijkt mij duidelijk. Dit kookboek zorgt voor méér dan één week kookplezier. Heb jij wel eens een gerecht van Carluccio gemaakt?

antonio carluccio's pasta

Pasta – onweerstaanbare recepten uit de regionale keukens van Italië
door: Antonio Carlucci
224 blz.
Prijs: € 24,95
Fontaine Uitgevers, 2014
ISBN: 9789059565364

Koop bij bol.com

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen via haar taalschool Di' la tua in Schoonhoven.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

San Remo 2016

Festival di San Remo

Column: een tripje naar Otranto