in

Wie vlucht en wie blijft – Elena Ferrante

Wie vlucht en wie blijft - Napels

Onnavolgbaar, meeslepend, hartverscheurend, verslavend. Meestal zijn het woorden van de uitgever op de achterflap om een boek te verkopen. Maar dit zijn de woorden van Nederlands meest gerenommeerde boekrecensenten over de Napolitaanse romans van Elena Ferrante. En ik kan me er alleen maar bij aansluiten. Gisteren kwam het 3de deel uit: Wie vlucht en wie blijft.

Prachtig is het verhaal van Elena en Lila, twee ‘zandbakvriendinnen’ die elkaar al sinds hun vroegste jeugd kennen. Een vriendschap van rivaliteit soms, maar ook van diepe verbondenheid. Waarbij de meisjes elk hun onafhankelijke weg kiezen in een periode waarin het voor meisjes uit Napels nog erg lastig was om onafhankelijk te zijn. Of om überhaupt weg te komen uit het armoedige wijkje waarin ze opgroeiden. Een wijk die wordt gedomineerd door 2 Camorra-achtige figuren, 2 jongens die de sfeer en de economie van de wijk bepalen.

Studeren of werken

Eén van deze maffiosi wordt verliefd op Lila. Maar de vriendinnen worden beiden verliefd op Nino Sarratore, een zachtaardige en intelligente jongen die niks te maken heeft met het stupide gedrag dat in een achterstandswijk soms noodzakelijk lijkt om jezelf staande te houden. Alleen Elena mag studeren, terwijl Lila mogelijk intelligenter is, maar bij haar thuis is er geen geld voor studie. Ze moet daarom in de schoenenwinkel van haar vader werken. Napels wordt prachtig in geuren en kleuren beschreven. Echte bildungsromans waren deel 1 en 2, romans die vertellen over de adolescentie en de periode van het volwassen worden.

Deel drie van de Napolitaanse romans

In deel 3 komen ook Florence en Milaan aan bod in de jaren 70. In die tijd komen er meer mogelijkheden voor vrouwen, maar ook die tijd kent een keurslijf. Dat wordt goed beschreven in dit derde deel. Het gaat over de volwassenheid, over kinderen krijgen, over voldoening in het werk en je plek in de maatschappij. En de keuzes die je maakt in de liefde. Voor Lila betekent dat vooral haar plek in een onrechtvaardige maatschappij. Ze moet hard werken en heeft geen gemakkelijk leven. Ze behoort tot het proletariaat. In de liefde kiest ze voor rust en stabiliteit. Zekerheid.

Wie vlucht en wie blijft?

De titel van dit boek slaat ook op de keuzes van de hoofdpersonen. Elena ontvlucht Napels en gaat in Florence wonen met haar geliefde. Lila blijft achter in Napels en maakt er daar het beste van. Of probeert dat.

Voor Elena die de stad verlaat gaat het vooral over haar plek in het societybestaan. Wat vinden andere mensen van haar en wat vindt zij van andere mensen? Wat wil ze nou eigenlijk te vertellen hebben? En wat betekent het voor haar? Geluk in de liefde? Meer informatie over het verhaal zou ik moeten inluiden met ‘Let op! Spoiler Alert!’. Je wilt doorlezen, gebeurtenis na gebeurtenis verslinden wat de vrouwen meemaken. Neem dat maar van me aan.

Heb je het eerste en tweede deel al gelezen? De geniale vriendin en De nieuwe achternaam? Begin alsjeblieft bij deel één. En geloof me, daarna wil je ze alle 4 lezen. Deel 4 wordt in oktober 2016 verwacht.

Wie vlucht en wie blijft - Elena Ferrante

Wie vlucht en wie blijft
leesfragment
door: Elena Ferrante (vertaald door Marieke van Laake)
416 blz.
€ 24,99 (e-boek: 14,99)
Wereldbibliotheek, 2016
ISBN 9789028426672

Koop bij bol.com

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Italiaans in Utrecht en Geschiedenis in Bologna. Ze haalde in 2017 haar C2-certificaat bij de Universiteit van Siena en heeft 8 jaar Italiaanse les aan Nederlanders gegeven. Ze is gecertificeerd DITALS docente, wat betekent dat ze in Italië les mag geven aan buitenlanders. Lotje verzorgde de cursus Dit is Italiaans voor beginners.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meelwormen-pasta

Meelwormen: de pasta van de toekomst

Je weet dat je date met een Italiaanse vrouw als...

VIDEO: je weet dat je date met een Italiaanse vrouw als…