in , ,

Winactie: La meglio gioventù

https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2015/07/La-Meglio-Gioventù.jpg

Tijdens het Rotterdamse Filmfestival (IFFR) in 2004 won de Italiaanse film La meglio gioventù (‘het beste van de jeugd’) op zeer overtuigende wijze de publieksprijs. Nooit eerder gaven de toeschouwers een film zo veel punten. Onder het festivalpubliek gonsde het nog lang na. La meglio gioventù van regisseur Marco Tullio Giordana is dan ook in meerdere opzichten een bijzondere film. Je moet wel lang kunnen zitten (of ‘m in twee delen bekijken), aangezien hij maar liefst 383 minuten (ruim zes uur) duurt. Het is dan ook niet zomaar een film, maar een familiekroniek van epische proporties, tegen de achtergrond van de moderne Italiaanse geschiedenis, van midden jaren zestig tot net na de eeuwwisseling. Vanaf vandaag – 9 juli 2015 – kun je ‘m opnieuw in de bioscoop zien.

La Meglio Gioventù

Nicola en Matteo zijn twee broers die aanvankelijk dezelfde dromen, boeken en vriendschappen delen. Wanneer ze Giorgia ontmoeten, een jong meisje dat lijdt aan psychische stoornissen, neemt hun toekomst noodgedwongen een andere wending. Nicola besluit psychiater te worden, Matteo geeft zijn studies op en meldt zich aan bij de politie.

La meglio gioventu - dit is italie 2

De kleine en grote drama’s uit de levens van Matteo, Nicola en hun familie lopen parallel met mijlpalen uit de recente Italiaanse geschiedenis: de overstroming van Florence, het gevecht tegen de Siciliaanse maffia, de grote voetbalwedstrijden an de Italiaanse nationale ploeg, de studentenprotesten, het terrorisme van de Rode Brigades, de Fiat-crisis…

De reden dat de film zo lang is, is dat hij oorspronkelijk door de Italiaanse zender RAI werd opgezet als een tv-serie in vier delen. Maar de Italiaanse publieke omroep vond het eindresultaat echter niet zo geschikt voor een groot publiek en hield de boot af. De producent was echter overtuigd van de kwaliteit en liet de film zien aan de selectiecommissie van het Cannes Filmfestival in 2003. Hij werd geselecteerd en won de prijs voor beste film in de categorie Un Certain Regard. Een bioscooprelease kon toen niet meer uitblijven. Begin van deze eeuw werden tv-series echter nog afgemonteerd in een veel lagere kwaliteit. Van die oude televisiemaster werden de prints voor de bioscoop gemaakt. Nu verschijnt de film in een nieuwe, digitaal gerestaureerde versie, gebaseerd op de oorspronkelijke filmnegatieven. La meglio gioventù is nu dus ook technisch bioscoopwaardig, wat recht doet aan het magistrale verhaal.

Win vrijkaartjes voor La meglio gioventù

Heb je La meglio gioventù eerder in de bioscoop gemist? Vanaf vandaag, 9 juli 2015, kun je de film opnieuw in een geselecteerd aantal bioscopen kijken.

De volgende theaters laten de film in ieder geval zien:
Kriterion Amsterdam, The Movies Amsterdam, The Movies Dordrecht, Kijkhuis Leiden, Plaza Futura Eindhoven, Chassé Breda (vanaf augustus), Lux Nijmegen (vanaf september) Cinema Oostereiland Hoorn (datum nog onbekend), Filmtheater Voorschoten (pas in december).

Als de zit in de bioscoop je te lang duurt, kun je ook wachten op de digitaal gerestaureerde heruitgave op dvd en Blu-ray. Wil je ‘m op het grote scherm gaan kijken? In samenwerking met Lumière geven we twee keer twee vrijkaartjes weg. Om kans te maken laat je hieronder een reactie achter over wat jouw mooiste Italiaanse film ooit is.

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su DitIsItalie.nl. DitIsItalie.nl is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, campings, vakantiehuisjes, reizen en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

10 Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Nederlandse vakantieganger hamstert voor autoreis

Column: rokjesdag in Italië