Zakendoen in Italië: hoe hoort het eigenlijk? Italië is een belangrijke handelspartner voor Nederland. Het land neemt in volgorde van belangrijkheid de zesde positie in, na Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Verenigde Staten. Omgekeerd is Nederland ook de zesde handelsnatie van Italië.
Voor Italië is Nederland op economisch gebied dus eveneens een belangrijke partner. Een flink aantal Nederlandse bedrijven heeft zich in Italië gevestigd (meestal in de noordelijke regio’s). Ook Italië is in Nederland goed vertegenwoordigd. Op deze website hebben we een overzicht van Italiaanse bedrijven in Nederland opgenomen.

Bij goede zakelijke contacten hoort dat je kennis van de ander en zijn gewoonten en gebruiken hebt. Voor Nederlanders die in Italië zaken willen doen, hebben we een aantal belangrijke zakelijke omgangsvormen op een rij gezet. Als je deze in acht neemt, is de kans op zakelijk succes in ‘il bel paese’ een stuk groter.
Kennismaken met je Italiaanse zakenpartner
Een eerste kennismaking verloopt bij voorkeur persoonlijk. Italianen zullen niet snel zakendoen na alleen een telefonische kennismaking of een kennismaking per e-mail. Als land waarin juist de naaste familie- en vriendenkring het belangrijkst is, heerst een gezonde argwaan ten opzicht van ‘vreemden’. Het goede nieuws is dat Italianen zeker wel ervoor openstaan om nieuwe vrienden te maken. Zeker als je laat zien over een goede smaak te bezitten en de ongeschreven regels een beetje te kennen.
In Italië is de mkb-sector groot. Veel bedrijven zijn familiebedrijven, waarbij de ‘baas’ vrijwel alles beslist. Je kunt er dus maar beter voor zorgen dat je deze te spreken krijgt. Zijn medewerkers hebben nogal eens een beperkte beslissingsbevoegdheid. Houd rekening dat er binnen bedrijven nog vaak een grote hiërarchie heerst.
Vaak lijken Italianen net zo informeel als wij Nederlanders, maar als het op werk aankomt wordt de baas nog vaak echt als de baas gezien. Ook jou, als zakenpartner, kan de Italiaan nog langer tijd blijven vousvoyeren. Het komt ook regelmatig voor dat ‘belangrijke mensen’ als ‘dottore’ of ‘dottoressa’ worden aangesproken, ook als hebben ze die academische titel niet.
Probeer in eerste instantie in de relatie te investeren. Italianen houden er niet van om even ‘gauw een dealtje te sluiten’. Zakendoen in Italië begint bij het opbouwen van een band. Vertrouwen is belangrijk, niet zo zeer het indrukwekkende cv van je bedrijf dat je meebrengt. Ze moeten je aardig vinden.
Een goede gelegenheid om elkaar af te tasten is tijdens een uitgebreide zakenlunch. Daar kun je het hebben over zaken, maar zeker niet de hele tijd. Bij zo’n zakenlunch wordt gerust wijn gedronken. Gerookt wordt er niet. Dit is in Italië al geruime tijd niet toegestaan in openbare gelegenheden.
Kennis van de Italiaanse taal
Het helpt als je kennis hebt van de Italiaanse taal. Oudere Italianen (zoals bazen van mkb-bedrijven) blinken niet echt uit in hun talenkennis. Voor de jongere generatie geldt dit niet: die heeft in ieder geval Engels op school gehad. Maar ook wanneer je (potentiële) zakenpartner goed Engels spreekt, kan het handig zijn om zelf ook een aardig mondje Italiaans te kennen.
Je zakenpartner zal je prijzen om je pogingen Italiaans te spreken en het zal goed werken bij het opbouwen van vertrouwen. Hoewel Italianen (net als Nederlanders) vaak klagen over hun eigen land, zal een compliment over Italië zeker op prijs worden gesteld. Italianen hebben respect voor de georganiseerdheid van de noordelijke Europese landen. Maar een neerbuigende houding naar Italië of zijn inwoners toe, mogen zij alleen zelf uiten.
Je kunt ook gerust vragen naar de regio waar je zakenpartner vandaan komt. Houd er rekening mee dat Italianen lang niet zo direct praten als Nederlanders. Het gaat er vaak om de goede sier te maken. De sfeer tijdens zo’n eerste zakenlunch is veel belangrijker dan wat er daadwerkelijk wordt gezegd.
Je kunt eigenlijk niet genoeg complimenten maken, laat de kwaliteit van het eten niet onbenoemd. Eten is bijzonder belangrijk in de Italiaanse cultuur. Laat een kritische noot over wat dan ook dit stadium liever achterwege.
Zakendoen in Italië: fare la bella figura
Alles draait om ‘la bella figura’ in de Italiaanse cultuur. Bij zakendoen in Italië is het al niet anders. Je kunt in Italië niet snel overdrijven in je kledingkeuze. Een net en goed zittend pak is essentieel voor het zakendoen. Zorg dat je hoe dan ook goed voor de dag komt.
Vrijetijdskleding wordt niet gewaardeerd. Ook niet een colbert boven een spijkerbroek. De Italiaan weet modieuze kleding te waarderen en hij besteedt bijzonder veel aandacht aan een bijpassende das, sokken en schoenen. Met een zorgvuldig gekozen outfit laat je je Italiaanse zakenpartner zien hoe belangrijk de afspraak voor je is.
Visitekaartje en brochures
Net als in Nederland is het bij zakendoen in Italië gebruikelijk om een net visitekaartje uit te wisselen. Hoe minder informatie op het kaartje, hoe belangrijker de persoon. Zorg er wel voor dat ook je voornaam op het kaartje staat afgedrukt.
Als je brochures of foldermateriaal uitreikt, kan deze het best ook een tekst in het Italiaans bevatten. Dit verhoogt je kansen op succes. Je kunt ook overwegen een geschenk mee te brengen. Zorg er dan wel voor dat het echt iets moois is. Een Italiaan maak je niet blij met een prul van de relatiegeschenkenboer.
Boek over zakendoen in Italië
Wil je meer weten over zakendoen in Italië? Lees dan het interessante én vermakelijke boek ‘Italiaanse Zaken’ van Maarten Veeger. Onder andere verkrijgbaar bij Bol.com.
2 Comments
Leave a ReplyOne Ping
Pingback:Belangrijke punten voor zakelijke communicatie met Italië - Nieuwsfreak