Dacht je dat vakanties met een baby of een peuter pittig waren? Haha, think again! Iedereen met kinderen die de tienerleeftijd bereiken, ervaart dat vakanties op dat moment een totaal nieuwe ‘dynamiek’ krijgen. Om niet te zeggen dat een vakantie met één of meer pubers nogal een uitdaging kan zijn. Vanuit onze ervaring met kinderen in de puberleeftijd geven we je graag een paar tips mee die je Italië-vakantie net iets draaglijker maken.
Overigens werken deze tips ook goed bij vakanties in andere landen!
Inhoudsopgave
Kies de goede accommodatie
Als je een goede vakantie met je tiener(s) wilt hebben, is de keuze van de accommodatie essentieel. Over het algemeen maak je pubers niet blij met een vakantiehuisje waarin ze geen eigen kamer hebben. Een lange zomervakantie met alleen papa en mama in de buurt en geen leeftijdsgenoten is meestal ook geen goed idee.
Kies bij voorkeur geen hotel of vakantieappartement, maar een agriturismo of vakantiepark waar ze leeftijdsgenoten tegenkomen. Of misschien beter nog: een camping waarvan je weet dat er veel Nederlandstaligen komen (dit is voor veel pubers toch een belangrijke voorwaarde, omdat de drempel om contact te leggen anders te hoog is).
Misschien zit je zelf niet te wachten op een pubercamping in toeristisch gebied, maar geloof ons, met pubers in je kielzog kun je je vakantieplannen maar beter enigszins aanpassen om zelf ook een relaxte vakantie te hebben. Wist je dat er in Italië ook volop glamping-mogelijkheden zijn? Kamperen is zo ook aantrekkelijk voor niet-kampeerders.

Campings voor tieners vind je makkelijk via de bekende touroperators. Op hun websites kun je vaak filteren op tienercampings. Kijk ook goed naar de recensies van gezinnen met oudere kinderen. Daar kun je veel informatie uithalen.
Kies je wel voor een appartement of een hotel, zorg dan voor wat extra privacy. Zoals een eigen kamer voor de puber en misschien zelfs een eigen badkamer (bedank ons later maar). Je kunt hier makkelijk op filteren bij het boeken van de accommodatie. Sta je in een huurtent op de camping, dan kun je er ook een tentje bij zetten voor je puber.
Pro-tip: kies de vakantie samen met je puber(s). Door ze inspraak te geven in je Italië-vakantie krijg je er ‘zin de de vakantie’ voor terug. Ongetwijfeld geven ze aan naar een plek te willen waar land- en leeftijdsgenoten komen, maar misschien is het wensenlijstje ook wel langer. Groot voordeel is: in Italië kun je alles vinden wat je zoekt, ook met pubers.
Wifi en zo
Bekende pubermemes op sociale media gaan over wifi (of de batterij van hun mobieltje). Natuurlijk zou je het liefst zien dat je kroost iets anders doet dan de hele dag naar een schermpje turen. Maar voor pubers van nu is hun smartphone nu eenmaal hun levenslijn naar de buitenwereld.
Je kunt je gaan ergeren aan je puber, maar voor je eigen gemoedsrust is het wellicht beter om je accommodatie ook uit te kiezen op de aanwezigheid van wifi (met een signaal van voldoende kwaliteit). Aanwijzingen hiervoor vind je meestal al snel in de reviews op de boekingssite of op Google. En anders kun je er bij een accommodatie ook gewoon naar vragen.
Soms is er bij de camping of het vakantiepark enkel wifi bij de receptie of in een zitruimte. Da’s geen probleem. Dan wordt zo’n plek meteen dé ontmoetingsplaats voor andere jongeren. Als vliegen op de stroop verzamelen ze zich daar met hun mobieltjes en je kunt ze maar beter hun gang laten gaan.
Als je wilt voorkomen dat je tiener zich eenzaam voelt en overmatig online is, is het mogelijk ook een goed idee om hem/haar een vriend(in) mee te laten nemen. Je zult zien dat er dan veel minder schermtijd nodig is, omdat ze zich dan een groot deel van de dag met een leeftijdsgenootje vermaken.
Online veiligheid
Over wifi gesproken…
Voordat je op reis gaat, is het belangrijk om je puber eraan te herinneren privacygevoelige activiteiten op de smartphone alleen via 4G/5G te doen. Zoals bankzaken en online aankopen. Lukt dat niet, dan moet je in ieder geval niet zomaar het publieke netwerk van de camping of het hotel gebruiken. Die zijn namelijk verre van veilig en kunnen zelfs door bendes worden gemonitord om jouw je (financiële) gegevens afhandig te maken.
Installeer vooraf een VPN-netwerk (Virtual Private Network) op de smartphone of tablet van je tiener. En misschien ook wel op die van jezelf. Als je via een VPN-app surft, maakt deze automatisch verbinding met een VPN-server dicht bij je Italiaanse hotel, vakantiehuis of de camping. Je hebt ook de optie om een server in Nederland of België te kiezen.
De gegevens van en naar je device worden vervolgens versleuteld verstuurd. Zo blijft je IP-adres beschermd en kunnen anderen je online activiteiten niet traceren. Een VPN biedt ook bescherming tegen malware, virussen en hackers. En je kunt gewoon de Netflix-series afkijken die je thuis was opgestart (of juist van het Italiaanse Netflix-aanbod gebruikmaken).
Voorbereiden

Pubers houden niet van onverwachte dingen. Ze willen ook tijdens de vakantie weten wat er op de planning staat, anders gooien ze hun kont tegen de krib. Bereid uitstapjes (zie ook bij uitstapjes hieronder) goed voor door ze minimaal een dag van tevoren aan te kondigen.
Ook maak je vooraf maar beter goede afspraken over bijvoorbeeld eten koken en afwassen tijdens de vakantie. Als je dit al afspreekt als je nog thuis bent, ontstaat er minder gezeur tijdens je vakantie.
Natuurlijk, mokken en mopperen, blijf je houden. Maar alles wat je kunt voorbereiden maakt het iets draaglijker. Wat dat betreft zijn pubers net weer peuters.
Oortjes/koptelefoons/onderweg
Tieners hebben de behoefte om zich soms even terug te trekken, maar dit is niet altijd haalbaar tijdens gezinsvakanties. Door hun AirPods/EarBuds/WhatEvers in te doen of hun koptelefoon op te zetten, kunnen ze zich echter toch een beetje afzonderen van het gezinsleven.
Zorg ervoor dat deze dingen op je paklijst voor de vakantie staan. Handig is misschien ook een powerbank voor onderweg. En een autolader voor die momenten dat de batterij weer eens leeg is. Denk ook aan wat (extra) snoertjes om hun spullen op te laden. Of de een of andere reden gaan die bij pubers altijd snel kapot.
Een puber die met een lege batterij of zonder muziek komt te zitten, is een puber die nog chagrijniger is dan in zijn/haar normale toestand.

Ga je met de auto naar Italië, dan zal je puber ook graag zijn/haar eigen muziek willen luisteren op de achterbank en mogelijk ook wat films willen kijken, bijvoorbeeld via een tablet. Download die van tevoren alvast vanuit je Netflix-abonnement.
Zwembad
Nog zo’n kenmerk dat je vakantieadres moet hebben. Of het nu een vakantiepark, een hotel, een appartement of een camping is. Zorg er maar liever voor dat er een zwembad is. Of liever nog: een compleet waterpark. De meeste pubers vinden zwemmen als een van de weinige sportieve activiteiten leuk.

Bovendien is het zwembad een ontmoetingsplaats voor andere pubers. Sowieso is een zwembad eigenlijk onmisbaar als je met kinderen op vakantie gaat. Al helemaal in die hete Italiaanse zomers, waar zwemmen overdags soms het enige is wat je kunt doen.
Uitslapen
Ook dit kan geen verrassing zijn: pubers houden ervan om uit te slapen. Vroeg op om op weg naar je vakantieadres in Italië te gaan, lukt meestal nog wel. Maar tijdens je vakantie vroeg opstaan om uitstapjes te gaan doen… ai. Daarvan moet je er niet te veel plannen.
Als je puber een eigen slaapkamer/tentje heeft, wordt het allemaal wat makkelijker. Maak je niet te druk als je puber niet om halfnegen wil ontbijten en plan zo nodig uitstapjes met de rest van het gezin terwijl je puber op de camping blijft. Als ze oud genoeg zijn en eenmaal vrienden op de camping hebben, is dat meestal geen probleem.

Onderhandelen
Pubers zijn het gewend om overal over te onderhandelen. Vooral om hun eigen zin door te drijven. Geen wezen is tenslotte egoïstischer dan de Homo sapiens puberalis. Je kunt deze neiging tot onderhandelen over van alles en nog wat ook in je voordeel gebruiken.
Laat je puber bijvoorbeeld een uitje uitkiezen, zodat je zelf bepaalt waar jullie die avond gaan eten. Of omgekeerd. Als je puber het idee heeft dat hij/zij gehoord wordt, is dat al een belangrijke voorwaarde voor een geslaagde dag.
Kleding
Vooral voor puberdochters is kleding enorm belangrijk. Zelfs als je in een natuurpark gaat wandelen waar je niemand anders tegenkomt, moeten ze altijd een setje kleding hebben die perfect bij elkaar past. En natuurlijk schoenen aan die in geen enkel opzicht geschikt zijn voor een wandeling in de natuur, maar die wel over genoeg street cred beschikken.
Laat ze daarom gerust extra kleding en schoenen meenemen, maar controleer zeker of ze de goede (basis)kledingstukken hebben gekozen voor jullie bestemming en het seizoen. Je zult niet de eerste zijn met een puber die alleen maar spijkerbroeken mee heeft tijdens een hete meivakantie in Italië, omdat ze dacht ‘dat het koud zou zijn’.
Uitstapjes
Veel Italië-gangers houden ervan om uitstapjes te maken naar middeleeuwse dorpjes, markten, festiviteiten en bijzondere natuurgebieden. Stuk voor stuk geen uitstapjes waar je de gemiddelde puber warm voor krijgt.
Kies een paar uitstapjes waarnaar je je puber meeneemt. Het helpt om vooraf (bij het avondeten van de dag ervoor) aan te kondigen waar jullie de volgende dag naartoe zullen gaan. Je puber zal er in eerste instantie geen zin in hebben, maar het komt ook voor dat ze later bijtrekken en het uitstapje toch best wel leuk vinden.

Natuurlijk kun je ook een paar uitstapjes zonder je puber(s) doen. Als ze oud genoeg zijn, kunnen ze zelfstandig in de accommodatie of op de camping blijven. Sowieso is het aan te raden met pubers om méér tijd op de camping/het vakantiepark door te brengen dan dat je gewend was met kleinere kinderen. Pubers die vrienden op de camping hebben gemaakt, hoeveel meestal helemaal nergens meer heen.
Een puber die vrienden op de camping heeft gemaakt, vindt het vaak ook leuk om zijn vriend/vriendin tijdens een uitstapje mee te nemen. Als je plek over hebt in de auto, is dit misschien ook een goed idee.
Een andere strategie is om het uitstapje te combineren met iets wat de puber sowieso leuk vindt. Beloof je puberzoon bijvoorbeeld om aan het einde van de middag te gaan zwemmen in de zee. Of om die designeroutlet te te bezoeken waar je puberdochter haar zakgeld kan verbrassen.
Ga ook een dagje naar een grote stad
Veel pubers vinden het leuk om naar een grote stad te gaan tijdens de vakantie. Winkels bekijken en misschien wat kleding kopen, op een terrasje zitten, uit eten met uitzicht op een plein, de lokale jeugdcultuur bestuderen.
Mogelijk kun je tijdens je vakantie met pubers een dagje naar Rome, Milaan, Florence, Napels of een andere grote stad plannen die enigszins in de buurt van je vakantieadres is.
Als je geen trek hebt in rij- en parkeerstress is het misschien een leuke optie om de trein te nemen. Treinreizen is in Italië helemaal niet zo duur en de trein stopt vaak op een centrale plek. Geef je tieners eventueel zakgeld zodat ze ook iets leuks voor henzelf kunnen kopen.

Conclusie: op vakantie met een puber
Heb je zelf één of meer kinderen in de puberleeftijd, dan weet je dat het zo makkelijk allemaal nog niet is. Hormonen blijven hormonen en ondanks de tips in dit artikel kan het af en toe toch even ruzie, inschikken en je frustratie wegslikken worden.
Maar hopelijk helpen deze tips je wel een beetje op weg naar een vakantie die het voor iedereen wat leuker maakt. Heb je zelf nog tips voor geslaagde pubervakanties? Laat het dan weten in een reactie onder dit artikel!
Comments