Er wordt via internet veel gezocht op ‘weer Italië’. In Italië zitten ze er wat klimaat betreft warmpjes bij. Dat is een van de redenen waarom het land zo in trek is bij ons Nederlanders. Doordat Italië eigenlijk drie klimaten kent die alle geenszins op dat van Nederland lijken, is het weer in Italië vrijwel altijd lekker. Maar hoe komt dat nou? En hoe heeft het Italiaanse klimaat invloed op je vakantiekeuze? In dit artikel lees je meer over het Italiaanse klimaat. Het actuele weer in Italië vind je onder aan deze pagina.

Weer Italië - het weer in Italië

Weer Italië: drie klimaten

Weerdeskundigen onderscheiden drie verschillende klimaattypes in het land van de laars. Het merendeel van Noord-Italië kent een zeeklimaat, wat inhoudt dat de winters relatief mild zijn en de zomers heerlijk warm. Extreem warm wordt het er niet, wat voor de liefhebbers van La Dolce Vita vanzelfsprekend heel aangenaam is.

Nog noordelijker, in het Alpengebergte, heerst een hooggebergteklimaat. Dat lijkt in de verste verte niet op een zeeklimaat. Het is er altijd ijskoud en de grond is er altijd bevroren: dat heet permafrost.

Het laatste klimaattype dat u in Italië treft, is dat waarmee je waarschijnlijk het bekendst bent: het mediterrane klimaat. De zomers zijn warm en droog, terwijl de winters mild zijn. Het warme mediterrane klimaat van Italië wordt zelfs tot de subtropische klimaten gerekend.

Aangename seizoenen

Uit het bovenstaande kun je opmaken dat het het hele jaar in Italië goed toeven is. De zomer en de lente zijn het meest in trek bij toeristen. In de lente komt de hele Italiaanse flora tot bloei terwijl de temperatuur snel oploopt naar aangename hoogtes. Wie Italië op zijn mooist wil zien, moet het land zeker in de periode april-mei-juni met een bezoekje vereren.

Let wel: het weer Italië kan zich wat arbitrair gedragen en de zeeën en meren zitten nog vol met winterse frisheid, dus de echte waterrat kan beter wachten op de zomer. Italiaanse zomers variëren van heerlijk warm tot verzengend heet. Met name in het zuidelijke puntje van Italië en op de eilanden kan het kwik algauw tot temperaturen van rond de veertig graden stijgen. Voor sommigen wordt het in de grote steden dan iets te benauwd. Houd daar rekening mee wanneer je een vakantie aan het plannen bent.

Doordat Italië geografisch gezien zo lang is, kunnen er heel grote temperatuurverschillen tussen het uiterste noorden en zuiden optreden. Zo is het zeker niet zeldzaam dat het in Sardinië veertig graden is en in de Alpen tien. Het weer in Italië is nog eens wat anders dan in ons eigen zonnige zuiden, waar het verschil in temperatuur meestal maar een paar graden is met de rest van Nederland.

Winter in Italië

In het noorden van Italië kan het écht winter zijn, met grote hoeveelheden sneeuw en bittere kou, maar hoe verder zuidelijk je komt, hoe milder de temperaturen in de winter. De eilanden Sardinië en Sicilië zijn zelfs geschikt om te overwinteren in Italië. Je ziet dit overwinteren dan ook in populariteit toenemen, vooral onder Duitsers.

Neerslag in Italië

Hoe warm het ook is, neerslag kan een vakantie volledig verpesten. Gelukkig is neerslag in Italië redelijk voorspelbaar. De bergen krijgen veruit de meeste neerslag te verduren. Aan de westkant van de Apennijnen valt jaarlijks tot wel 1200 mm neerslag per jaar. Hoe meer je naar het zuiden gaat, des te kleiner de kans op regen en andere neerslag wordt. Vooral in de zomermaanden valt er in het zuiden bijna niets. Wanneer het dan wel regent, zijn bezoekers en Italianen vooral blij met de verkoeling.

Wintersport in Italië

Wie weet wil je helemaal niet in de zomer, maar juist in de winter naar Italië. Voor de wintersporten is dat geen onverstandige keuze, want Italiaanse gebergtes worden doorgaans bedolven onder dikke lagen sneeuw. Het wintersportseizoen loopt met een beetje geluk van eind november tot ergens in maart.

Actueel weer Noord-Italië

Hieronder zie je het actuele weer in Noord-Italië. De gegevens komen van het Italiaanse Meteorologische Instituut.

Actueel weer Midden-Italië

Hieronder zie je het actuele weer in Midden-Italië. De gegevens komen van het Italiaanse Meteorologische Instituut.

Actueel weer Zuid-Italië

Hieronder zie je het actuele weer in Zuid-Italië. De gegevens komen van het Italiaanse Meteorologische Instituut.

Wil je het weer in Italië voor een specifieke locatie zien? Ga dan naar de website meteo.it.

Foto weer Italië: Wikimedia