Wil je een paspoortaanvraag in Italië doen? Het paspoort en de Nederlandse identiteitskaart kun je aanvragen bij de consulaire afdeling van de Nederlandse ambassade in Rome of het desbetreffende consulaat als je in Italië woont. Je moet persoonlijk verschijnen om een Nederlands reisdocument aan te vragen. De Nederlandse identiteitskaart is goedkoper dan een paspoort maar voor veel landen heb je toch een paspoort nodig.

Als je paspoort verloopt terwijl je tijdelijk in Nederland verblijft, kun je een nieuw paspoort aanvragen bij de gemeente Den Haag. Telefoon: 070 – 353 31 60 / 31 69.

De procedure voor het aanvragen, personaliseren en afgeven van een Nederlands paspoort is met ingang van 1 oktober 2001 gewijzigd. Reisdocumenten worden voortaan op een centraal punt in Nederland aangemaakt. De minimale periode tussen aanvraag en afgifte bedraagt 10 dagen.

Kinderen en hun paspoort

Kinderen kunnen sinds de zomer van 2012 niet meer worden bijgeschreven op het paspoort van hun ouders. Bijschrijving van kinderen op de Nederlandse identiteitskaart was al niet mogelijk. Vanaf nu moet een kind zijn eigen reisdocument hebben, als het meegaat naar het buitenland. De identificatieplicht voor kinderen in Nederland geldt overigens pas vanaf 14 jaar. Kinderen vanaf 12 jaar kunnen zonder toestemming van de ouders een Nederlandse identiteitskaart aanvragen bij de gemeente. Voor kinderen kan ook een eigen paspoort worden aangevraagd.

De wettelijke vertegenwoordigers van het kind dienen de aanvraag in voor een eigen paspoort voor het kind, ook al is het kind al eerder opgenomen geweest in een paspoort. Een kopie van de paspoorten van de ouders dient te worden bijgevoegd.

Paspoortaanvraag in Italië voor kinderen

Indien aan het kind nog niet eerder een paspoort werd verstrekt, moet de geboorteakte (estratto dell’ atto di nascita con le generalita’ dei genitori, heerlijk die Italiaanse benamingen van officiële documenten) van het kind overgelegd te worden. Indien de ouders gehuwd zijn, moet een uittreksel uit het huwelijksregister te worden overgelegd. Ook zijn 2 recente pasfoto’s (zwart/ wit of kleur, recht van voren genomen) van het kind nodig.

Pasfoto’s

Sinds augustus 2006 zijn de fotovereisten voor Nederlandse reisdocumenten aangescherpt. Aangeraden wordt het consulaat waartoe je je wendt telefonisch informatie te vragen over de plaatselijk geïnstrueerde fotograaf ten aanzien van je paspoortaanvraag in Italië. Op de Nederlandse ambassade in Rome kunnen ook pasfoto’s gemaakt worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *