in

De 17 beroemdste Italiaanse modeontwerpers

Italiaanse modeontwerpers: beroemd over de hele wereld

Het lijdt geen twijfel dat de Italianen een groot stempel op de internationale mode hebben gedrukt. Een groot aantal van de beroemdste modeontwerpers ter wereld zijn Italianen. Hier zijn de 17 beroemdste Italiaanse modeontwerpers.

Giorgio Armani (1934)

Giorgio Armani (foto: Wikimedia)

Armani is een van de oudste nog levende Italiaanse modeontwerpers. Volgens Forbes behoort hij tot de 200 rijkste mensen ter wereld met een geschat vermogen van tussen de 6 en de 7 miljard dollar.

In eerste instantie wilde Armani dokter worden. Zijn medicijnenstudie verruilde hij voor een fotografie-opleiding. Na een baan als etaleur in een Milanees warenhuis kwam hij op het pad van de fashion.

Armani werkte in de jaren 60 bij Nino Cerruti en opende in de jaren 70 zijn eerste eigen zaak. De gestileerde adelaar – het bekende logo van Armani – sloeg zijn vleugels uit naar de Verenigde Staten, waar hij werd gewaardeerd om zijn elegante en tijdloze ontwerpen.

Het imperium van Giorgio Armani omvat eigenlijk alles wat maar enigszins met mode te maken heeft: kleding, make-up, parfum, sieraden, horloges, brillen en tal van andere modeaccessoires.

Luciano Benetton (1935)

Luciano Benetton (foto: Wikimedia)

Ook Luciano Benetton is een oudgediende in de modewereld, kunnen we wel zeggen. Hij startte de wereldberoemde Benetton Group in 1965 met zijn drie broers en zussen Carlo, Gilberto en Giuliana.

Benetton werd beroemd met de kleurrijke truien van zijn United Colors of Benetton en de opvallende reclamecampagnes onder supervisie van Oliviero Toscani. Deze gaf Benetton het image van een maatschappelijk verantwoord bedrijf, lang voordat we dat zo gingen noemen. Misschien herinner je je nog de campagnes over aids, de Bosnische oorlog en een priester-kussende non.

Rond de eeuwwisseling worstelde het bedrijf met de dalende vraag naar de kleurrijke truien. Veel winkels moesten de deuren sluiten. In 2018 keerde Luciano Benetton (inmiddels al in de tachtig) terug naar het bedrijf om het nieuw leven in te blazen.

Benetton heeft ook veel betekend voor de Italiaanse economie, door de investeringen die het bedrijf onder andere in de Italiaanse infrastructuur heeft gedaan.

Roberto Cavalli (1940)

Roberto Cavalli (foto: Wikimedia)

Een van de bekendste Italiaanse modeontwerpers is ongetwijfeld ook Robert Cavalli. Met zijn opvallende kledingcollecties én zijn buitensporige levensstijl leeft hij het leven van een celebrity. Niet voor niets is Cavalli de favoriete ontwerper van beroemdheden over de hele wereld.

Tot zijn fans behoren onder anderen Victoria Beckham en de overige Spice Girls, Shakira, Christina Aguilera en Jennifer Lopez.

Robert Cavalli is getrouwd met een voormalig Miss Universe-model, dat hij leerde kennen toen hij in de jury zat. De levensstijl van Cavalli en zijn vrouw is zeker ook niet doorsnee. Berucht zijn de feesten die ze voor medeberoemdeheden geven. De Cavalli’s beschikken ook over een chocoladefabriek, een eigen ras volbloedpaarden, meerdere Ferrari’s en een cruiseschip van ruim 40 meter om de zomermaanden in Portofino op door te brengen.

Domenico Dolce (1958)

Domenico Dolce (foto: Wikimedia)

Domenico Dolce werd in 1958 op Sicilië geboren als zoon van een kleermaker en een verkoopster van stoffen. Als kind droomde hij ervan bij Armani te werken.

Domenico Dolce is vooral bekend vanwege de samenwerking met Stefano Gabbana, waaruit het modewerk Dolce & Gabbana ontstond. Behalve zakelijke partners waren ze ook een liefdeskoppel, maar inmiddels zijn ze uit elkaar.

In Italië ontstond enige jaren terug ophef rond het modeduo doordat de rechter oordeelde dat ze voor rond de één miljoen euro aan belasting hadden ontdoken. Hiervoor kregen Dolce en Gabbana een gevangenisstraf van 20 maanden opgelegd.

Edoardo Fendi (1904-1954)

Edoardo Fendi e Adele Casagrande (foto: Artribune)

Het beroemde Italiaanse modehuis Fendi werd in 1918 opgericht als bont- en leerwinkel in Rome. De oprichtster was Adele Casagrande, die in 1925 trouwde met Edoardo Fendi. Daarop werd de naam Fendi. De jaren daarop werden meerdere winkels geopend. Het paar kreeg 5 dochters. Elk van hen erfde 20% van het bedrijf.

Het dubbele F-logo van Fendi werd ontworpen door Karl Lagerfeld, die in de jaren 60 creatief directeur bij het modebedrijf werd.

Alle dochters werkten in het bedrijf van hun vader en moeder, maar zakenvrouw en modegrootheid Carla Fendi kreeg de meeste bekendheid. Ze overleed in 2017.

Carla Fendi (foto: Wikimedia)

Modehuis Fendi is sinds 2015 gezeteld in het Colosseo Quadrato, het tentoonstellingsgebouw in de fascistische wijk EUR in Rome.

Gianfranco Ferré (1944-2007)

Gianfranco Ferré (foto: Wikimedia)

Gianfranco Ferré was een Italiaanse modeontwerper die de bijna ‘architect van de mode’ kreeg van zijn collega’s. In de seventies begon hij aan zijn carrière in de mode, waarbij hij zijn ontwerpen op een intellectuele manier benaderden. De kledingstukken vormden stuk voor stuk statements in vorm, kleur en details.

Donatella Versace, die zelf ook voorkomt in deze lijst met de grootste Italiaanse modeontwerpers zei over hem: ‘Ferré was een gentlemen zoals die nu niet meer bestaan. Een grote couturier die absolute chic kon creëren met details die we nooit beu zullen worden. Hij maakt voor altijd deel uit van de modegeschiedenis.’

Ook Giorgio Arman had een grote bewondering voor Ferré en de samenhang, de ratio en het gevoel voor kunst in zijn werk.

Alberta Ferretti (1950)

Alberta Ferretti (beeld: YouTube)

Gelukkig staan er niet alleen maar mannen in de lijst met de allergrootste Italiaanse modeontwerpers. Neem Alberta Ferretti, inmiddels in de 70, maar een groots ontwerpster voor haar eigen merk Alberta Ferretti.

Ze opende haar eerste boetiek aan het eind van de jaren 60 in Cattolica, bij Rimini aan de Adriatische kust. Zoals vele andere Italiaanse ontwerpers breidde ze haar bedrijf uit buiten de grenzen van Italië. Eerst kwam ze met boetieks voor haar secundaire merken, voordat ze flagship store aan West Broadway in Manhattan, New York opende.

Elisabetta Franchi (1968)

Elisabetta Franchi (foto: Wikimedia)

De Italiaanse modeontwerpster Elisabetta Franchi is een van de jongere ontwerpers in dit rijtje. Ze werd in 1968 in Bologna geboren. Op haar 28ste opende ze een eigen studio waar haar handgemaakte ontwerpen vandaan kwamen. Ze begon met 5 medewerkers, maar inmiddels zijn het er meer dan 200 en speelt ze een grote rol in de internationale modewereld.

Je kunt haar kennen van haar kleding, schoenen en accessoires die allemaal met veel oog voor detail en volgens de principes van Made in Italy zijn ontworpen. Als vertolkster van een nieuwe generatie besteedt Franchi veel aandacht aan duurzaamheid en dierenwelzijn. Naar verluid mogen honden van werknemers mee naar de ontwerpstudio.

EF – het merk van Franchi – staat voor vrouwelijke, elegante kleding. Er zijn sportieve en zakelijke items, maar ook casual shirts, vintage jeans en jasjes.

Stefano Gabbana (1962)

Stefano Gabbana (foto: Wikimedia)

Stefano Gabbana vergaarde de grootste bekendheid als de helft van het ontwerpersduo Dolce & Gabbana. Domenico Dolce was zijn vriend, maar het stel ging in 2003 uit elkaar. Dolce en Gabbana werken zakelijk nog wel met elkaar samen.

Gabbana werd in Milaan geboren. Zijn vader werkte in een drukkerij en zijn moeder streek kleren voor een wasservice. In 1985 startte hij het label samen met zijn vriend Dolce. De extravagante stijl met dierenprints viel op tijdens de Milan Design Week van 1986, maar de echte doorbraak kwam nadat Madonna voor de toen jonge ontwerpers koos tijdens haar The Girlie Show World Tour in het begin van de jaren 90.

Het geschat vermogen van Stefano Gabbano ligt op zo’n 2 miljard dollar. In 2013 werden hij en zijn partner tot 20 maanden cel veroordeeld vanwege grootschalige belastingontduiking.

Valentino Garavani (1932)

Valentino Garavani met Liz Hurley (foto: Wikimedia)

Wie kent Valentino niet? Het wereldberoemde Italiaanse merk (vooral van de jurken) profileerde zich vanaf de start in 1960 als een echt haute couture-merk. De opvallende kleur rood die Garavani (beter bekend als Valentino) voor zijn ontwerpen koos, kennen we nu als ‘Valentino-rood’.

Valentino kennen we in Nederland natuurlijk vooral ook van de trouwjurk van koningin Máxima, die 100.000 euro kostte, maar waar tijdens de trouwdag dan ook geen kreukje in te bespeuren was.

Garavani houdt zijn ontwerpen naar eigen zeggen graag simpel. ‘Ik weet wat vrouwen willen. Ze willen prachtig zijn.’

Het merk heeft naast een kledinglijn ook schoenen en accessoires in het assortiment. Een van de populairste items van nu is de Valentino-sneaker.

In 2006 had Valentino Garavini een rolletje als zichzelf in de film The Devil Wears Prada

Guccio Gucci (1881-1953)

Guccio Gucci (foto: Wikimedia)

Is er iemand die Gucci niet kent? Het wereldvermaarde modemerk werd in 1921 in Florence opgericht door Guccio Gucci, zoon van een handelaar. Sinds 2004 is het in handen van het Franse luxeconcern Kering.

Gucci bouwde zijn reputatie op door kwalitatieve leren tassen aan ruiters te verkopen. Vlak voor de oorlog breidde Gucci uit naar Rome. Zijn zoons Aldo, Vasco, Ugo en Rodolfo sloten zich bij het snel in waardering stijgende bedrijf aan. Zo werd het een familiebedrijf.

In 1951 opende Gucci een winkel in Milaan en 2 jaar later was het eerste filiaal in Manhattan een feit. Tot op de dag van vandaag spreekt het Gucci-merk fashion lovers van over de hele wereld aan.

De familie verkwanselde de erfenis van Guccio Gucci ook weer, zoals je kunt zien in de film House of Gucci.

Mario Prada (?-1958)

Mario Prada (foto: Facebook)

Mario Prada was de oprichter van dat andere overbekende Italiaanse modemerk: Prada. Schoenen, tassen, portemonnees en andere luxe artikelen voor mannen en vrouwen, daarmee werd Prada beroemd.

Het merk Prada richtte Mario in 1913 met zijn broer Martino in Milaan op. In het begin was het merk bekend als de Fratelli Prada (Gebroeders Prada). Mario Prada was een groot ontwerper, maar dacht wat kleingeestig als het aankwam op de rol van vrouwen in zijn onderneming. Hij wilde niet dat zijn dochter Luisa in het bedrijf kwam werken. Toen zijn zoon echter geen interesse toonde om in het modebedrijf te gaan werken, nam Luisa Prada het toch over van haar vader. Ze runde Prada voor zo’n 20 jaar totdat haar dochter Miuccia Prada het in 1978 van haar overnam.

Miuccia Prada – de kleindochter van de oprichter – is een slimme zakenvrouw die goed is voor een vermogen van meer dan 5 miljard dollar. Door Forbes werd ze enkele jaren terug bestempeld als de ‘best geklede mensen van boven de 50’.

Sergio Rossi (1935-2020)

Sergio Rossi (foto: Wikimedia)

Sergio Rossi werd in 1935 geboren en bouwde zijn imperium uit tot een van de bekendste schoenenmerken van Italië en ver daarbuiten. Voordat hij zijn eigen merk lanceerde, werkte hij samen met onder andere Versace en Dolce & Gabbana.

Rossi kreeg bekendheid vanwege zijn vrouwelijke ontwerpen en uitmuntende vakmanschap, dat hele generaties ontwerpers na hem inspireerde. Rossi verkocht zijn merk in 1999 uiteindelijk aan Gucci, dat nu in handen is van het Franse Kering.

De Italiaanse schoenenlegende is op 84-jarige leeftijd op woensdagavond 2 april 2020 overleden in Cesena, Italië. Hij stierf aan de gevolgen van het coronavirus.

Elsa Schiaparelli (1890-1973)

Elsa Schiaparelli (foto: Wikimedia)

Het avantgardistische modemerk van ontwerpster Elsa Schiaparelli was altijd een geduchte rivaal van Chanel. Het beleefde zijn grootste furore tijdens de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw.

In 1935 verhuisde toog Schiaparelli naar Parijs, maar in de Tweede Wereldoorlog nam de populariteit van haar ontwerpen af, ten gunste van jonge ontwerpers als Christion Dior. naar een salon met uitzicht over het Place Vendôme in Parijs. In de Tweede Wereldoorlog slonk haar populariteit en werden jonge ontwerpers zoals Christian Dior meer populair. Haar modehuis werd bankroet verklaard in 1954, waarop ze naar de Verenigde Staten verhuisde.

Riccardo Tisci (1974)

Riccardo Tisci met Noami Campbell (foto: Wikimedia)

Een andere ‘jonge’ Italiaanse modeontwerper is Riccardo Tisci, die in 1974 werd geboren.

In 2005 werd Tisci benoemd tot hoofdontwerper van Givenchy, waar hij meer dan 10 jaar werkte. In het voorjaar van 2018 kwam hij in dienst van het Engelse modemerk Burberry. Daar is hij verantwoordelijk voor het ontwerpen van nieuwe collecties.

Donatella Versace (1955)

Donatella Versace (foto: Wikimedia)

Donatella Versace is de zus van de in 1997 in Miami doodgeschoten Gianni Versace. Ze heeft ook nog een oudere broer: Santo Versace. Als klein meisje was ze de muze voor de 9 jaar oudere Gianni Versace.

Maar behalve als ‘de zus van’ heeft ze ook op persoonlijke titel een grote bijdrage aan de Italiaanse en wereldwijde fashion geleverd.

Donatella Versace begon met het ontwerpen van accessoires. In 1993 presenteerde ze een kinderkledinglijn onder de titel Versace Young. Nadat haar broer werd vermoord nam ze zijn taken van hem over.

Gianni Versace (1946-1997)

Gianni Versace (beeld: YouTube)

Gianni Versace werd in Reggio Calabria in 1946 geboren. Zijn moeder was kleermaakster en maakte jurken. In 1978 begon Versace met zijn eerste kledinglijn in Milaan, aangemoedigd door zijn moeder. In samenwerking met zijn broer Santo en zijn kleine zusje Donatella groeide Versace in korte tijd tot grote hoogten.

De stijl van Versace was er een van luxe, innovatie en bijzonder materialen. De jaren 80 en 90 waren de hoogtijdagen voor Versace. Het merk behoorde tot de absolute top in de mode-industrie.

Op 15 juli 1997 werd Versace op de trappen voor zijn huis aan Ocean Drive, Miami Beach vermoord door een seriemoordenaar. Zijn jongere zus Donatella nam hierna de leiding van het Versace-imperium op zich.

Wat zijn jouw favoriete Italiaanse modeontwerpers?

Welke van de bovenstaande Italiaanse modeontwerpers is jouw favoriet? Heb je kleding, schoenen of accessoires in huis? Of mis je nog een Italiaanse ontwerper in de lijst (het zijn er natuurlijk nog véél meer dan deze beroemde 17)? Laat het ons weten in een reactie.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar een nieuw huis in Italië – deel 2

Je bent wat je eet in de futuristische keuken