Op deze pagina laten we je de mooiste plekken van Italië zien. Italië is op heel veel plekken mooi, maar er zijn natuurlijk plekken die nog nét even wat mooier zijn dan al het andere in Italië. Daarmee willen we je op Dit is Italië graag inspireren.

Regelmatig zie je in onze serie blogs ‘de mooiste plekken van’ een aantal schitterende locaties in een bepaalde streek voorbijkomen. Op deze pagina hebben we ze allemaal voor je verzameld, zodat je bij de planning van jouw Italië-vakantie in 2021 of verder rekening kunt houden met waar de mooiste plaatsjes te vinden zijn.

Dus stap in je auto of huur er eentje ter plekke en rijd in de regio van jouw bestemming langs deze pareltjes van het Italiaanse schiereiland.

De mooiste plekken van Italië seizoen 2022/2023

Wat zijn die mooiste plekken in Italië dan eigenlijk? Welnu, hier komen ze. Dit zijn de aller-mooiste plekken en de aller-mooiste plaatsen van heel Italië, onderverdeeld per gewest of gebied. Je kunt doorklikken naar het bijbehorende uitgebreide artikel om direct naar de mooiste plekken van de regio of het gebied van je keuze te gaan.

Het Forte di Bard ligt op een strategische plek in het Aostadal
Het Forte di Bard ligt op een strategische plek in het Aostadal

De 8 mooiste plekken in Valle d’Aoste

Deze schitterende en bergachtige regio in het noordwestelijke puntje van Italië wordt vaak over het hoofd gezien. En dat is eeuwig zonder. Deze Alpenstreek is niet alleen prachtig als skilocatie, maar heeft minstens net zo veel te bieden in de zomer. Bekijk de mooiste plekken in het Aostadal.

De Sellapas in de Dolomieten, zeker een van de mooiste plekken in Italië
De Sellapas in de Dolomieten, zeker een van de mooiste plekken in Italië

De 10 mooiste plekken in Piëmont (Piemonte)

Wil je naar een Italiaanse regio die nog onontdekt is door het massatoerisme? Waar je echt de seizoen ervaart? Waar je je kunt laven aan de beste wijn, de imposantste cultuur en de lekkerste gerechten. Dan moet je tijdens je volgende reis naar Italië Piëmont in het noordwesten van Italië gaan bezoeken!

Piëmont
De fascinerende stad Turijn bevindt zich in de noordelijke regio Piëmont

Piëmont (Piemonte in het Italiaans) betekent ‘aan de voet van de berg’. Een goede omschrijving, want deze noordelijke regio wordt aan 3 kanten omgeven door de Alpen. Bekijk de mooiste plekken in Piëmont.

De 20 mooiste plekken in Ligurië

Portovenere, een van de mooiste plekken in Ligurië
Portovenere, een van de 20 mooiste plekken in Ligurië

Ligurië in het noorden van Italië is een kustregio die prachtige vergezichten over steile kliffen biedt en daarnaast mooie stranden aan de Italiaanse Bloemenrivièra heeft. In het binnenland tref je prachtige middeleeuwse stadjes aan.

Sommige van de steden in Ligurië zijn de mooiste kustplaatsen in heel Italië: Portovenere, Camogli, Portofino, Ventimiglia, Sestri Levante en natuurlijk de 5 dorpjes van de Cinque Terre. Bekijk de mooiste plekken in Ligurië.

De 14 mooiste plekken in Friuli-Venezia Giulia

Deze relatief onbekende regio ligt in het noordoosten van Italië. Er is veel gestreden om al die prachtige stadjes en de ruige bergketens die je hier aantreft. De plaatsen in dit gewest zullen je lang niet allemaal bekend voorkomen. Maar is dat niet juist een reden om ze op te zoeken? Bekijk de mooiste plekken in Friuli-Venezia Giulia.

De 14 mooiste plekken van FVG met de Laghi di Fusine

De 7 mooiste plekken in de Dolomieten

De Alpen profiteren van een grotere naamsbekendheid, maar de Dolomieten zijn misschien nog wel mooier. Je vindt ze in het noordoosten van Italië en in dit artikel laten we je de allermooiste plekken van de Dolomieten zien. Bekijk de mooiste plekken in de Dolomieten.

De 10 mooiste plekken in Toscane
De 10 mooiste plekken in Toscane met het prachtige Pitigliano

De 10 mooiste plekken in Toscane

Toscane heeft aan aandacht geen gebrek. Van over de hele wereld stromen toeristen naar wat waarschijnlijk de beroemdste Italiaanse regio is. Waar waar vind je nu écht de mooiste plekken van Toscane? Dat laten we je zien in dit uitgebreide artikel: de mooiste plekken in Toscane.

Perugia in Umbrië
Perugia in Umbrië

De 10 mooiste plekken in Umbrië

Umbrië een een regio die een jaar of tien geleden populair is geworden onder Nederlanders en Vlamingen. Je vindt hier een geheel eigen cultuur en de mooiste middeleeuwse steden en dorpen. En dat een bezoek aan Umbrië zeker niet alleen in de zomer kan, laten we je in dit artikel graag zien: de mooiste plekken in Umbrië.

Perugia - de mooiste plekken in Umbrië
Perugia – de mooiste plekken in Umbrië

De 10 mooiste plekken in Lazio (Latium)

Lazio is zo veel meer dan alleen de regio waarin Rome ligt. In deze regio vind je enkele echte pareltjes waarvoor je tijd zou moeten maken als je in de buurt bent. Bekijk dit artikel met de 10 mooiste plekken in Lazio en je weet meteen waarom.

een van de mooiste plekken in lazio
Schitterend: de pauselijke tuinen van Castel Gandolfo in Lazio

De 11 mooiste plekken in de Abruzzen

Ingeklemd tussen De Marken en Molise, aan de andere zijde van Lazio, liggen de Abruzzen (Abruzzo). Minder toeristisch, maar zeker niet minder mooi. Beroemd zijn de trabocchi aan de Adriatische kust, de oude vissershuisjes waarvan enkele zijn omgetoverd tot sfeervol restaurant. Bekijk hier de beste bezienswaardigheden van de Abruzzen.

De trabocchi in de Abruzzen

De 7 mooiste plekken in Molise

Het is de onbekendste regio van Italië, maar daarom zeker niet de minst mooie. Wil je eens wat anders dan alle andere toeristen zien? In dit artikel zetten we de zeven mooiste plekken in Molise voor je op een rij.

Dit zijn de mooiste plekken in Molise
Termoli: een van de mooiste plekken in Molise

De 10 mooiste plekken in Apulië (Puglia)

Apulië is de hak van de Laars. Niet alleen toeristen hebben deze schitterende kustregio ontdekt, ook de Italianen zelf gaan hier graag op vakantie. Om te weten waarom hoef je alleen maar naar de foto’s van deze prachtige plek te kijken. Bekijk de mooiste plekken in Apulië.

Waar ligt Gargano in Apulië?
Gargano in Apulië

De 10 mooiste plekken in Calabrië

Calabrië is de teen van de Laars. Een relatief arme regio die in pracht en praal echter veel te bieden heeft. Je vindt het het echte, authentieke Italië. En natuurlijk veel kust- en natuurschoon. Bekijk de mooiste plekken in Calabrië.

Tropea, een van de mooiste plekken van Calabrië
Tropea, een van de mooiste plekken van Calabrië

De 5 mooiste plekken in Basilicata

Basilicata, net als Molise een van die Italiaanse gewesten die ten onrechte onbekend zijn bij het grote publiek. Wil je ver weg van het massatoerisme een authentiek stukje Italië proeven? Basilicata staat voor witte stranden en helderblauwe zee, maar ook grillige natuur en verlaten dorpen. Laat je verrassen op reis door de mooiste plekken van heel Italië je hier aantreft: de mooiste plekken in Basilicata.

Matera: een van de oudste en mooiste steden ter wereld
Matera: een van de oudste en mooiste steden ter wereld

De 6 mooiste plekken in de Alpen

Hebben de Alpen nog een introductie nodig? In dit artikel laten we je de zes mooiste plekken in de Alpen zien. Wel zo mooi in de zomer! Bekijk de mooiste plekken in de Italiaanse Alpen.

De 6 mooiste plekken in Italiaanse Alpen
De 6 mooiste plekken in Italiaanse Alpen

De 15 mooiste plekken in de Apennijnen

De Apennijnen vormen de ruggengraat van Italië. Ze lopen van noord naar zuid, over het hele schiereiland om op Sicilië te eindigen. In de Apennijnen vind je altijd een plek die helemaal bij jou past, zelfs als je helemaal niet van de bergen houdt. De mooiste plekken in de Apennijnen vind je hier.

Bergmassief Gran Sasso, een van de mooiste plekken in de Apennijnen
Bergmassief Gran Sasso, een van de mooiste plekken in de Apennijnen

De 10 mooiste plekken in Bologna

De oude stad Bologna wordt nog te vaak overgeslagen. Waarom je de volgende keer een stedentrip naar Bologna moet plannen, lees je in dit uitgebreide artikel: de mooiste plekken in Bologna.

De 10 mooiste plekken in Bologna
De 10 mooiste plekken in Bologna

De 10 mooiste Italiaanse eilanden

Italië is niet alleen een geweldig schiereiland om naartoe te reizen, het heeft zelf ook veel eilanden die je een bezoek kunt brengen. De mooiste eilanden van Italië lichten we voor je uit in dit artikel.

Favignana, een van de mooiste Italiaanse eilanden
Favignana, een van de mooiste Italiaanse eilanden

De 20 mooiste pleinen van Italië

Alleen al voor de pleinen zou je een trip naar Italië kunnen plannen. Wil je weten wat de twintig allermooiste pleinen van Italië zijn? Dan moet je dit artikel erbij pakken: de mooiste pleinen van Italië.

mooiste pleinen van italie - Piazza del Plebiscito Napels
Dit is een van de mooiste pleinen in Italië: Piazza del Plebiscito in Napels

De 10 mooiste plekken in de Cinque Terre

De Cinque Terre aan de Italiaanse Rivière behoort tot die geweldige streken waarvoor mensen de halve wereld over reizen. Verbaas je over de schoonheid van de kuststreek terwijl je de wandelroute tussen deze schitterende vijf dorpen aflegt. Dit zijn de mooiste plekken in de Cinque Terre.

De mooiste plekken in de Cinque Terre: Vernazza
De mooiste plekken in de Cinque Terre: Vernazza (foto: Pixabay)

De 10 mooiste plekken in De Marken (Le Marche)

De Marken vormen al enige tijd ‘het nieuwe Toscane’. Net zo mooi, minder toeristisch. Je vindt hier alle ingrediënten voor een perfecte Italië-vakantie: oude steden, schilderachtige dorpjes, ongerepte natuur, glooiende heuvels en majestueze bergen, maar ook een kustlijn met schitterende stranden en een helderblauwe zee. Bekijk nu de mooiste plekken in De Marken.

De 10 mooiste plekken in De Marken (Le Marche)
De 10 mooiste plekken in De Marken (Le Marche) (foto: Pixabay)

De 15 mooiste campings rond het Gardameer

Het Gardameer druk en toeristisch? Ja, dat kan het zeker zijn. Vooral in de zomerperiode. Maar het is natuurlijk niet voor niets dat zo veel mensen naar de oevers van het grootste meer van Italië willen. De omgeving is werkelijk schitterend. En als je een mooie en niet al te massale camping uitzoekt, valt hier veel te genieten. Geloof ons, ook rond het Gardameer vind je voor elk wat wils. Dit zijn de mooiste campings rond het Gardameer.

Supermooie plekjes rond het Gardameer
Supermooie plekjes rond het Gardameer (foto: Pixabay)

De 12 mooiste plekken rond het Trasimeense Meer

Het Trasimeense Meer (ook wel Trasimenomeer of Lago Trasimeno genoemd) ligt in Midden-Italië, tussen Toscane en Umbrië in. Het is het vierde meer van Italië en aan de oevers van het meer vind je een aantal schitterende plaatsen. Dé bezienswaardigheden rond het Trasimeense Meer hebben we speciaal voor je op een rij gezet. Bekijk nu de mooiste plekken rond Lago Trasimeno.

De mooiste plekken rond het Trasimeense Meer
De mooiste plekken rond het Trasimeense Meer (foto’s: Hennemieke Konings)

De 11 mooiste plekken aan de Amalfikust

Van alle mooie plekken in Italië is de Amalfikust misschien nog wel de mooiste. Ravello, Positano, Amalfi, Sorrento, ze staan allemaal in de lijstje. Maar ook de onbekende plekken en bezienswaardigheden van de Costiera Amalfitana kun je hier vinden. Ontdek nu de mooiste en meest magische plekken aan de Amalfikust.

De mooiste plekken aan de Amalfikust (foto: Unsplash)

Nog meer mooie plekken in Italië?

De lijst met de mooiste plekken en plaatsen Italië wordt de komende tijd nog verder aangevuld! Heb je zelf een bijdrage met de mooiste plekken van een bepaalde streek of regio in Italië? Neem dan contact op met de redactie van DitIsItalie.nl!