Lancia werd in 1906 opgericht door Vincenzo Lancia en werd een onderdeel van Fiat in 1969. Het bedrijf heeft een lange geschiedenis in het produceren van auto’s die zich onderscheiden van de massa. Moderne Lancia’s worden gezien als een luxer alternatief voor Fiat.

Het logo van Lancia is ontworpen door Carlo Biscaretti di Ruffia. Het logo bestaat uit een lans en een schild met een vlag. Het Turijnse automuseum is naar hem vernoemd. In 2007 werd het logo gemoderniseerd.

Lancia was niet verbonden met andere autofabrikanten tot in de late zestiger jaren. In die tijd werd de dure en kwalitatief hoge standaard van productie onrendabel. Omdat de eigenaren kwalitatief goede auto’s wilden produceren waren ze het kostenplaatje uit het oog verloren. Daarom werd het bedrijf in 1969 overgenomen door Fiat. Dit was zeker niet het einde van het merk Lancia. In de jaren 70 kwamen er nog vele nieuwe modellen uit zoals de Strato, de Gamma en de Beta. In de jaren 80 werkte Lancia samen met Saab in de Lancia Delta. Deze werd in Zweden op de markt gebracht als de Saab 600.

Klassieke Lancia Delta's op Italia a Zandvoort
Klassieke Delta’s op Italia a Zandvoort

Lancia heeft nooit veel gedaan in de Formule 1, behalve enkele successen in de jaren 50. Maar de rallysport heeft het Italiaanse automerkt wel veel succes gebracht. De Lancia Delta is het meest succesvolle model in de rallysport, tot op de dag van vandaag. Dit model heeft met verschillende coureurs het Wereldkampioenschap Rally gewonnen. Onder hen waren Markky Alen, Didier Auriol, Sandro Munari, Bernard Darniche, Walter Rohrl, Bjorn Waldegard en Henri Toivonen. Door het succes in de rallysport ging Lancia in de jaren 70 en 80 ook sportauto’s maken. De Lancia Delta II werd geen verkoopsucces. Kort na het beëindigen van de productie rond 1999 was het jarenlang de vraag om het merk Lancia zou blijven bestaan. Met de introductie van de nieuwe Lancia Ypsilon en kort daarop ook een nieuwe Delta, in de tweede helft van de jaren 00, vond Lancia de weg terug naar boven.

Door de samenwerking met Chrysler (eigendom van moederconcern Fiat) worden nieuwe Chryslers als Lancia’s op de Europese markt geïntroduceerd. De bezem is door het dealernetwerk te gaan en de verkopen lijken (hoewel het nog steeds een merk in de marge is en dat altijd wel zal blijven) de goede kant op te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *