Italië is verdeeld in 20 regio’s of gewesten. Elke regio heeft een overheid en een parlement. Vijf van de regio’s, namelijk: Sicilië, Sardinië, Valle d’Aosta, Trentino-Zuid-Tirol en Friuli-Venezia-Giulia, hebben een autonome status. Dat houdt in dat deze regio’s afhankelijk zijn en geen volledige politieke onafhankelijkheid of soevereiniteit hebben. Ze hebben echter wel meer zeggenschap over de invulling van de politiek en ze heffen hun eigen belastingen.

Een overzicht van de Italiaanse regio’s zie je ook in deze video:

Regio/streek/provincie?

Een regio is wat we in Nederland een provincie zouden noemen. Binnen de Italiaanse regio liggen dan weer provincies, die we in Nederland juist regio’s zouden noemen. Dit om het nog even wat ingewikkelder te maken… Streken zijn gebieden zonder politieke grenzen die ook over regio’s en provincies heen kunnen gaan.

De regio’s van Italië plus de regiohoofdsteden op de kaart (klik voor een vergroting):

regio's Italië op de kaart
regio’s Italië op de kaart (bron: topomania.net)

Abruzzen
In het zuidelijk-centrale deel van Italië ligt de regio Abruzzen. De regio heet in het Italiaans Abruzzo. Het is een regio die nog niet echt door het toerisme is ontdekt. Dit gewest kreeg wel enige bekendheid door de verwoestingen die de aardbevingen van 2009 in de hoofdstad L’Aquila achterlieten.

Abruzzen
In de regio Abruzzen tref je deze op palen gebouwde vissershutjes aan de kust aan

Apulië
In de hak van de laars ligt Apulië (Puglia). Apulië is schitterend, zo vinden ook Italianen zelf. In het Italiaans heet de regio Puglia en veel Italianen brengen hier hun vakantie door. Het is wel een eind rijden met de auto, daarom vind je hier minder gezinnen met kinderen uit het noorden. De mooiste plekken in Apulië hebben we hier voor je op een rij gezet.

Apulië
Het schiereiland Gargano in de populaire regio Apulië (Puglia)

Basilicata
Basilicata is een van de dunbevolkste regio’s in het zuiden van Italië. Je vindt deze regio in de zool van de Italiaanse laars. En dit zijn de mooiste plekken in Basilicata. Ook het geweldige Matera – Europese cultuurhoofdstad in 2019 – vind je hier.

Basilicata
Het ruige en onontgonnen Basilicata met cultuurhoofdstad 2019: dé bestemming voor avontuurlijke Italiëgangers

Calabrië
Calabrië (Calabria) vormt feitelijk de zuidwestelijke punt aan de voorkant van de laars van Italië. Hier ligt het onbekende Italië, ver weg van het economische zwaartepunt in het noorden. Op zoek naar de mooie plekjes? Die vind je hier.

Calabrië
Calabrië: bijna een tropische bestemming, met een ruig Italiaans randje

Campanië
De bekendste stad en tevens hoofdstad van de regio Campanië (Campania) is Napels. Maar Campanië is meer dan Napels alleen! Campanië is ook de vulkaan Vesuvius, Pompeï en de magische Amalfikust. De 10 mooiste plekken van Campania hebben we hier voor je verzameld.

Campanië
De haven van Amalfi in Campanië, slechts een van die schitterende plekken in dit zuidelijke gewest

Emilia-Romagna
Deze regio is dichtbevolkt en is een van de beste (en rijkste) regio’s om in te wonen. Je vindt hier de prachtige stad Bologna, die helaas nog te vaak wordt overgeslagen. Maar ook buiten Bologna is het welvarende Emilia-Romagna een bezoek waard. Bekijk het artikel met de 10 mooiste plekken in Emilia-Romagna.

Emilia-Romagna
Het Kasteel van Torrechiara in de regio Emilia-Romagna

Friuli-Venezia Giulia
In het noordoosten bij de grenzen van Oostenrijk en Slovenië ligt deze mooie regio, die door verschillende talen en culturen is beïnvloed. In deze regio vind je ook de stad Triëst.

Friuli-Venezia Giulia
Canal Grande in Triëst, regio Friuli-Venezia Giulia in het noordoosten van Italië

Latium
In deze regio kun je de hoofdstad Rome vinden. In het Italiaans heet de regio Lazio. Buiten het natuurlijk magnifieke Rome met zijn kunstschatten en Vaticaanstad, tref je ook in de rest van Latium geweldig mooie plekken.

Lazio
Civita di Bagnoregio, een van de mooiste Italiaanse dorpen, in de regio Lazio

Ligurië
Het in het noordwesten gelegen Ligurië (Liguria) is bekend om zijn vele badplaatsen en natuurlijk om de wereldberoemde Cinque Terre, de vijf dorpjes aan de kust die met elkaar zijn verbonden door een wandelpad en een romantische spoorlijn. Deze regio wordt ook wel de Bloemenrivièra genoemd.

Ligurië
Ligurië is populaire vanwege de kleurrijke Cinque Terre, een van de mooiste plekken van Italië

Lombardije
Lombardije (Lombardia) is een van de meest moderne regio’s van Italië. Je vindt hier veel bedrijven en de meest Europese stad van Italië: Milaan. Ook Lombardije streeft meer autonomie na. Voor de mooiste plekken van Lombardije lees je dit stuk.

Lombardije
Het Comomeer is een drukbezochte plek in de regio Lombardije

De Marken
De regio Marken (Le Marche in het Italiaans) ligt aan de Adriatische zee en staat bekend om haar ongerepte natuur. De regio wordt steeds meer bezocht door toeristen uit Nederland en Vlaanderen. Eerder schreven we een artikel waarin we je de mooiste plekken in De Marken presenteerden.

De Marken
De Duomo van Fano, een stad aan de kust van De Marken (Le Marche)

Molise
Molise is na Valle d’Aosta de kleinste regio van Italië. Ook Molise is nog niet echt bekend bij de toerist. Over Molise publiceerden we dit artikel met de mooiste plekken.

Molise
Molise wordt vaak overgeslagen en dat is eigenlijk best jammer

Piëmont
Piëmont (Piemonte) is een van de meest welvarende regio’s van Italië. Het is na Sicilië de grootste regio van Italië. De statige stad Turijn – op zich een bezoek meer dan waard – is de hoofdstad van deze regio (en ooit kort de hoofdstad van Italië).

Piëmont
De fascinerende stad Turijn bevindt zich in de noordelijke regio Piëmont

Sardinië
Sardinië (Sardegna) is een schitterend eiland in de Middellandse Zee en de op twee na grootste regio van Italië. Het eiland staat bekend om de overblijfselen van duizenden jaren oude beschavingen. Hier vind je witte stranden en azuurblauwe zee. En je kunt er heerlijk eten.

Sardinië
Sardinië biedt schitterende natuur en de mooiste stranden van Italië

Sicilië
Sicilië (Sicilia) is het grootste eiland in de Middellandse Zee, de grootste regio van Italië en is ongeveer even groot als België. Het is de zuidelijkste regio van Italië. Sicilië is ook een autonome regio, dat wil zeggen dat ze meer zeggenschap heeft en de centrale overheid er zich minder mee bemoeit. Sicilië biedt een onwaarschijnlijk grote verscheidenheid in cultuur en landschappen.

Sicilië leent zich onder andere daarom perfect voor een rondreis, maar is te groot om in slechts enkele dagen te verkennen. Dan beperk je je beter tot het westen (Trapani, Erice, Segesta) of het oosten (Catania met de Etna). Als je heel Sicilië wilt zien heb je minimaal 14 dagen de tijd nodig.

Sicilië
Zicht op Cefalù aan de noordzijde van het eiland Sicilië

Toscane
Toscane (Toscana) wordt beschouwd als een van de mooiste regio’s (ook door de Italianen zelf), maar is ook een van de meest toeristische regio’s van Italië. Met als gevolg dat het op sommige plekken in het seizoen flink druk kan worden.

Pro-tip: ga in het voorjaar of het najaar en geniet van het moois van Toscane zonder de drommen toeristen.

De mooiste plekken in Toscane – buiten de toeristische highlights – vind je hier.

Toscane
Toscane: een van de mooiste, maar ook de meest toeristische regio’s van Italië

Trentino Zuid-Tirol
Deze noordelijk gelegen regio (Trentino-Alto Adige in het Italiaans) is in de winter een waar skiparadijs. In de zomer is het er mooi groen en kun je lekker wandelen in de heuvels en bergen van de Dolomieten. Het doet er heel Oostenrijks aan, met een vleugje mediterrane schwung.

Trentino-Zuid-Tirol
Trentino-Zuid-Tirol is populair onder wandelaars en anderen die een actieve vakantie in Italië willen

Umbrië
Umbrië (Umbria) is een groene regio begroeid met wijn- en olijfgaarden en bezaaid met middeleeuwse dorpjes. Umbrië wordt wel het groene hart van Italië genoemd. Het is een streek met een eigen taal die lang onafhankelijk van de rest van het land is geweest. Umbrië is geweldig om zowel in de winter als in de zomer te bezoeken. De mooiste plekken van Umbrië hebben we voor je in kaart gebracht.

Umbrië
Het groene hart van Italië, dat is Umbrië, met hier op de foto het hooggelegen Orvieto

Valle d’Aosta
Valle d’Aosta (ook wel het Aostadal of de Aosta Vallei genoemd) is een bergachtige regio in het noorden van Italië. Ze staat vooral bekend als wintersportplaats, maar in het Nationaal Park Gran Paradiso is het ook heerlijk toeven in de zomer. Het is jammer dat deze kleinste regio van Italië vaak wordt overgeslagen, want ze heeft een paar van de mooiste plekken in heel Italië te bieden.

Valle d'Aosta
Valle d’Aosta: de kleinste regio van Italië met haar schitterende natuur

Veneto
Veneto is een regio in het noorden van Italië. Venetië is een van de grootste toeristische trekpleisters van deze regio. Ook Verona is een aantrekkelijke stad met de beroemde Arena (na het Colosseum de grootste), het prachtige centrale plein, de bruggen over de rivier en het balkon van Romeo en Julia.

Veneto
Veneto is de regio die je kent van Venetië, maar er is natuurlijk meer!

Foto’s regio’s Italië: Pixabay