Italië is verdeeld in 20 regio’s of gewesten. Elke regio heeft een overheid en een parlement. Vijf van de regio’s, namelijk: Sicilië, Sardinië, Valle d’Aosta, Trentino-Zuid-Tirol en Fruili-Venezia-Giulia, hebben een autonome status. Dat houdt in dat deze regio’s afhankelijk zijn en geen volledige politieke onafhankelijkheid of soevereiniteit hebben.

Abruzzen
In het zuidelijk-centrale deel van Italië ligt de regio Abruzzen. De regio heet in het Italiaans Abruzzo. Het is een regio die nog niet echt door het toerisme is ontdekt.

Apulië
In de hak van de laars ligt Apulië. Apulië is schitterend, zo vinden ook Italianen zelf. In het Italiaans heet de regio Puglia.

Basilicata
Basilicata is een van de dunbevolkste regio’s in het zuiden van Italië. Je vindt deze regio in de zool van de Italiaanse laars.

Calabrië
Calabrië vormt feitelijk de zuidwestelijke punt aan de voorkant van de laars van Italië. Hier ligt het onbekende Italië, ver weg van het economische zwaartepunt in het noorden.

Campanië
De bekendste stad en tevens hoofdstad van de regio Campanië (Campania) is Napels.

Emilia-Romagna
Deze regio is dichtbevolkt en is een van de beste (en rijkste) regio’s om in te wonen.

Friuli-Venezia Giulia
In het noordoosten bij de grenzen van Oostenrijk en Slovenië ligt deze mooie regio.

Latium
In deze regio kun je de hoofdstad Rome vinden. In het Italiaanse heeft de regio Lazio.

Ligurië
Het in het noordwesten gelegen Ligurië (Liguria) is bekend om zijn vele badplaatsen en natuurlijk om de Cinque Terre. Deze regio wordt ook we de Bloemenrivièra genoemd.

Lombardije
Lombardije (Lombardia) is een van de meest moderne regio’s van Italië. Je vindt hier veel bedrijven en de meest Europese stad van Italië: Milaan. Ook Lombardije streeft meer autonomie na.

De Marken
De regio Marken (Le Marche in het Italiaans) ligt aan de Adriatische zee en staat bekend om haar ongerepte natuur. De regio wordt steeds meer bezocht door toeristen uit Nederland en Vlaanderen.

Molise
Molise is na Valle d’Aosta de kleinste regio van Italië. Ook Molise is nog niet echt bekend bij de toerist.

Piëmont
Piëmont (Piemonte) is een van de meest welvarende regio’s van Italië. De grote stad Turijn maakt hier onderdeel van uit.

Sardinië
Sardinië is een schitterend eiland in de Middellandse Zee. Het staat bekend om de overblijfselen van duizenden jaren oude beschavingen.

Sicilië
Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee en is ongeveer even groot als België. Sicilië is een autonomie regio en biedt veel verscheidenheid in cultuur en landschappen.

Toscane
Toscane wordt beschouwd als een van de mooiste regio, maar is ook een van de meest toeristische regio’s van Italië.

Trentino Zuid-Tirol
Deze noordelijk gelegen regio is in de winter een waar skiparadijs. In de zomer is het er mooi groen en kun je lekker wandelen in de heuvels en bergen.

Umbrië
Umbrië is een groene regio begroeid met wijn- en olijfgaarden en bezaaid met Middeleeuwse dorpjes.

Valle d’Aosta
Valle d’Aosta is een bergachtige regio in het noorden van Italië. Ze staat vooral bekend als wintersportplaats, maar in het Nationaal Park Gran Paradiso is het ook heerlijk toeven in de zomer.

Veneto
Veneto is een regio in het noorden van Italië. Venetië is een van de grootste toeristische trekpleisters van deze regio. Ook Verona is een aantrekkelijke stad.