Milaan
Milaan is misschien wel de meest Europese van alle Italiaanse steden. Hier zijn veel grote bedrijven gevestigd en wordt ook veel geld verdiend. Ook veel Nederlanders verdienen hun boterham in het mondaine Milaan. De stad werd gesticht in de 4de eeuw v. Chr. als Mediolanum (‘in het midden van de vlakte’) en ze kende woelige tijden waarin ze door verschillende volkeren werd veroverd en verwoest.
Sinds de 18de eeuw was de stad afwisselend in Franse en Oostenrijkse handen. Halverwege de 19de eeuw hadden de Milanezen er genoeg van; ze kwamen in opstand om uiteindelijk zich bij het koninkrijk Italië aan te sluiten (1861).
Milaan was eeuwen geleden al een belangrijk centrum en is dat nog steeds. De stad geeft de toon aan op het gebied van mode, design en grafische vormgeving. Hier vind je de grote modemerken, luxe merkwinkels en outlets waar je designermerken voor een prikkie op de kop kunt tikken.
Het is ook een belangrijk centrum voor onderwijs, wetenschap en cultuur. De Italiaanse commerciële televisie heeft zijn wortels in Milaan, wat vooral komt door de wereldberoemde Milanees Silvio Berlusconi die zijn fortuin verdiende in de media-industrie.
Zoals de naam al aangeeft, staat aan het Piazza del Duomo een grote kathedraal, de Santa Maria Nascente. Het is een enorm bouwwerk van wit marmer in gotische stijl. De bouw begon in 1386 en werd pas in 1965 helemaal afgerond.
In het voormalige dominicanenklooster – ook aan dit plein – kun je de beroemde wandschildering ‘Het Laatste Avondmaal’ van Leonardo da Vinci zien.
Da Vinci was niet alleen schilder, maar ook architect en wetenschapper. Hij bestudeerde de anatomie van het menselijk lichaam en hield zich onder meer bezig met meteorologie en geologie. Het Nationaal Museum van Wetenschap en Techniek in Milaan is gewijd aan die kant van Da Vinci’s leven.
Beroemde schilderijen en tekeningen zijn te zien in de Pinacoteca Ambrosiana en in de Pinacoteca di Brera. In die laatste hangt het schilderij “Maaltijd in Emmaus” van Caravaggio.
Tussen het Domplein en de Piazza della Scala vind je de winkelgalerij Vittorio Emanuele II uit de 19e eeuw. De galerij is overdekt met glazen koepels. Aan de totstandkoming zit een tragisch verhaal vast. De architect van het gebouw, Giuseppe Mengoni, viel van het dak en overleed enkele dagen voor de officiële opening, in 1878.
Net als veel andere Westerse steden viel Milaan in de 20ste eeuw ten prooi aan ‘stadsvernieuwing’. Kanalen werden gedempt en forten gesloopt. De geallieerde bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog richtten ook veel schade aan. Het puin van die oorlog werd op een grote hoop geschoven. Daardoor ontstond de vijftig meter hoge Monte Stella.
Door het zakelijke karakter en de Europese uitstraling van de stad, stond Milaan ook wel bekend als ‘saaie stad’ of zelfs ‘lelijke stad‘. Tot voor kort, dan. Want door evenementen als EXPO en de Milan Design Week, heeft de stad zich een hip en trendy imago aangemeten.