Waar ligt Italië? Italië ligt in het zuiden van Europa, aan de Middellandse Zee. Het land wordt door zijn langgerekte vorm, omringd door zee, ook wel ‘de laars’ genoemd. Sicilië vormt dan de voetbal waartegen de laars trapt.

Naast Sicilië behoren ook Sardinië, Elba, Capri en een groot aantal kleinere Italiaanse eilanden tot Italië.

Het eiland boven Sardinië is Corsica. Hoewel het dichter bij Italië ligt, behoort het bij Frankrijk. Italië heeft in het verleden afgezien van de claim op dit eiland.

Italië heeft een kustlijn van meer dan 7.600 kilometer. Het land is dus rijk aan stranden, hoewel er ook veel rotskusten zijn.

Buurlanden van Italië

In het noorden grenst Italië aan Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. De zee tussen Sardinië, Sicilië en het vasteland in wordt de Tyrreense Zee genoemd. De Middellandse Zee ligt daarbuiten en onder Italië. Aan de oostkant van Italië spreken we over de Adriatische Zee. De Ionische Zee ligt onder de zool van de laars.

Binnen Italië zijn er twee onafhankelijke staten. Dit zijn Vaticaanstad in Rome – het kleinste land ter wereld – waar de paus de baas is. Ook San Marino bij Rimini is een onafhankelijke staat binnen Italië. Er ligt ook een stukje Italië in een ander land. Dat is Campione d’Italia, een Italiaanse exclave in Zwitserland.

Waar ligt Italië in Europa?

Waar ligt Italië?
De ligging van Italië in Europa (bron: Wikimedia)

Wil je meer weten over Italië en zijn ligging? Of wil je Italië op de kaart zien? Bekijk dan ook de informatie op de pagina ‘Italië Kaart‘.

Heb je een spreekbeurt over Italië of ga je op vakantie naar Italië? Bekijk dan ook de pagina met ‘100 weetjes over Italië‘.