Lamborghini 350 GTV

Lamborghini werd in 1963 opgericht door tractorbouwer en zakenman Ferruccio Lamborghini. Het merk staat bekend om snelle, sportieve auto’s met een aanvallende stier in het logo. Ondanks het succes van het merk wisselde het bedrijf in de laatste decennia verschillende malen van eigenaar. Inmiddels maakt het bedrijf onderdeel uit van Audi. Volgens legende kwam de eerste Lamborghini tot stand omdat Ferrucio Lamborghini tegen Enzo Ferrari had geklaagd over zijn Ferrari, die binnen een jaar vier keer naar de garage moest vanwege mankementen.

Lamborghini 350 GTV

Enzo Ferrari nam de klachten volgens Ferrucio niet erg serieus (‘Ga jij je maar met je tractoren bezighouden.”) en hierop besloot Lamborghini om zelf een sportwagen te gaan maken. Hij gaf zijn beste constructeurs de opdracht: bouw een sportwagen die in elk opzicht beter is dan een Ferrari. Zo gezegd, zo gedaan. In 1963 rolde de Lamborghini 350 GTV uit de fabriek. Zijn opdracht om een sportauto te ontwerpen die in alle opzichten beter was dan een Ferrari, was geslaagd.

Enzo Ferrari was stomverbaasd en het nieuwe merk was een onmiddellijke sensatie met een techniek die verder was dan die van Ferrari. In de jaren ’60 produceerde het bedrijf modellen als de Miura en de Espada. In 1973 kwam het bedrijf door de oliecrisis in de problemen. In 1978 ging het bedrijf zelfs failliet en werd het overgenomen door Zwitserse investeerders.

Lamborghini Countach

In 1974 introduceerde Lamborghini zijn meest bekende model, de Countach, met de naar boven toe openklappende deuren. Dit model werd tot 1990 geproduceerd. De Diablo werd toen in de markt gezet en deed qua populariteit niet veel onder voor de Countach. De Diablo was het enige model dat door Lamborghini werd geproduceerd in de jaren ’90. In 1998 werd het bedrijf verkocht aan de Duitse autoproducent Audi. Dat heeft de Italiaanse sportwagenbouwer geen windeieren gelegd. Het aantal verkochte Lamborghini’s en het aantal personeelsleden steeg het afgelopen decennium flink.

One Comment

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *