Wie maken Dit is Italië? Maak hier kennis met het team bloggers en verslaggevers dat een structurele of onregelmatige bijdrage levert aan Dit is Italië.

Naast deze vaste bloggers maken we ook regelmatig gebruik van gastblogs van andere Italië-liefhebbers. Wil je zelf ook deel uitmaken van het Dit is Italië-team of wil je eens een gastblog schrijven, neem dan contact op met de redactie.

Edward Hendriks Hoofdredactie

Even voorstellen: Edward Hendriks (1975). In het dagelijks leven ben ik freelance copywriter. Toen ik in het voorjaar van 2009 een maand in Napels doorbracht, kwamen de ideeën voor een boek bovendrijven. Het zou toen nog ruim drie jaar duren voordat mijn op Napolitaanse leest geschoeide debuutthriller ‘Bloedgeld’ uitkwam. Wel begon ik op al 18 juni 2009 met ditisitalie.nl, dat in de loop der jaren tot een populair online magazine met veel informatie en entertainment over Italië is uitgegroeid. In 2019 kwam mijn nieuwste thriller uit. Ik werk ondertussen aan meer manuscripten. Natuurlijk blijf ik ook gewoon mijn werk doen als copywriter voor heel uiteenlopende klanten én bloggen voor Dit is Italië. Ik heb drie dochters, een vrouw en een grote voorliefde voor Italië.

Myrthe Claus Blogger

Hallo, ik ben Myrthe Claus. Ons dagelijkse leven, in kleine dingen soms zo anders, maar vast toch heel herkenbaar voor iedereen in Nederland, is de basis voor mijn column hier op Dit is Italië. Ik schrijf als freelancer over Italië.

Corno Grande Italië
Aart Heering Journalist en historicus

Aart Heering (1954) is historicus en journalist. Na zijn studie werd hij onderzoeksmedewerker Italiaanse geschiedenis bij de Rijksuniversiteit van Groningen. In 1989 stapte hij over naar de journalistiek en sindsdien woont en werkt hij in Rome, met een onderbreking van twee jaar in Nijmegen en Berlijn. Hij werkte twintig jaar als free lance correspondent voor dagbladen, tijdschriften, radio en tv vanuit Italie, Vaticaan en de Balkan, met uitstapjes naar onder meer Turkije en Irak (in de oorlog van 2003). In die jaren heeft hij zich bezig gehouden met vrijwel alle takken van journalistiek. Zo wijdde hij talloze reportages aan onder meer de opkomst en ondergang van Berlusconi, de burgeroorlog in Albanie in 1997 en het conclaaf van 2005. Daarnaast ontwikkelde hij zich tot specialist reizen en gastronomie, als lid (ook nu nog) van de Gruppo del Gusto, de gourmetafdeling van de buitenlandse persvereniging in Rome. In 2009 maakte hij een nieuwe overstap, ditmaal naar de Nederlandse Ambassade in Rome, waar hij sindsdien als medewerker pers&politiek de Nederlandse voortreffelijkheden uitdraagt. Maar in zijn hart is Aart altijd journalist gebleven en ook daarom bevalt het hem nog altijd in Rome: “Als journalist moet je je laten leiden door de oprechte verwondering en die blijf je houden in Italie, ook na dertig jaar.” Aart en zijn Romeinse echtgenote hebben een – inmiddels volwassen – zoon en dochter, die hijzelf pleegt te omschrijven ls ‘romano-groningse halfbloedjes’.

Rop Zoutberg - Italië-correspondent
Rop Zoutberg Italië-correspondent

Rop Zoutberg is correspondent in Italië voor het NOS Journaal en woont in Rome. Naast berichten voor radio en televisie over Italië fotografeert hij veel, zijn grote passie. ‘Italië is echt een thuis voor me geworden nadat ik lange tijd in Spanje woonde. Wat me fascineert is de lappendeken aan regio’s, die echt totaal verschillend zijn. Daardoor blijf ik reizen en ontdekken.’ Zijn favoriete stad is Napels.

Ineke Spoorenberg Journalist

Ineke Spoorenberg is journalist. Ze werkte 21 jaar als redacteur voor het NOS Journaal met als specialisme Italië. Na de dood van haar partner maakte ze in 2010 een voettocht naar Rome, het jaar daarop kwam een boekje over haar tocht uit, getiteld: Ineke loopt naar Rome. In 2012 kwam een einde aan haar carrière bij de NOS. Het jaar daarop lanceerde ze de website Met Ineke In Italië waarop ze schrijft over minder bekende maar zeker zo interessante plaatsen in Italië.

Lotje Lomme Italiaanse taal en cultuur

Lotje Lomme (1981) studeerde Italiaans in Utrecht en Geschiedenis in Bologna. Ze heeft 10 jaar werkervaring als docent Italiaans in Nederland. 

Marleen Rohmensen haar

Marleen Rohmensen
Marleen Rohmensen Blogger

liefde voor Italië is groot. Ik voel het als mijn tweede vaderland. Ik kom er al mijn hele leven en spreek de taal vloeiend. Ik heb er een aantal jaren gewoond en gewerkt (in Florence en in Milaan) en ben ook jaren in het zuiden van Italië geweest, zodat ik ook veel geleerd heb over de mentaliteit en de cultuur in het zuiden (Calabrië) en over het grote verschil met het noorden van Italië. Zo heb ik zelfs het Calabrese dialect leren verstaan en spreken. Mijn eigen bedrijf is ‘in wording’. Het wordt een website voor de verhuur van vakantiehuizen en koophuizen of bouwpercelen in een specifiek deel van Umbrië en dit wil ik in de toekomst verder uitbreiden naar andere delen van Italië.

Willemijn Lindeboom
Willemijn Lindeboom Blogger

Willemijn Lindeboom woont sinds 2001 in Italië. Na haar studie Technische Bedrijfskunde vertrok ze naar Tanzania en Zambia en toen ze na vijf jaar besloot dat het tijd was terug te gaan naar Nederland ging ze op vakantie naar Umbrië, vond het er zalig en bleef. Ze sprak al Italiaans omdat ze haar hele leven vakanties in Italië doorbracht en voor haar studie een jaar in Italië was om de taal te leren. In 2013 zei ze haar comfortabele leventje in Umbrië vaarwel om naar Toscane te verhuizen, ditmaal voor de liefde. Ze blogt nu op winitalie.com, werkt voor kleine bedrijven die in Italië voet aan de grond willen krijgen (www.willemijn.it) en geeft af en toe Italiaanse conversatieles.

Yoëll Schutte
Yoëll Schutte Blogger

Ik ben Yoëll Schutte. Al jaren ben ik compleet verliefd op Italië. Zonnige vakanties, een leerzame schoolreis naar Rome en Florence en een Italiaanse oom hebben ervoor gezorgd dat ik al op jonge leeftijd in aanraking kwam met het prachtige land. Mijn liefde voor taal maakte dat ik mij in 2009 inschreef voor een taalcursus Italiaans, waarna ik ervoor koos om Italiaanse taal en cultuur te gaan studeren. Tijdens deze bachelor heb ik ruim vier maanden stage gelopen in Napels, waar ik van het echte Italiaanse leven heb mogen proeven. Na mijn bachelor heb ik de master Vertalen gedaan, die voornamelijk gericht was op het vertalen vanuit het Italiaans naar het Nederlands. Nu ben ik bezig mijn eerste stappen in de wereld van het vertalen te zetten.

Anne de Vries
Anne de Vries Blogger

Anne de Vries is een afgestudeerd journalist met grote passies voor reizen, cultuur en gastronomie. Ze houdt van Italië vanwege z’n diversiteit: je bent er nooit uitgekeken. Ook verorbert ze graag de Italiaanse maaltijden die haar Sardijnse schoonmoeder haar zo nu en dan voorschotelt.