Lijkt een goedkope vakantie in Italië jou een fabeltje? Ben je ervan overtuigd dat je budget een reis naar Italië nooit aankan? Het zou toch jammer zijn als daardoor je droom van de perfecte zonnige Italiëreis in de Venetiaanse kanalen valt. Met de huidige crisis is zo’n vakantie meer dan ooit nodig, en met de volgende budgettips voor Italië lijkt de droom vast al dichter bij!

Budgettips voor Italië
Een perfecte budgettip voor een goedkope vakantie in Italië: haal wat lekkere dingen en ga lekker picknicken en mensen kijken in het park (photo credit)

1. Goedkoop op reis begint thuis

Al bij het inpakken kun je veel geld besparen waardoor je reis een stuk goedkoper wordt. Zorg voor een goede reisgids die restaurants en hotels in elke prijsklasse aanbeveelt, of beter nog, neem een tent mee en ga kamperen. Pret én besparingen gegarandeerd! Wie kampeert kan ook lekker zelf koken, en dan neem je van thuis al wat potjes en wat ingrediënten mee. Hoewel, die kruiden en die olijfolie zijn in Italië natuurlijk wel zo lekker. Nou ja, ook in de Italiaanse supermarkt kun je redelijk voordelig aan goedkope spullen komen die je zelf dan op de camping of in je appartement bereidt.

2. Reis buiten het seizoen

Het is makkelijker om een goedkope vakantie in Italië te boeken in januari dan in juli. Maar weet ook dat dan een heel aantal bezienswaardigheden er winteruren op nahouden en het weer wel eens behoorlijk kan tegenzitten. Kun je kiezen uit wanneer je reist, probeer dan te boeken voor mei – juni of september – oktober. Dan is het weer meestal mooi én is het niet superdruk. Van 15 tot 30 augustus (Ferragosto) nemen ook heel veel Italianen hun jaarlijkse vakantie. Op dat moment is het erg druk én zijn er heel wat zaken gesloten. Liever een ander (en goedkoper) moment dus.

3. Goedkoop logeren in Italië

Een goedkope vakantie in Italië begint met waar je verblijft. Het spreekt vanzelf dat een hotel aan de Duomo Santa Maria el Fiore in Florence duurder is dan een klein hotelletje in het nabijgelegen Lucca. Met de auto of trein maak je makkelijk een daguitstap naar grote steden terwijl je rustig en voordelig in een kleinere stad verblijft. Of je huurt een huisje of kamer op een boerderij want ‘agriturismo‘ wordt onder Nederlanders en Belgen in Italië steeds populairder. Niet alleen door de voordelige prijs, maar ook omdat je zo het authentieke Italië echt ervaart.

4. Ontbijt inclusief?

Als je kiest voor een hotel met ontbijt inclusief hoef je je daar natuurlijk geen zorgen meer over te maken. Moet je wat bijbetalen? Vraag dan wat voor ontbijt het is. Een extra 5 euro lijkt aardig voor een ‘prima colazione’, maar niet voor een potje koffie en een zoet koekje. Geen ontbijt op het hotel of in je appartement? Koop dan wat brood en kaas in de supermarkt en zet je op een bankje op het piazza in de ochtendzon. Wel zo lekker en aan het uitzicht kan niemand tippen.

Budgettips voor Italië
Een perfecte budgettip voor een goedkope vakantie in Italië: haal wat lekkere dingen en ga lekker picknicken en mensen kijken in het park (photo credit)

5. Eet een uitgebreide lunch in plaats van diner

Zoeken naar budgettips voor Italië betekent dat je je ook wel wat wilt aanpassen. Dat kan bijvoorbeeld door tijdens de pranzo te kiezen voor een vastgelegd menu en ’s avonds een goedkope pizza of pasta te eten. Menu’s zijn ’s middags vaak voordeliger, en het is meestal minder druk in het restaurant. Dat noemen ze dan een win-win! Als je ’s avonds na een daguitstap nog wat extra wil besparen, koop dan iets op de markt en maak het klaar waar je logeert. Bijkomend voordeel: je eet niet te veel tijdens je vakantie in Italië, zodat je niet kilo’s zwaarder weer huiswaarts keert. Geen fornuis? Geen probleem. Een lekker broodje of salade kun je snel bereiden zonder kookvuur en zijn ook zeker te smaken.

6. Goedkoop eten buiten het centrum

Je hoeft vaak maar een paar straten verder weg van het centrum te lopen om al goedkopere restaurantjes te vinden. Zoek een plekje waar veel Italianen zitten. Als de locals terugkomen dan weet je dat het eten echt lekker is. Spreek je een mondje Italiaans, of kan je goed met handen en voeten uit de weg? Vraag dan aan een plaatselijke Italiaan (nee, niet de ober van het poepchique restaurant ernaast maar een gids of winkelier) waar zij ’s middags of ’s avonds gaan eten. Jij weet toch ook waar het lekker eten is waar jij woont? Juist, de Italianen dus ook.

7. Boek via het internet

Een leuk hotelletje gezien maar je vindt het te duur? Neem je tablet of smartphone erbij en kijk eens of je online niet goedkoper kan boeken. De kans is groot dat de prijzen op hotelsites een stuk lager liggen, of dat er mooie aanbiedingen zijn. Begin je zoektocht voor een leuk budgethotel of andere goedkope accommodatie eens op Booking.com of Airbnb. Daar vind je gegarandeerd een goed verblijf voor een goede prijs.

8. Italië heeft meer te bieden dan Rome, Florence en Venetië

De bekendste en meest toeristische steden zijn ook meteen de duurste. Als je kiest voor de kleinere steden zie je vaak kerken, tuinen en fonteinen die even mooi zijn en niet overlopen van de bezoekers. Ze zijn bovendien vaak goedkoper of zelfs gratis te bezoeken. Een wandeling door een oude stad is als uitstap echt ideaal en je betaalt er helemaal niets voor. Hou wel rekening met dat verleidelijke gelatokraampje waar je voorbij moet. Maar die paar euro’s die je daaraan kwijt bent, zijn in Italië vaak de beste bestede.

9. Eerste stop in een nieuwe stad

Bij een goedkope vakantie in Italië horen in het beste geval ook gratis uitstapjes en evenementen. Natuurlijk ben je daarvoor in Italië aan het juiste adres. Bij het Ufficio del Turismo in de grote steden vind je informatie over concerten en festivals, evenals welke musea eventueel korting geven op bepaalde avonden. Ben je onder de 26 of ouder dan 65 dan kan het ook lonen er de speciale tarieven voor jongeren en ouderen op na te lezen. Zijn er kortingspassen voor toeristen? Dan maak jij daar natuurlijk als eerste gebruik van!

10. Durf korting te vragen

Heb je best wel wat ballen aan je lijf en durf je te onderhandelen? Probeer dan voor zaken als een hotelkamer eens of je korting kunt krijgen als je voor een paar nachten boekt. Niet te assertief, want met een vriendelijke glimlach kom je vast verder. Op de straatmarkten in Italië is afbieden een deel van het ritueel. Het is voor velen vaak wat oncomfortabel, maar niet onderhandelen kan gezien worden als een belediging van de marktkramer. Zie je wat leuks? Vraag dan altijd eerst de prijs van de handelaar, en biedt dan maximum de helft als tegenbod. Houd je ideale prijs in het achterhoofd!

Met deze budgettips voor Italië kom je al een heel eind, maar het loont altijd om aan de lokale bevolking te vragen wat zij ervan denken. Wie weet kent de schoonmaakster van het hotel wel een leuk winkeltje met authentieke olio al basilico, of kent de gids een cafeetje met het perfecte cornetto e cappuccino-ontbijt. Dat alles tegen niet-toeristische prijzen, uiteraard! Zoek dus plekjes op die minder toeristisch zijn om het echte Italië te ontdekken, dat van de Italianen van vandaag en niet eeuwen geleden. Zo wordt je reis in Italië een echte hit voor jou én voor je portemonnee.

Meer tips over voordelig op reis naar Italië vind je in het artikel Goedkope vakantie Italië.