Zes broers stonden aan de basis van Maserati. Carolo, Bindo, Alfieri, Mario, Ettore en Ernesto Maserati richten het bedrijf op in 1914. Ze maakten bougies en bobines. In 1926 bouwden ze hun eerste raceauto, de Tipo 26. De auto reed voor het eerst in de Targa Florio, bestuurd door Alfieri Maserati en hij won meteen. Daarna won Alfieri nog vele races. Tot ver in de jaren ’50 heeft Maserati zich beziggehouden met de racesport. Onder de raceauto’s die zij bouwden, horen de 250 F en de ‘Birdcage’. Dit zijn de bekendste modellen en ze zijn zeer succesvol geweest.

Eind jaren ’50 kwam het besef dat Maserati niet alleen van de racerij kon leven. Toen werd besloten om ook consumentenauto’s te gaan produceren. De eerste in serie geproduceerde auto is de 3500 GT uit 1957, van deze wagen worden 2000 stuks gemaakt. In de jaren 60 en 70 bouwt Maserati een naam op als exclusief merk van GT’s. De namen die ze verzinnen voor deze auto’s klinken al even exotisch met namenals Mexico, Ghibli, Indy, Bora, Merak, Khamsin en Quattroporte. Het waren allemaal snelle reiswagens die in kleine aantallen geproduceerd werden.

In de jaren ’70 werd Maserati overgenomen door Citroën. Hierdoor was de hydraulische techniek van dit merk terug te vinden in de auto’s van Maserati. Eind jaren ’70 wilde Citroën Maserati weer dumpen, omdat Maserati geen winst meer maakte. Uiteindelijk werd het bedrijf overgenomen door De Tomaso en produceerde toen meteen een succesvol model met de Biturbo in 1982. Deze zeer snelle auto kon de concurrentie aangaan met de BMW 323i. De fabriek werd eerst nog overgenomen door Ferrari, maar is recentelijk toegevoegd aan Alfa Romeo binnen de Fiat-groep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *