NutellaNutella is de merknaam van een populaire chocolade-hazelnootpasta van de Italiaanse chocolademaker Ferrero.

Supercrema Gianduja

Deze beroemde boterhampasta werd al in 1949 ontwikkeld en in begin jaren 60 op de markt geïntroduceerd. In eerste instantie onder naam ‘Supercrema Gianduja’.

Nutella als productnaam

Het echte succes kwam pas toen Ferrero de naam ‘Nutella’ registreerde en als productnaam ging voeren (klinkt natuurlijk ook veel beter en is over vrijwel de gehele wereld door iedereen uit te spreken). Sinds 1963 staat de naam Nutella met daarbij de afbeelding van de pot, de boterham en het glaasje melk al ongewijzigd op de verpakking. De vorm van de pot valt trouwens ook onder een Nutella-patent.

Besparen op cacao

Hazelnootpasta wordt door Turijnse chocolademakers al vroeg in de 19de eeuw ontwikkeld om te besparen op het dure cacao. Tegenwoordig zorgt juist de pralineachtige smaak die de hazelnoten (wel 52 per pot van 400 gram!) aan de chocolade meegeven voor extra cachet. Nutella onderscheidt zich dan ook duidelijk van alle andere (goedkopere) chocoladepasta’s.

Tegenwoordig wordt Nutella in meer dan 190 landen verkocht. Het is vooral in Europa en in Amerika bijzonder populair. Kinderen kunnen er maar geen genoeg van krijgen. En veel volwassenen evenmin.

2 Comments