We hebben tegenwoordig allemaal een navigatiesysteem of anders wel Google Maps op onze smartphone. Toch doe je er verstandig aan om ook een Italië Kaart op papier mee te nemen als je naar Italië gaat. Je zult net zien: op het moment dat je ze het meest nodig hebt, laat de techniek je in de steek. Je smartphone valt in het water en je TomTom is bezweken door de hitte. Gelukkig had je nog ergens die Italië Kaart op papier in je bagage gestopt!

Niet alleen voor noodsituaties is een kaart van Italië handig om bij je te hebben. Soms is het gewoon leuker om van het ene naar het andere Italiaanse dorpje te rijden via een kaart in plaats van via je navigatiesysteem. Via een Italië Kaart kun je je eigen route plannen en bijvoorbeeld die leuke, mooie, toeristische route nemen.

Meer vakantiegevoel: je oriënteren op een Italië Kaart

Door regelmatig op je Italië Kaart te kijken, weet je ook beter waar je precies bent. Het draagt allemaal bij aan de beleving van je vakantie. Een kaart van Italië koop je bij de boekwinkel, bij een tankstation of vooraf bij de vestiging van de ANWB bij jou in de buurt. Eenvoudige kaarten van Italië zijn zelfs gratis voor leden van de ANWB. Let op: hierop vind je alleen de grote wegen.

Je kunt natuurlijk ook besparen door vooraf op internet te zoeken naar een kaart van Italië. Je kunt bijvoorbeeld printjes maken van Google Maps, voor de omgeving waar je verblijft. Maar misschien vind je het handiger om heel Italië op één kaart te hebben. Hieronder hebben we een kaart van Italië voor je. Als je klikt op de link naar de Italië Kaart hieronder, opent hij groot in scherm. Daarna zou je ‘m kunnen printen.

Italië Kaart

Klik hier om de Italië Kaart te openen.
Een Italië Kaart op grote schaal: 1 cm op de kaart is 22,7 kilometer in het echt.

Regiokaart van Italië

Italië is opgedeeld in regio’s of gewesten. Een regio als Toscane is behoorlijk groot: ongeveer de helft van Nederland. Een regio als Sicilië is eveneens groot: dit heeft de omvang van België. Regio’s zijn weer opgedeeld in meerdere provincies. Die provincies zijn weer bestuurlijk verdeeld in verschillende gemeenten.

Hieronder zie je alle 20 regio’s (inclusief de 5 autonome regio’s) op de kaart (deze kaart gebruikt wel de Angelsaksische benamingen van de regio’s):

Kaart regio's Italië
Kaart regio’s Italië (bron: Wikivoyage.org)

Autonome regio’s van Italië

Italië heeft 5 autonome regio’s. Deze regio’s hebben meer zeggenschap over hun eigen bestuur en over de uitgaven en inningen van belastingen. De autonomie van deze regio’s werd vastgelegd in 1948. In 1963 werd Friuli-Venezia Giulia als laatste autonomie regio toegevoegd. Kort geleden hebben enkele noordelijke regio’s via een referendum ook gevraagd om meer autonomie.

De regio’s met meer autonomie zijn (bron: Wikipedia):

Vlag Regio Hoofdstad Opp. (km²) Inw. (2006)
Flag of Sicily (revised).svg Sicilië Palermo 25.710 5.087.000
Flag of Sardinia, Italy.svg Sardinië Cagliari 24.090 1.643.096
Flag of Trentino-South Tyrol.svg Trentino-Zuid-Tirol Trente 13.619 940.000
Friuli-Venezia Giulia-Flag.png Friuli-Venezia Giulia Triëst 7.845 1.191.588
Valle d'Aosta-Bandiera.png Valle d’Aosta Aosta 3.262 119.548
Autonome regio's van Italië op de kaart
Autonome regio’s van Italië op de kaart (bron: Wikimedia)

Provincies Italië op de kaart

Zie hier een kaart van Italië met daarop alle provincies en hun hoofdsteden:

Regio's en provincies op de kaart
Regio’s en provincies op de kaart (bron: CIA)

Italië per spoor

Ben je van plan te trein door Italië? Complimenten, Italië ontdekken per spoor is een geweldige ervaring. Van de hogesnelheidslijnen tussen Milaan en Napels die wel 300 kilometer per uur halen tot de oude boemeltjes op onrendabele lijnen in het verre zuiden, het is één groot avontuur. Wil je weten waar je allemaal per trein in Italië kunt komen, kijk dan op onderstaande spoorwegenkaart van Italië (klik voor een vergroting).

spoorkaart Italië

Kaart autosnelwegen Italië

Italië bezit een goede infrastructuur qua provinciale, nationale en autosnelwegen.

De volgende afkortingen voor de verschillen wegen kom je in Italië tegen:

  • A staat voor Autostrada (autosnelwegen, hiervoor moet meestal tol worden betaald met uitzondering van de superstrade)
  • SS staat voor Strada Statale (nationale wegen)
  • SP staat voor Strada Provinciale (provinciale wegen)
Autosnelwegen in Italië op de kaart
Autosnelwegen in Italië op de kaart (bron: Wikimedia)

Italiaanse meren op de kaart

Hieronder zie je een kaart met daarop alle Italiaanse meren van enige betekenis. Uiteraard zijn er nog veel meer meren die kleiner zijn. Dit zijn de meren die vooral interessant zijn voor toeristen, zoals de grote meren in het noorden van Italië en het Trasimeense Meer in het midden van Italië.

Bron: pianetabambina.it

Ontdek de mooiste Italiaanse meren

Meren Noord-Italië

Hieronder vind je een plattegrond met daarop de grote Noord-Italiaanse meren. Duidelijk te zien is dat de meren in Noord-Italië allemaal in de uitlopers van de Alpen liggen.

Kaart van de meren in Noord-Italië
Kaart van de meren in Noord-Italië (bron: Wikimedia)

Kaart Noord-Italië

Ga je op reis naar Noord-Italië? Investeer dan in een goede kaart of plattegrond van Noord-Italië. Veel toeristen reizen of naar de grote meren die je in het noorden van Italië vindt. Ook zie je veel wintersporters in het wintersportseizoen afreizen naar het noorden van Italië. In de zomer kun je geweldig wandelen, mountainbiken en andere actieve sporten in Noord-Italië beoefenen. Kijk voor meer inspiratie maar eens naar de volgende artikelen over de bergen in het noorden van Italië.

Noord-Italië is het meest Europese gedeelte van Italië. Hier vind je de meest Europese steden, zoals Turijn en Milaan. Ook grenst Italië hier aan 5 landen: Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië. In de grensregio’s worden vaak meerdere talen gesproken.

Kaart Noord-Italië: waarheen ga jij?
Kaart Noord-Italië: waarheen ga jij?

Italiaanse stereotypes op de kaart

Dan nog iets frivools om mee af te sluiten. Een kaart van Italiaanse stereotypes.

italie kaart met stereotypes