Vlag Italië: verticale driekleur in groen, wit en rood

De vlag van Italië bestaat uit 3 verticale banen in de kleuren varengroen, helderwit en vlammend scharlakenrood (van links naar rechts). Deze kleuren zijn pas in 2003 officieel vastgelegd en toen ontstond er ook meteen discussie over. Het groen werd te donker bevonden. Ook over het rood was men het niet eens. De kleuren werden in tint aangepast en vastgelegd volgens het Pantone-systeem.

vlag italie in Pantone-kleuren
Vlag Italië in de juiste Pantone-kleuren (bron: Wikipedia)

Ontwerp Italiaanse vlag

De Italiaanse vlag is geïnspireerd op die van Frankrijk. Alleen werd de blauwe door een groene baan vervangen. Sommigen hebben geprobeerd diepere betekenissen aan de vlag Italië te geven. Zo zou het groen slaan op de groene heuvels en vlakten, het wit voor de besneeuwde Alpen en het rood voor het bloed dat vergoten is om de verschillende Italiaanse gebieden met elkaar te verenigen.

Vlag Italië: basilicum, mozzarella en tomaat

Er is ook een verklaring vanuit de Italiaanse keuken: het groen uit de Italië-vlag staat voor basilicum, het wit voor mozzarella en het rood voor tomaat. Deze verklaring is gebaseerd op het ontstaan van de pizza Margherita, die door een Napolitaanse pizzabakker speciaal voor de vrouw van de koning, koningin Margaretha, werd gemaakt.

Pizza Margherita, de échte Italiaanse pizza
Pizza Margherita, de échte Italiaanse pizza – Photo Credit: Edward Hendriks

Huidige kleuren sinds einde 18de eeuw

Vanaf het einde van de 18de eeuw wordt de vlag van Italië in de huidige kleuren gebruikt, maar in het begin wel in een andere verhouding. Ook is de vlag Italië nog een paar keer aangepast door degenen die het op dat moment voor het zeggen hadden.

De Italiaanse staat werd overigens pas officieel in 1861 uitgeroepen. Voorafgaand aan deze Italiaanse staat met eerst Turijn en later Florence als hoofdstad, waren er verschillende republieken en koninkrijken die zich Italië noemden.

Vlag Italiaanse Socialistische Republiek

Het dieptepunt van de geschiedenis van zijn vlag bereikte Italië met de vlag van de Italiaanse Socialistische Republiek. Dit was de sterk onder nazi-invloed staande republiek die door Mussolini in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog werd uitgeroepen in Salò. In de Italiaanse driekleur nam il Duce een adelaar op, rustend op een fasces.

vlag italie socialistische republiek
De vlag van de Italiaanse Socialistische Republiek (1943 – 1945) (bron: Wikipedia)