Naast het doen van vrijwilligerswerk in Italië, komt ook studeren in Italië vaak voor. Niet zo vreemd natuurlijk, want Italië is welhaast het ideale land om te studeren. Zeker als je ook van plan bent om je de Italiaanse taal eigen te maken. Vele studenten gingen je voor en studeerden voor een kortere of langere periode aan een Italiaanse universiteit. Beroemd zijn bijvoorbeeld uni’s van Bologna, Florence, Pisa, Rome en Napels. Het staat natuurlijk ook nooit slecht op je cv als je een semester of een jaar aan zo’n prestigieuze universiteit hebt gestudeerd.

Italië is een belangrijk land in de geïndustrialiseerde wereld. Het staat op de achtste plaats van de wereldranglijst en iedereen kan moeiteloos een aantal Italiaanse producten noemen. Italiaans producten kenmerken zich vaak door een hoge mate van authenticiteit en een unieke vormgeving. Het is niet voor niets dat er een uitgebreid netwerk van nepproducten is die ‘made in Italy’ op schaamteloze wijze imiteren. Maar ook op medisch en ict-gebied loopt Italië voorop. En dat is allemaal nog afgezien van de rijke cultuur, de schitterende steden en het heerlijke eten. Studeren in Italië zal niet snel op een teleurstelling uitlopen.

Studeren in Italië: aan de uni

Studeren in Italië doe je vaak aan één van de 89 universiteiten. Het systeem met hbo’s en uni’s zoals bij ons kennen ze in Italië niet, maar er zijn wel wat opleidingen van ‘hoger onderwijs’ die niet aan een universiteit gebonden zijn. De meeste universiteiten zijn staatsuniversiteiten. Daarnaast is er een aantal particuliere uni’s die door de staat worden erkend.

Studeren in Italië
Studenten bij de universiteit van Bologna

Het academische jaar bestaat in Italië uit 2 semesters. Het eerste semester loopt van september/oktober tot januari/februari. Het tweede semester start in februari en eindigt in juli. Het precieze begin en einde van een semester varieert van opleiding tot opleiding, maar een semester duurt altijd zo’n 20 weken. Hiervan krijg je 14 weken college en daarnaast een examenperiode van 6 weken.

Italiaans leren aan een universiteit

Er zijn ook mogelijkheden voor buitenlanders om een cursus Italiaans te volgen aan een universiteit. De universiteit van Siena en die van Florence zijn bekende mogelijkheden. De Scuola Leonardo Da Vinci is een bekende opleidingsinstelling.

Uitwisselingsprogramma’s

Een eenvoudige en goedkope manier om te studeren in Italië is via een uitwisselingsprogramma. Veel Italiaanse universiteiten hebben uitwisselingsovereenkomsten met partneruni’s en hbo-opleidingen in Nederland. Uitwisselingsprogramma’s en overeenkomsten zijn vaak beperkt tot specifieke studies of disciplines. Informeer bij je eigen universiteit of hogeschool naar de mogelijkheden.

Erkenning van diploma’s

Als je een vervolgstudie op je Nederlandse opleiding wilt doen (of je wilt werkervaring opdoen in Italië), zal je opleiding of je werkgever in Italië wel vaak vragen om de status en het niveau van je Nederlandse opleiding. De Dienst Uitvoering Onderwijs kan je behulpzaam zijn bij het waarderen van je diploma in Italië.

Zoeken naar een studie in Italië

Omdat al zo veel studenten je voor zijn geweest, is het vinden van een passende opleiding echt niet moeilijk. Van over de hele wereld komen jongeren (en ouderen) naar Italië om er een half of een heel jaar te studeren. Een goed startpunt bij het vinden van een geschikte studie in een Italiaanse stad die bij jou past zijn de websites study-in-italy.it en cimea.it. Je vindt hier uitgebreide informatie over studeren in Italë in het Engels.

Photo credit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *