Regelmatig krijgen we vragen over het bezoeken van Italië met kinderen. Allereerst kunnen we je vertellen: Italië is een perfecte bestemming met kinderen! De overige tips waar je als ouder wat aan kunt hebben – zodat zowel jij als je kinderen een geweldige vakantie in Italië hebben – hebben we op deze pagina voor je samengevat.

Op gezinsvakantie naar Italië

Italië is een ideale bestemming om met het hele gezin naartoe te gaan. Italianen zijn gek op kinderen. Zeker als het van die schattige blonde Nederlandse of Vlaamse kindjes zijn. Daarnaast is Italië ook het land van de zon, lekker zwemmen, ijsjes en pizza! Wat wil een kind nog meer?

Goed. Voor de volgende vakantie kijk je dus naar leuke bestemmingen in Italië. Wil je weten wat de mooiste plekken zijn om heen te gaan? Kijk dan op de pagina met de mooiste plekken in heel Italië.

Op deze pagina helpen we je op weg met specifieke tips voor een vakantie met kinderen in Italië. Wordt het jullie eerste vakantie in Italië? Dan kun je ook wat hebben aan ons artikel met de 12 beste tips voor de eerste keer Italië.

Tips voor onderweg

Een vakantie naar Italië begint al onderweg. Als je een autovakantie naar Italië gaat maken, ben je minstens een hele dag onderweg. Met het vliegtuig eigenlijk ook, omdat je eerst naar het vliegveld moet en van het vliegveld naar je accommodatie. De reis zelf duurt hooguit een uur of twee, afhankelijk va je bestemming in Italië. Maar met een vliegvakantie krijgen de kinderen waarschijnlijk sowieso niet veel kans om zich te vervelen. We zullen ons hieronder daarom vooral concentreren op tips voor een autovakantie naar Italië.

Zorg voor wat vermaak op de achterbank. Als je meerdere kinderen mee naar Italië neemt, kan het voor wat rust zorgen als je een filmpje op een dvd-entertainmentsysteem of een iPad bevestigd aan de hoofdsteunen kunt laten zien.

Wat je mee kunt nemen:

 • Vakantiedoeboeken en kleurboeken
 • Dvd’s met leuke films voor de kinderen
 • Een Nintendo of een tablet
 • Boekjes voor kinderen over Italië
 • Spelletjes

Ook leuk is het om spelletjes te spelen met de kleuren van auto’s (wie ziet het eerste een rode auto?) of met kentekenplaten (wat voor woorden kun je met de letters maken?).

Als je bestemming in het noorden van Italië ligt kun je er vrij gemakkelijk in één dag naartoe rijden. Ga je naar Toscane, Umbrië, De Marken of een bestemming die nog zuidelijker ligt, dan is een rit van twee dagen aan te raden.

Accommodatie onderweg

Onze tip voor een overnachting tijdens de reis via de Gotthard-route door Zwitserland:
Motel Gottardo Sud op ongeveer 800 kilometer afstand van de Nederlandse grens.

Dit nette hotel bevindt zich direct na de Gotthard-tunnel bij afslag Piotta. Je ziet het liggen langs de route. Na een uitgebreid ontbijtbuffet rijd je de volgende dag vanuit hier direct de autostrada weer op. Afhankelijk van je bestemming moet je dan nog enkele uren rijden voordat je er bent.

Meer tips voor hotels onderweg naar Italië vind je hier.

Accommodatie

Een belangrijke factor voor je vakantie is natuurlijk de accommodatie. Waarvoor je kiest hangt grotendeels af van je eigen voorkeuren. Houd je ervan om te kamperen? Ben je meer een type voor een hotel? Of wil je graag als een Italiaan leven in Italië?

Voor de kinderen zal de camping in veel gevallen een goede keuze zijn. Eerder schreven we al een artikel over de mooiste campings rond het Gardameer.

Het voordeel van een (grotere) camping is dat de kinderen er altijd wat te doen hebben. Meestal is er een speeltuin, een zwembad en vaak ook een animatieteam in het hoogseizoen. Bovendien zijn er voor de kinderen dan genoeg leeftijdsgenootjes te vinden met wie ze heerlijk kunnen spelen.

Maar niet iedereen is fan van de grote Italiaanse campings die je met name rond het Gardameer vindt. Gelukkig zijn er ook zat kleinere campings waar het kamperen in plaats van het entertainment vooropstaat.

Je moet je wel beseffen dat de campings in Italië dunner gezaaid zijn dan bijvoorbeeld in Frankrijk. Het is daarom een goed idee om je verblijf vooraf te boeken, om te voorkomen dat je lang moet zoeken naar een camping die plek heeft. Italië is dus wat minder geschikt om op de bonnefooi naartoe te gaan.

Hiernaast is het goed om te weten dat campings over het algemeen ook duurder zijn dan in Frankrijk. Zeker in het hoogseizoen op de populaire plekken betaal je de hoofdprijs.

Mocht je helemaal geen campingtype zijn, dan zijn er gelukkig genoeg alternatieven. Zo kun je ook kiezen voor een hotel, een appartement, een bed and breakfast of een agriturismo.

Een agriturismo is een meestal kleinschalige vakantieaccommodatie op het platteland. Oude landhuizen of boerderijen zijn omgebouwd tot vakantieverblijven. Het zogenoemde ‘kamperen bij de boer’. Soms zijn de boerenbedrijven nog echt in bedrijf. De aanwezigheid van dieren maakt het dan extra leuk voor kinderen.

Het nadeel van een agriturismo kan wel zijn dat er geen andere kinderen in de buurt zijn, of je moet een agriturismo boeken waar meerdere accommodaties te reserveren zijn.

Ga je in het voorjaar of de zomer naar Italië? Kies een accommodatie met zwembad! Kinderen vinden het heerlijk om een dagje gewoon bij de accommodatie te blijven als ze lekker in een zwembad kunnen ploffen.

Ook is een frisse duik in het zwembad heerlijk nadat je op pad bent geweest naar een middeleeuws stadje. Let er wel op dat veel accommodaties (inclusief campings) hun zwembaden pas openen voor het publiek als het 1 mei of soms zelfs medio mei is. Controleer daarom altijd vooraf of je in het zwembad kunt. In de meivakantie is het vaak al prima weer in Italië, maar de Italianen vinden het in april sowieso ’te koud’ om te zwemmen, ook al is het warmer dan 25 graden Celsius.

Meer tips bij het boeken van je accommodatie:

 • Kies voor een accommodatie waar wat te doen is voor kinderen (speeltuin, zwembad, spelletjes)
 • Kies bij voorkeur ook voor een accommodatie waarin je niet alleen met je gezin bent (tenzij je dat juist graag wilt, natuurlijk)

Een relatief nieuw fenomeen is Airbnb, waarbij je de accommodatie van particulieren zelf huurt. Vaak gaat het om (vakantie)huizen van Italianen. Zelf hebben we een aantal keer zo’n vakantieverblijf van Italianen gehuurd. Je kunt op deze manier vaak voordelig een heel huis huren, van alle gemakken voorzien.

Het is natuurlijk ideaal als je op je vakantie met kinderen een volledig ingerichte keuken aantreft en als je een wasmachine tot je beschikking hebt.

Korting met Airbnb

Airbnb biedt je de mogelijkheid om je vakantieverblijf rechtstreeks van particulieren te boeken. Als je je aanmeldt bij Airbnb met deze link krijg je van ons alvast € 25 korting op je eerste boeking. Toch mooi meegenomen.

Tips tijdens het verblijf

Uit eten

In Italië kun je natuurlijk heerlijk Italiaans eten. Ook met kinderen. Er staat altijd iets op de menukaart wat ze lusten. Denk maar eens aan die heerlijke pizza’s!

In Italië zul je niet snel kindermenu’s op de menukaart aantreffen. Kinderen eten gewoon wat de grote mensen ook eten. Schaam je er niet voor om je kinderen iets te laten delen of alleen een leeg bord (‘solo un piatto’) te vragen, zodat je iets van je eigen bestelling met ze kunt delen. Dat is in Italië heel gewoon.

Je kunt een complete maaltijd nemen (primo én secondo), maar alleen pasta bestellen of juist alleen een hoofdmaaltijd nemen is ook geen probleem.

De meeste restaurants zijn vanaf een uur of zeven in de avond open, maar dan tref je er nog niemand aan. Pas vanaf een uur of acht, halfnegen lopen de meeste restaurants vol. Eten kun je dan ook nog tot laat in de avond bestellen.

Vervoer

In Italië is het handig als je een auto bij je hebt. De afstanden zijn vaak groot en je wilt waarschijnlijk ook wat van de mooie omgeving zien. Als je met de auto naar Italië bent gekomen, heb je natuurlijk meteen een auto bij je. Kom je met het vliegtuig, dan doe je er goed aan een auto te huren.

Tip: op de pagina Auto huren in Italië vind je een aantal handig tips bij het kiezen van een voordelige huurauto.

Activiteiten

Wat moet je doen met de kinderen in Italië? Dat gaan we je natuurlijk niet voorschrijven. Je weet zelf het beste wat jij en je kinderen leuk vinden om te doen. We kunnen je hier wel inspireren met een aantal voorbeelden van ervaren Italië-reizigers.

 • Naar een lokale dierentuin gaan
 • Naar een attractiepark gaan (wel vooraf alvast kortingskaartjes regelen)
 • De kinderen een boodschap laten doen in de campingwinkel

Activiteiten bij slecht weer

Ja, ook in Italië zit het weer weleens tegen. Om een regenachtige dag (of dagen) door te komen, is het handig om in ieder geval papier en potloden of viltstiften mee te nemen. Ook kun je van tevoren een aantal vakantiekleurplaten printen.

Laat je kinderen ook zelf wat dingen uitzoeken waarmee ze in Italië kunnen spelen. Een kaartspelletje als Uno, een bordspelletje als Mens-erger-je-niet of andere leuke spelletjes nemen niet veel ruimte in.

Een Nintendo of een iPad is ook een optie, maar bedenk wel dat de kinderen ook vakantie moeten hebben en het liefst andere activiteiten moeten ontplooien dan thuis. Misschien is het leuk om een boekje over Italië voor kinderen of een andere leuke kindervakantiegids mee te nemen.

Niet doen met kinderen

Vanuit onze ervaring met op vakantie gaan naar Italië met kinderen hebben we nog een aantal tips voor je wat je beter niet kunt doen met kinderen. We willen niet belerend overkomen, dit zijn gewoon onze persoonlijke ervaringen.

 • Te veel activiteiten op één dag plannen
 • Tijdens het heetst van de dag op pad gaan (doe als de Italianen: hou een uitgebreide pranzo)

Wél doen met kinderen

Leuker dan wat je niet moet doen met kinderen in Italië zijn waarschijnlijk de tips doe je juist wél moet doen. Ook weer vanuit onze persoonlijke ervaringen.

 • Naar een lokale dierentuin gaan
 • Naar een attractiepark gaan (wel vooraf alvast kortingskaartjes regelen)
 • De kinderen een boodschap laten doen in de campingwinkel