Italië is een groot land. Zelfs als je alleen maar binnen één regio (zoals bijvoorbeeld Toscane) blijft, zijn de afstanden aanzienlijk. Het is handig als je een auto hebt om alle bezienswaardigheden te bekijken. Maar niet altijd zul je met je eigen auto naar Italië kunnen reizen. En misschien kies je ook liever wel voor het vliegtuig. Het is dan handig om een auto te huren. Hieronder geven we je alle belangrijke informatie over een auto huren in Italië. Onze complete gids mét alle praktische informatie over autohuur in Italië is geüpdatet voor het huurseizoen 2022.

auto huren italie

Autoverhuur Italië: een van de favoriete landen

Italië is dan ook een van de favoriete landen voor autoverhuur. Je huurt in Italië vaak een auto in combinatie met een vliegreis. De zogenoemde fly & drive. Je vliegt dan op Milaan, Florence, Napels, Pisa, Rome, Bari of een andere populaire bestemming en je huurt ter plekke een auto. Dat is ideaal, want je bent dan snel op je plek van bestemming en je vakantie begint meteen.

Het is voor je vakantie in Italië meestal aan te raden om een auto te huren. De afstanden zijn er groot en de mogelijkheden voor openbaar vervoer zijn er niet zo geweldig als hier. Logischerwijs zijn er op alle luchthavens en in vrijwel alle steden van enige omgang autoverhuurders te vinden.

Maar er zijn meer redenen om te kiezen voor een huurauto als je naar Italië gaat!

Auto huren voor vakantie in Italië

Vroeger reden veel Nederlanders en Belgen vaak zelf naar Italië. En nog steeds gebeurt dat redelijk vaak, maar er zijn nu ook veel mensen die het vliegtuig pakken. De afgelopen jaren zijn vluchten goedkoper geworden en ook goedkope autohuur is door de grote concurrentie binnen handbereik.

Bovendien: je bent dan zó op je plek van bestemming. Maximaal zo’n 2,5 uur vliegen en je zit al in je Italiaanse huurauto in het Toscaanse Pisa, op Sicilië of Sardinië! Heerlijk, toch?

Speciaal een auto huren voor je vakantie naar Italië kun je natuurlijk ook doen omdat je eigen auto niet geschikt is om lange afstanden mee te rijden. Of omdat het al een oudje is en je bang bent dat je langs de weg stil komt te staan.

Steeds meer mensen hebben zelf een kleine auto en kiezen dan een grotere auto voor de vakantie. Slim, want zo kun je flink besparen op autokosten. Een grote auto kost je tenslotte het hele jaar door geld en een huurauto alleen voor de duur van je vakantie.

Een ander voordeel van huren: je huurauto is meestal een auto van hooguit een jaar of twee oud. En je kunt eens wat anders kiezen, zoals een 4WD of een Fiat 500C!

Lekker door Italië toeren in je gehuurde Fiat 500C
Lekker door Italië toeren in je gehuurde Fiat 500C

Fly & drive Italië

Een combinatie van een fly & drive is ook ideaal om fit aan te komen in Italië. Na een korte vlucht stap je in je huurauto en dan ben je meestal binnen een halfuur op de plek van bestemming. Daar staat vaak een trip van twee dagen (of één heel lange dag) in je eigen auto tegenover. En na zo’n lange reis kom je daar meestal niet uitgerust uit.

Op veel interessante Italiaanse steden is tegenwoordig rechtstreeks ook met een low-budgetmaatschappij te vliegen. Zo beleeft Trapani op Sicilië op dit moment een enorme opleving, omdat Ryanair er nu rechtstreeks op vliegt. Dat betekent uiteraard ook goede handel voor de autoverhuurders op en rond de luchthaven.

Maar er zijn uiteraard ook nog genoeg traditionele bestemmingen waar veel mensen hun huurauto boeken.

Auto huren Rome

Leonardo da Vinci – Fiumicino Airport is de grootste luchthaven van Italië. De airport ligt op zo’n 35 kilometer van de stad. Rome Ciampino is de tweede luchthaven van Rome. Deze wordt vooral door lowbudgetmaatschappijen en charters gebruikt.

Rome is gemaakt voor de Fiat 500
Rome is gemaakt voor de Fiat 500 (foto: Pxhere)

De nationale luchthaven is verbonden met de zesbaanssnelweg A91 Roma-Fiumicino. Zo rijd je heel gemakkelijk van het vliegveld naar je accommodatie in de stad. Op het vliegveld van Rome vind je alle mogelijke autoverhuurders, zoals Avis, Sicily by Car, Europcar, Hertz, Maggiore, Budget, Targa Rent, Auto Europa en Sixt. De loketten van de autoverhuurders bevinden zich in aankomsthallen van de terminals.

Als je in de stad Rome blijft is een huurauto trouwens niet nodig. Veel van de bezienswaardigheden zijn op loopafstand en anders kun je gebruikmaken van de uitstekende metroverbindingen. Het hoeft waarschijnlijk geen betoog dat Rome een hectische stad is om in te rijden met je huurauto.

Tips voor autohuur in Rome

Autorijden in Rome en benieuwd hoe je dat het best aanpakt? We zetten 5 handige tips voor je op een rij en we zullen het je vast verklappen: een kleine en wendbare huurauto vormt de beste keuze!

1. Vignetten en passen

Voordat je met je eigen auto kunt autorijden in Rome heb je er vanuit Nederland een behoorlijke rit opzitten. Dat niet alleen, je betaalt bovendien op tal van plaatsen tol en in bijvoorbeeld Zwitserland heb je een duur vignet nodig. Ons advies? Laat de auto voor je stedentrip naar Rome lekker thuis en vlieg over alle tolpassen en andere dure wegen in een paar uurtjes tijd naar Rome toe. Ter plaatse huur je een auto en kun je direct op pad. Wel even goed zoeken naar goedkope vliegtickets, natuurlijk!

2. Kleine wendbare auto

Onze tweede tip voor het autorijden in Rome? Kies een kleine en wendbare auto. Het is natuurlijk hartstikke comfortabel om in een Citroen C5 door de stad te rijden, maar erg gemakkelijk is dat niet. Zorg bij voorkeur voor een schattige Fiat 500 of wellicht een ander klein model van Fiat. Ook Ford, Peugeot en bijvoorbeeld Citroën hebben fijne kleine modellen. Ze rijden heerlijk, hebben een kleine draaicirkel (verkeerd gereden? –> omkeren!) en zorgen voor een goed zicht op de rest van het chaotische verkeer.

3. Parkeren in Rome

Parkeren in Rome valt natuurlijk niet mee, maar het is helaas onlosmakelijk verbonden aan het autorijden in de stap. Onze tip? Meld vooraf in het hotel dat je met de auto komt. In sommige gevallen is er sprake van voetgangerszones waar je wel even doorheen mag om de bagage af te geven. Sta je op een plaats waar het eigenlijk niet mag? Houd er rekening mee dat het tot een jaar (!) kan duren totdat je de boete binnenkrijgt.

4. Pas op voor de Zona Traffico Limitato

Kom je een bordje tegen met Zona Traffico Limitato of Zona Tutelata? Het geeft in veel Italiaanse steden als Rome, Florence, Bologna en Milaan aan dat je er op aangegeven tijden alleen in mag rijden als je in een hotel in die zone overnacht of je parkeert in een parkeergarage in dat gebied. Het verkeer wordt beperkt, dus zorg ervoor dat je ‘bestemmingsverkeer’ bent. Er gewoon in rijden omdat je ‘ergens moet zijn’ kan je duur komen te staan.

5. Zorg voor een navigatiesysteem

En onze beste tip voor het autorijden in Rome zonder dat je de weg kwijt raakt? Neem altijd een huurauto met een navigatiesysteem. De systemen zorgen ervoor dat je op voorhand weet waar je moet afslaan en geven bovendien veelal aan hoe hard je op bepaalde wegen mag rijden. Ontzettend handig!

Auto huren Pisa

auto huren pisa

Pisa – en dan vooral de luchthaven van Pisa (Pisa Galileo Galilei Airport) – is een van de belangrijkste autoverhuurlocaties van heel Italië. Dat is logisch: veel mensen willen naar Toscane om te genieten van onder andere de Scheve Toren van Pisa, de Dom of het Baptisterium. Deze zijn allemaal te vinden op het Campo dei Miracoli, het veld van de wonderen. Maar je kunt ook prima een bezoek brengen aan Pisa voor de leuke winkels en het gezellige centrum.

Met je huurauto van vliegveld Pisa rijd je ook zo naar de Toscaanse kust, de kunststeden als Florence, Siena, San Gimignano, Lucca, Pistoia en meer.

De kunstschatten en de indrukwekkende natuur van Toscane zijn over de hele wereld bekend en beroemd. Alleen al in deze regio kun je wekenlang doorbrengen en dan heb je nog niet alles gezien. Ook al vanwege de afstanden. Toscane is een van de grootste regio’s van Italië en je kunt lang niet overal met de snelweg naartoe.

Dat laatste wil je trouwens ook niet. Een van de charmes van een fly & drive naar Toscane is tenslotte om heerlijk te cruisen over de kronkelende Toscaanse weggetjes tussen de cipressen en de groene heuvels door. In de buurt van Pisa heb je ook nog de Certosa di Calci, een voormalig kartuizer klooster dat je goed met je huurauto kunt bezoeken. Maar ook verder in de omgeving zijn heerlijke wegen, middeleeuwse dorpen en onvergetelijke plekken om te bezoeken.

Ook als je naar de prachtige Cinque Terre wilt, is de keuze voor de luchthaven van Pisa een logische. Met je huurauto rijd je vanaf het vliegveld in iets meer dan een uur naar La Spezia.

Op Pisa is veel concurrentie van autoverhuurbedrijven. Dat drukt de prijzen en dat is gunstig voor consumenten. Voor een laag bedrag per dag of per week kun je een auto huren in Pisa. Zeker als je kiest voor een compact exemplaar, wat de meeste mensen doen. Ook met een kleine huurauto profiteer je van de voordelen en hoef je niets van Toscane te missen.

De scooter is een populair vervoermiddel in Milaan
De scooter is een populair vervoermiddel in Milaan (foto: Bryan Allison – Flickr)

Auto huren Milaan

In en om Milaan zijn verschillende mogelijkheden voor autohuur. Milaan is na Rome de grootste stad van Italië. Er wonen rond de 1,6 miljoen inwoners in de stad. Je kunt uit 3 vliegvelden kiezen als Milaan je bestemming is.

Milaan beschikt over een groot internationaal vliegveld (22 miljoen passagiers in 2017) dat Malpensa International Airport heet en afgekort wordt tot MXP. Dit vliegveld ligt aan de westzijde van Milaan. Er rijdt een trein vanaf het vliegveld naar de stad. De trein heet de Malpensa Express. Uiteraard kun je op het vliegveld gemakkelijk een huurauto ophalen en ermee naar de stad rijden.

Het tweede vliegveld van Milaan is Milaan Bergamo Airport (BGY). In 2017 verwerkte BGY ruim 12 miljoen passagiers. Het is vooral populair door de budgetmaatschappijen. De grootste vliegmaatschappij is Ryanair. Je kunt rechtstreeks op Milaan Bergamo Airport vliegen vanaf Eindhoven of vanaf Weeze Airport over de grens bij Nijmegen. Bergamo Airport ligt wel wat verder van Milaan af: zo’n 45 kilometer ten noordoosten van het centrum.

En dan is er nog het derde vliegveld van Milaan dat luistert naar de naam Milano Linate Airport (LIN). Dit vliegveld ligt het dichtst bij de stad. Sterker nog, het ligt binnen de stadsgrenzen op 8 kilometer ten zuidoosten van het centrum. Als je snel in de stad wilt zijn, is dit vliegveld een prima keuze.

Op elk vliegveld kun je eenvoudig je auto ophalen aan de balie van de vele autoverhuurders die je hier vindt. Wel zullen we het je in alle gevallen aanraden om je auto al in Nederland of België te reserveren (en te verzekeren). Het enige wat je dan nog hoeft te doen is je te melding met je reservering, de sleutels op te halen en de auto te controleren op schade.

Hou er wel rekening mee dat Milaan een drukke stad is met veel verkeer. Om de stad leefbaar te houden is overal betaald parkeren ingevoerd. Je kunt je auto voordeliger in een parkeergarage parkeren dan op de straat. Sommige hotels bieden echter de mogelijkheid om je huurauto op eigen terrein of in een eigen garage te parkeren. Het is aan te bevelen om hier rekening mee te houden als je je trip naar Milaan gaat bespreken.

Auto huren op Sicilië

Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee. Je staat er misschien niet zo bij stil, maar Sicilië heeft ongeveer de grootte van België. Als je naar Sicilië gaat wil je natuurlijk naar de mooie kust, naar het ruige binnenland, mooie plaatsen bezoeken en misschien ook wel de Etna op. Er is enorm veel te zien en te doen op Sicilië, maar de afstanden zijn groot en het openbaar vervoer is niet bepaald geweldig.

Op Sicilië zijn de afstanden groot: je hebt er een huurauto nodig
Op Sicilië zijn de afstanden groot: je hebt er een huurauto nodig (bron: Via Michelin)

Een huurauto op Sicilië is bijna een must als je wat van dit grote eiland wilt zien. Gelukkig is het heel makkelijk om een auto te huren op de luchthavens van Palermo, Catania en Trapani. Vanuit die plekken rijd je comfortabel naar je vakantiebestemming op het eiland en vervolgens naar alle mooie bezienswaardigheden die op Sicilië te vinden zijn.

Tip: neem een niet al te grote huurauto als je naar Sicilië gaat. De weggetjes door dorpjes en de parkeerplekken zijn niet echt berekend op grote auto’s. Ook voorkom je zo eerder schade aan je auto.

Qua ervaringen met huurauto’s op Sicilië kunnen we je vertellen dat er nogal emotioneel gereden wordt. Ook in verhouding tot de rest van Italië. Als je geen stalen zenuwen hebt, kun je beter niet dwars door grote steden als Palermo of Catania rijden.

Dat gezegd hebbende: een huurauto op Sicilië is wel een must om het maximale uit je vakantie te halen. Autoverhuur vind je op Sicilië op elke luchthaven (Catania, Trapani, Palermo) en in alle steden.

Let erop dat sommige low-budgetverhuurders een eind van het vliegveld vandaan zitten. Dan word je met een shuttlebus naar de verhuurlocatie gebracht. Het scheelt je wat geld, maar onze voorkeur heeft het om direct bij de luchthaven weg te kunnen rijden in de huurauto.

Auto huren op Sardinië

Sardinië is het op een na grootste eiland in de Middellandse Zee. Wat voor Sicilië geldt, geldt dan ook voor Sardinië. Misschien nog wel meer, want er is eigenlijk geen alternatief om Sardinië te verkennen. Of het moet de Vespa zijn!

Met een huurauto kun je Sardinië zorgeloos verkennen, Bezoek de mooiste stranden en dorpjes en ga er mee de bergen in om het binnenland te ontdekken. Aanraders zijn de hoofdstad Cagliari met haar prachtige haven. In het noorden van het eiland vind je de mooiste stranden aan de Costa Smeralda. Bij Alghero vind je de grotten van Neptunes met hun bijzondere en grillige stalagmieten en stalactieten.

Sardinië ontdek je met een huurauto
Sardinië ontdek je met een huurauto (bron: Via Michelin)

Een huurauto op Sardinië regel je makkelijk vanuit Nederland. Dan staat je huurauto voor je klaar wanneer je aankomt en weet je zeker dat alles goed geregeld is. Bovendien is het goedkope dan wanneer je ter plekke een auto wilt huren.

Ook voor Sardinië geldt dat je in elke stad en bij de luchthavens je huurauto op kunt pikken. Zo vind je huurauto’s op de luchthaven van Cagliari, maar ook in Alghero, Olbia, Sassari en op andere plekken op het eiland.

Let er ook hier op dat sommige goedkope autoverhuurders een paar kilometer van het vliegveld zitten. Je wordt dan met een shuttlebus naar de verhuurlocatie gebracht. Niet ideaal als je er net een vliegreis op hebt zitten, of je moet nog een paar tientjes extra op autohuur willen besparen.

Veelgestelde vragen over autohuur in Italië

Kan ik een auto huren in Italië zonder creditcard?

Wil je een auto huren in Italië zonder creditcard? Dat is lastig. Je zult dan in de meeste gevallen een waarborgsom moeten betalen, als het überhaupt al mogelijk is zonder creditcard. Zo’n waarborg wordt normaal gesproken gereserveerd op je creditcard (en alleen aangesproken als je daadwerkelijk iets moet betalen).

Sommige autoverhuurders bieden wel de optie op de waarborg van je over te nemen. Voor een aantal locaties biedt Sunny Cars dit bijvoorbeeld aan. Ze noemen dat het ‘Geen Waarborg Pakket’. Deze optie is echter op dit moment nog niet beschikbaar voor verhuurlocaties in Italië. Voorlopig zul je dus nog steeds je auto in Italië met een creditcard moeten huren. Het alternatief is dat je een (hoge) waarborgsom betaalt.

Let er dus goed op dat je tijdig een creditcard aanvraagt, als je die nog niet hebt. Een creditcard is in Italië ook reuzehandig om bij tolpoortjes te betalen (je kunt dan sneller doorrijden) en bij hotels of restaurants af te rekenen. Veel mensen lopen hiertegenaan, omdat ze de boeking van hun huurauto in Italië gewoon via iDeal hebben afgerekend en er daarna niet meer bij stil hebben gestaan dat ze ter plekke nog steeds die creditcard moeten kunnen
overleggen.

Auto huren zonder creditcard?

Wat is de minimale leeftijd om in Italië een auto te huren?


In de regel kun je in Italië vanaf de leeftijd van 18 jaar een auto huren. De minimale leeftijd kan echter wisselen per aanbieder van huurauto’s én per categorie auto. Je doet er goed aan om dit bij het boeken van je huurauto goed te bestuderen. Je moet in ieder geval minimaal een jaar in bezit te zijn van een rijbewijs. Bij jonge bestuurders onder de 25 jaar kan een toeslag gelden. Hetzelfde geldt voor de maximale leeftijd om in Italië een auto te huren. Soms is er een maximum leeftijd van 75 of 80 jaar, soms is er geen enkele leeftijdsbeperking. Car rental brokers hebben geen invloed op de regelingen die autoverhuurbedrijven opstellen ten aanzien van minimale of maximale leeftijden.

Kan ik in Italië een cabrio huren?

Wil je een cabrio huren in Italië? Goed idee, lekker door die groene Toscaanse heuvels zoeven met de zon op je hoofd en je haren in de wind. Of wat dacht je van zo’n fantastische kronkelige kustroute, waarbij je de zilte lucht van de zee ruikt? Da’s nog eens la dolce vita! In een cabriolet maak je Italië veel intenser mee dan in een gewone huurauto. Trakteer jezelf daarom gerust eens op de luxe van een cabrio in Italië.

Gelukkig is het heel goed mogelijk om een cabrio te huren. Maar als je er zeker van wilt zijn dat je een cabrio in jouw klasse kunt huren, kun je er natuurlijk maar beter op tijd bij zijn. Als het lekkere weer eenmaal is begonnen, dan wil iedereen natuurlijk wel een cabrio huren. Natuurlijk betaal je wel een (flinke) toeslag voor een cabrio. auto huren italie cabrio huren italie
De tarieven voor cabrio’s kun je goed vergelijken via een zogenoemde autoverhuurbroker als Sunny Cars. Als je eenmaal de data en je bestemming in Italië hebt gekozen, kun je bij ‘autotype’ cabrio aanvinken, waardoor het autoaanbod gefilterd wordt met de beschikbare cabriolets. Je kunt voorbeelden zien van de cabrio’s in de beschikbare klassen.

Een Alfa Romeo Spider huren: da’s natuurlijk helemaal perfect (foto: cimt.it)
Je kunt meestal niet een specifieke auto kiezen. Dus die Alfa Romeo Cabrio is niet gegarandeerd, wél dat je zonder dak kunt rijden. En dat is natuurlijk puur genieten als het lekker weer is in Italië.

Een Alfa Romeo Spider huren: da's natuurlijk helemaal perfect

Hoe zit het met one way autohuur in Italië?


One way autohuur is dat je je auto op een ander punt inlevert dan waar je ‘m huurt. Ideaal als je een roadtrip van noord naar zuid (of omgekeerd) wilt maken. Je betaalt meestal wel een toeslag voor een one way car rental, maar het gevoel van échte vrijheid is natuurlijk ook wat waard. Zo dromen we er zelf van om nog eens een trip te maken door de hele laars, van de Alpen in het noorden van Italië tot aan Sicilië.

Bij een autoverhuurmakelaar als Sunny Cars kun je gewoon aangeven dat je je auto op een andere plek in wilt leveren door het vakje ‘inleveren op dezelfde locatie’ uit te vinken. Je kunt dan zelf een andere inleverlocatie kiezen.

One way rental bij Sunny Cars: makkelijk geregeld

Auto huren zonder creditcard?

11 tips autohuur in Italië

Waar moet je op letten als je een auto in Italië gaat huren? Hieronder hebben we de belangrijkste tips voor autohuur in Italië voor je verzameld. Lees ze goed en doe er je voordeel mee!

1. Thuis al je auto huren

auto huren italie alamo

Het verdient aanbeveling om je auto vooraf al in Nederland of België te huren. In Italië zelf kan het ook, maar je bent dan vrijwel altijd duurder uit. Bovendien heb je thuis meer mogelijkheden om op je gemak autoverhuurders te vergelijken. Als je rechtstreeks bij een autoverhuurbedrijf wilt huren, dan hebben we zelf goede ervaringen met het Amerikaanse bedrijf Alamo.

Je kunt ook een zogeheten ‘broker’ als Sunny Cars of TUI Cars proberen. Deze partijen hebben zelf geen huurauto’s, maar zoeken in de voorraden van autoverhuurbedrijven. Via de brokers krijg je een flinke korting, omdat zij op grote schaal auto’s reserveren tegen een veel lager tarief dan particulieren dat kunnen doen. Ook bieden zijn meestal een all-in tarief voor autohuur, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Dit is bijvoorbeeld bij Sunny Cars inbegrepen in de huursom:

  • Ongelimiteerde kilometers
  • (Extra) WA-dekking van € 7,5 miljoen
  • Schadeverzekering (CDW)
  • Diefstalverzekering (TP)
  • Terugbetaling eigen risico
  • Dekking glas-banden-bodem-dakschades
  • 24/7 Nederlandstalig noodnummer

Sunny Cars is de autoverhuurmakelaar van de ANWB. Het is een Nederland bedrijf. Dus qua betrouwbaarheid zit dat wel goed.

2. Vroeg reserveren bespaart kosten

Ga je in het hoogseizoen naar Italië? Dan is er veel vraag naar huurauto’s en betaal je vaak hogere tarieven. We snappen goed dat je het hoogseizoen soms niet kunt vermijden. Een goede tip is om je huurauto dan zo snel mogelijk vast te leggen. Als je op tijd je huurauto in Italië reserveert, heb je de meeste keuze en voorkom je dat de prijzen op een later moment stijgen. Ook de keuze wordt vlak voor het hoogseizoen een stuk kleiner. Bij sommige autoverhuurders of rental brokers kun je kosteloos annuleren.

3. Zorg ervoor dat je een creditcard hebt

Om een auto te kunnen huren heb je vrijwel altijd – ook in Italië – een creditcard nodig. Een creditcard is sowieso handig om snel door de tolpoortjes op de Italiaanse snelwegen te kunnen en om makkelijk te kunnen betalen bij tankstations of in restaurants. Heb je nog geen creditcard? Vraag die dan tijdig aan. Als je lid bent van de ANWB, kun je bijvoorbeeld heel voordelige een ANWB Visa Card aanvragen.

Heb je wel een creditcard, maar gebruik je die niet zo vaak? Vergewis je er dan van dat je de pincode nog weet. De laatste jaren heeft de pincode de handtekening vervangen. Zonder pincode kun je alsnog geen auto huren.

4. Verzekeringen autohuur

Thuis kun je ook alvast op je gemak de verzekeringen kiezen die je bij je auto wilt boeken. Je kunt je eigen risico op schade bijvoorbeeld afkopen en eventueel een extra verzekering bij boeken. Laat je terplekke geen extra verzekeringen meer aansmeren, dat kost vaak te veel geld.

5. Met de shuttle naar de autohuur?

Waar je ook op moeten letten, is waar de huurauto staat. Sommige low-budget autoverhuurders hebben hun auto’s ver van de luchthaven staan. Je moet dan eerst met een pendelbus naar de verhuurlocatie. Geen pretje als je er net een vliegreis op hebt zitten. Je wilt dan gewoon snel met je spullen in je Italiaanse huurauto stappen. Het is meestal ook goed mogelijk om direct op de luchthaven een huurauto te krijgen. De grote, bekende autohuurbedrijven als Hertz, Avis en Budget zitten vrijwel altijd op de luchthaven zelf. Je kunt ook via een car rental broker boeken bij zo’n A-merk zonder dat je er een A-prijs voor betaalt.

6 Let op je documenten

In Italië zijn ook lokale verhuurders actief. Een bekende partij is bijvoorbeeld Maggiore. Het is ook prima om daar een huurauto te boeken en je bent vaak wat voordeliger uit als je voorafgaand aan je reis boekt. Toch moet je er dan wel extra goed op letten waar je precies voor betaalt en waarvoor niet. Zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Let er altijd op dat je de vouchers, je rijbewijs en eventuele andere benodigde papieren meeneemt. Dat voorkomt gedoe aan het loket. Wil je meerdere bestuurders, dan zul je dat ook aan moeten geven. Je betaalt daar dan ook een extra tarief voor. Hou er ook rekening mee dat je een toeslag moet betalen voor jonge bestuurders. Dat zijn dan vaak bestuurders die onder de 25 jaar zijn.

7. Brandstofregel
ing autohuur

Waar je extra op moet letten is de regeling rond de brandstof. Het beste kun je kiezen voor een regeling waarbij je de auto weer met een volle tank af moet leveren. Dan kun je in de buurt van de luchthaven ergens voordelig tanken. Laat je de huurauto in Italië aftanken door het verhuurbedrijf zelf, dan betaal je altijd een forse toeslag. Let er ook op dat je niet met extra kosten wordt geconfronteerd als je boven een bepaald kilometrage uitkomt. Het beste is om te kiezen voor ongelimiteerde kilometers. Dat geeft je tijdens je vakantie de meeste vrijheid. En de afstanden die je rijdt zijn vrijwel altijd langer dan je vooraf denkt.

brandstofregeling bij autohuur

8. Kies voor compact

Je moet vooraf ook een keuze maken voor de klasse van je auto. Belangrijk is hoeveel mensen er meegaan en hoeveel bagage je kwijt moet kunnen. Kies liever niet voor een grote auto. Dat is in de eerste plaats duur en in de tweede plaats soms lastig met parkeren in drukke steden of hij het manoeuvreren in nauwe Italiaanse dorpsstraatjes.

Let op: je boekt een huurauto in Italië vrijwel altijd op klasse. In het voorbeeld staat er dan misschien een mooie Alfa Romeo Giulietta. In de praktijk krijg je dan vaak een ‘gewone’ Peugeot of Renault mee. Overigens zijn de meeste compacte huurauto’s van verhuurbedrijven in Italië wel van Italiaanse makelij. De kans is dus groot dat je een Fiat Panda of een Fiat Bravo meekrijgt.

9. Navigatie in je huurauto

Navigatie in je huurauto is meestal wel handig als je in een voor jou onbekend gebied bent. Je kunt geluk hebben dat je auto is uitgerust met navigatie, zonder dat je daarvoor betaald hebt. Dat is ons regelmatig overkomen. In steeds meer moderne auto’s is standaard navigatie ingebouwd en bij de gerenommeerde verhuurbedrijven is je huurauto nooit ouder dan een paar jaar. Reken er echter niet op dat je navigatie hebt, als je die niet specifiek bestelt. Uiteraard kost je dat een paar euro extra per dag. Daarom kun je er ook voor kiezen om een eigen navigatiesysteem voor in je Italiaanse huurauto mee te nemen. Of download van tevoren een app waarmee je offline kunt navigeren op je smartphone.

10. Let op eventuele schade aan je huurauto

Ga je de huurauto in Italië ophalen, loop er dan eerst eens rustig omheen. Bekijk eventuele schade aan de spatborden, banden en voorruit goed. Wat is de staat van de auto en wat staat daarover op het huurcontract? Neem er geen genoegen mee als de auto beschadigd is en op het huurcontract staat dat de huurauto schadevrij is. Het is even lastig, maar ga terug naar het loket en laat op het contract vermelden dat de auto beschadigd is. Dat kan later veel gedoe voorkomen. Maak zo nodig ook vooraf foto’s van de schade aan jouw huurauto.

11. Autohuur Italië zonder eigen risico

De meeste mensen vinden het een prettig idee om geen eigen risico te moeten betalen als ze onverhoopt schade rijden met hun huurauto. Bij de meeste autoverhuurders kun je het bedrag van het eigen risico afkopen of in ieder geval lager maken door wat extra te betalen.

Bij sommige autoverhuurbrokers (zoals Sunny Cars) is het eigen risico meestal standaard al afgekocht. Je betaalt een all-in tarief voor autohuur zonder eigen risico. Het kan zijn dat een verhuurder ter plekke wél een eigen risico hanteert. Bij schade zul je dit eigen risico dan voor moeten schieten, maar je krijgt het dan wel zo snel mogelijk terug op je bankrekening.

In de meeste gevallen kun je er dus voor je eigen gemoedsrust maar beter voor zorgen dat je het eigen risico hebt afgekocht. Dan heb je verder nergens meer omkijken naar.

huurauto italie

Kosten autohuur Italië

Wat kost dat dan, een auto huren in Italië? Dat hangt natuurlijk van een aantal zaken af. Vooral van het seizoen waarin je een auto wilt huren, van de klasse waarin je een auto wilt huren en op welke luchthaven (of andere plek) je een auto wilt huren. Globaal moet je rekenen op tarieven tussen de 20 en de 50 euro per dag voor een auto in de compacte/economy klasse. Dat is zeg maar een Volkswagen Polo. Budget voor benzine moet je apart incalculeren.

Vergelijken van autoverhuur in Italië

Wil je een Italiaanse roadtrip doen? In je auto te stappen met je reisgenoten om te gaan en staan waar en wanneer jullie willen? Duizend kilometer afzakken langs de laars? Veel plekken ontdekken? Slapen in agriturismi op het platteland? Dan is een auto huren in Italië ideaal. Hou wel de aanbiedingen van de verschillende autoverhuurbedrijven goed in de gaten! En weet dat lang niet altijd de prijs die je geboden wordt tijdens het boeken van je vlucht, ook de laagste is die je kunt vinden. Zoek daarom apart naar mooie aanbiedingen voor autohuur op jouw bestemming. Boek wel vóór vertrek: ter plaatse een auto huren in Italië is veel duurder.

Beste autoverhuurbedrijf Italië

Uit het bovenstaande kun je al afleiden dat je het beste al in Nederland kunt boeken via een broker. Je hoeft dus niet het beste autoverhuurbedrijf in Italië op te zoeken. Sterker nog, de beste deals krijg je als je niet ter plekke boekt.

Reserveer dus gerust via Sunny Cars of TUI Cars en haal je auto op bij een gerenommeerd verhuurbedrijf als Maggiore, Avis, Alamo, Sicily by Car, Europcar, Hertz, Budget, Targa Rent, Auto Europa en Sixt. Dan profiteer je vrijwel altijd van de beste autoverhuur in Italië.

Mocht je rechtstreeks bij een verhuurbedrijf willen boeken, dan raden we je aan dat via een van de bovenstaande bekende merken – die allemaal in Italië zijn vertegenwoordigd – te doen. Misschien betaal je dan niet de allerlaagste prijs, maar je voorkomt er wel veel gedoe mee tijdens je vakantie.

Ook hierbij geldt: vooraf reserveren en betalen loont de moeite. Eenmaal in Italië hoef je je dan niks meer aan verzekeringen of extra’s aan te laten smeren.

Je kunt bij het bepalen van de beste autoverhuur in Italië ook mee laten spelen of je vanaf het vliegveld nog met de bus wilt reizen naar de verhuurlocatie van een budgetverhuurder of dat je liever direct naast het vliegveld in je huurauto stapt.

Ons eerlijke advies op basis van ervaring met autoverhuur in Italië? Kies niet voor een verhuurder waar je eerst nog naartoe moet reizen vanaf de airport. Je bent moe van de reis en je wilt zo snel en zo soepel mogelijk naar je vakantieverblijf. En dan is direct wegrijden bij het vliegveld wel zo relaxed.

Kortingscodes autohuur Italië

Altijd leuk om nog wat extra te besparen! Als we kortingscodes voor autohuur via een verhuurmakelaar of een autoverhuurder voor je hebben, dan zullen we die op deze plek vermelden. Weet je zelf een kortingscode voor autohuur in Italië? Laat het ons dan weten, dan zetten we die erbij.

Kortingscode autohuur Alamo

Klanten van Alamo mogen we € 10 korting geven op hun autohuur van 3 dagen of langer.

Om deze korting op autohuur te verzilveren gebruik je de volgende kortingscode:

DITISITALIE

Kortingscode autohuur Sunny Cars

Voor klanten van Sunny Cars hebben we op dit moment helaas geen kortingscode. Kom binnenkort nog eens terug! Je kunt natuurlijk wel het actuele aanbod van Sunny Cars checken. Het is goed mogelijk dat je sowieso voordelig uit bent.

Kortingscode autohuur TUI Cars

Op zoek naar kortingscodes voor autohuur via TUI Cars? Zodra we een kortingscode voor je hebben, plaatsen we die hier op onze website.

Goedkoop een auto huren in Italië

Via een partij als Sunny Cars of TUI Cars vind je makkelijk de goedkoopste huurauto’s in Italië. Even vergelijken en je hebt zo een mooie aanbieding te pakken. Tegelijkertijd weet je bij deze partijen dat het goed zit en dat je niet op de een of de andere manier een poot uit wordt gedraaid.

Conclusie: voor de juiste huurauto in Italië, is het niet altijd verstandig de goedkoopste te nemen. Je moet letten op de bijkomende kosten, de eventuele pendel op de luchthaven, het tankbeleid en de eventuele kosten voor de afkoop van het eigen risico. Dat eigen risico kan al snel 1.000 euro bedragen bij schade. En je weet: een schade is zó opgelopen. Heb je een auto gevonden, lees dan altijd goed de voorwaarden van de verhuurder. Dan ga je zo veel prettiger op reis!

2 Comments