Elk strand is anders. Die Italiaanse stranden uitzoeken waar jij echt voluit kan genieten, is niet gemakkelijk. In Italië is er bijna 8000 kilometer kust! Het grote voordeel is natuurlijk dat elk deel van die kustlijn wel iemand weet te bekoren. Of je nu van massatoerisme houdt of daar net van gruwt, Italië heeft stranden die bij jouw persoonlijkheid passen.

Baaien met grillige rotsen trekken vooral jongeren aan die hier hun durf en hun duikkunsten willen tonen. Wie houdt van snorkelen of duiken, gaat voor stranden waar de zee mooi azuurblauw is. Feestvarkens kiezen dan weer voor stranden die vooral ’s nachts tot leven komen! Sommige stranden in Italië liggen wat verscholen of bevinden zich helemaal aan de uiteinden van de kust. En, je raadt het al, net die stranden zijn vaak het mooist! Stranden die niet makkelijk bereikbaar zijn, blijven langer ongerept. Wie er op eigen kracht eentje weet te ontdekken, ervaart een geluksgevoel. Als je het Italiaans een beetje beheerst, heb je meer kans om een dergelijk pareltje te vinden.

De mooiste Italiaanse stranden

De locals zijn gecharmeerd door buitenlanders die een mondje Italiaans spreken. Of proberen te spreken. Met die toeristen willen ze wel eens delen waar die stranden of baaien verscholen zijn, die de doorsnee toerist nooit zal te zien krijgen. De trots op hun paradijsjes neemt dan de overhand. Maar, als jij de taal nog niet machtig bent, krijg je een aantal hints waar jij je voordeel mee kan doen! Vooral de stranden die een goede beoordeling van de Blauwe Vlag kregen, komen aan bod. Deze onafhankelijke organisatie beoordeelt stranden op verschillende vlakken. Verborgen stranden die niet toeristisch zijn, komen niet altijd in aanmerking om een blauwe vlag te krijgen. Erg is dat niet, want zo blijven ze ook gespaard van massatoerisme. De criteria die de Blauwe Vlag hanteert zijn o.a. veiligheid, kwaliteit van het zeewater, onderhoud van de faciliteiten, afgescheiden zones voor de verschillende strandactiviteiten, … Je merkt het: alles waar jij als toerist die houdt van een zeker comfort mee geconfronteerd wordt op stranden in Italië, wordt gecontroleerd en beoordeeld.

Italiaanse stranden zorgen voor een instant vakantiegevoel

In Piëmont (Piemonte) zijn Cannero Riviera en Cannobio Lido aan te bevelen.

Italiaanse stranden - Cannobio Lido
Cannobio Lido (photo credit)

Friuli Venezia-Giulia viel in de prijzen met Lignano Sabbiadoro en Grado.

Lignano Sabbiadoro (photo credit)

Veneto is ideaal voor gezinnen met jonge kinderen! Hier vind je verschillende uitgestrekte stranden met amberkleurig zand. Wie kickt op orde en netheid zal in Lido di Jesolo niet teleurgesteld worden. Enorme rijen parasols en ligbedden: niet voor wie rust of variatie wil. Wel geschikt voor wie comfortabel wil zonnebaden terwijl de kinderen verderop dollen op het strand of in de zee. En, Venezia ligt vlakbij. Dus af en toe het zand van tussen de tenen halen en wat cultuur snuiven, is perfect haalbaar. Hou je wel van die langzaam aflopende stranden maar is amber niet jouw lievelingskleur? Dan kan je in Bibione genieten van een wit zandstrand. Naast dit uitermate fijn zand, vind je hier ook alle faciliteiten om een gezondheidskuur te volgen.

Bibione (photo credit)


In Ligurië is het aanbod aan Italiaanse stranden groot. Er is eigenlijk niets anders dan kust. Uitermate geliefd is de Bloemenrivièra. Het microklimaat van de Riviera dei Fiori zorgt er voor dat zelfs palmbomen hier goed gedijen. In het westen tref je vooral smalle zandstranden aan die behoorlijk rotsachtig zijn. De oostkust heeft bredere zandstranden. De Cinque Terre weten telkens weer te zorgen voor de meest onwaarschijnlijke uitzichten. Maar doordat deze vissersdorpjes echt tegen de rotswanden aangekleefd zijn, vallen ze vooral in de smaak bij wie graag stapt. Veel stappers houden er van af en toe eens af te dalen naar een moeilijk bereikbaar strandje. Deze actievere vakantiegangers genieten daar van elk moment. Plonsen tussen authentieke vissersbootjes, het heeft wel wat! Koraalvissers troffen elkaar vroeger in Portofino. De zee is hier ongewoon van kleur: turkoois. In de exclusieve haven tref je iedereen aan die houdt van schoonheid. Wie er financieel warmpjes bij zit, meert hier aan met een pronkerig yacht. De stad van de dolfijnen is een pareltje, maar heel mondain. Het is één van de lievelingsplekjes van Berlusconi. De Blauwe Vlag apprecieerde o.a. Moneglia en Lerici.

Portofino (photo credit)

Emilia Romagna is geschikt voor kinderen: het zand is goudkleurig, er zijn voldoende badmeesters die een oogje in het zeil houden, de stranden lopen langzaam af. Alle faciliteiten liggen binnen bereik. De bekendste stranden zijn deze van Rimini. Heel brede zandstranden met eindeloze rijen ligbedden en kleurige parasols en de helblauwe kleur van de zee weten de massatoerist te bekoren. Ook een ideaal watersportgebied.

Rimini (photo credit)

In Toscane scoorden o.a. Viareggio en Marina di Pisa.

Viareggio (photo credit)

De regio De Marken (Le Marche) kreeg een blauwe vlag voor heel wat stranden, waaronder Pesaro en Grottammare.

Grottammare (photo credit)

Latium (Lazio) viel in de prijzen met o.a. Sperlonga en Anzio.

Sperlonga (photo credit)

In het zuiden van De Abruzzen (Abruzzo) zijn de stranden rotsachtig, in het noorden heb je zandstranden. De zandstranden bij Francavilla en bij Pescara zijn erg geliefd. Diepzeeduikers houden van de grillige kustlijn in het zuiden. En de trabocchi tussen Fossacesia en San Vito zijn absoluut een meerwaarde. Deze paalhutjes roepen een nostalgisch gevoel op. Ze stammen nog uit de tijd dat de visserij hoogtij vierde.

San Vito (photo credit)

Molise moet het stellen met een pluim voor Termoli.

Termoli (photo credit)

In Campanië kan iedereen genieten van de hemelsblauwe zee en de mooie stranden die verborgen liggen tussen de rotsen. Hier wil je meteen het water in! Positano heeft veel dure hotels, die allemaal hun eigen privé-strandje hebben. Je moet veel trappen lopen voor je op deze strandjes bent. Idyllisch, maar mondain. Het eiland Capri is the place to be: de zon schijnt er altijd en de uitzichten zijn prachtig. Maar, helaas heeft het massatoerisme Capri geen goed gedaan. Enorm druk! Ischia daarentegen is veel authentieker gebleven. Hier kan je nog in alle rust genieten van de witte zandstranden. Bij Chiaia kan je goed snorkelen tussen de rotsen.

Ischia (photo credit)

In Calabrië en Basilicata tref je voorlopig nog vooral Italianen aan. Hier vind je het helderste zeewater. Gelukkig hebben toeristen nog niet ontdekt dat het blauw van de zee nergens mooier is. Om te koesteren! Cirò Marina kreeg een blauwe vlag. In Tropea zijn er massa’s witte zandstranden. Wie houdt van vissen, komt hier aan zijn trekken. Wie graag wat privacy heeft, treft bij Mareta tussen de inhammetjes vooral kleine zandstranden aan. Maratea kreeg een blauwe vlag.

Tropea (photo credit)

In Apulië, de hak van de laars, is het aanbod aan Italiaanse stranden niet zo groot. Het schiereiland Gargano biedt wel nog ongerepte natuur. De blauwe zee en de duinen van wit zand zijn paradijselijk. Veel afwisseling: rotsen, grotten, inhammen, … Fijne zandstranden vind je in Peschini en Rodi. Voor de kust van Puglia ligt de eilandengroep Isole Tremiti. In Riserva Marina bewonderen diepzeeduikers het onderwaterbeeld van pater Pio.

Riserva Marina (photo credit)

Op Sicilië viel Marina di Ragusa in de prijzen.

Marina di Ragusa (photo credit)

Sardinië kan pronken met La Maddalena.

La Maddalena (photo credit)

5 Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *