Het mokkapotje (officiële naam: Moka Express, maar ook wel espressopotje of ‘Italiaans koffiepotje’ genoemd) is in Italië in vrijwel elk huishouden wel te vinden. Als je ergens een appartement of andersoortige accommodatie zoals een agriturismo huurt, is het vrijwel zeker dat een mokkapotje deel van de inventaris uitmaakt.

Met de Italiaanse koffiepot maak je een goede espresso

Toch is het altijd handig een espressopotje mee te nemen op vakantie. Bijvoorbeeld als je gaat kamperen op een camping, daar is het veel gemakkelijker dan bijvoorbeeld een thermoskan met een filterhouder en koffiefilters. Maar ook gewoon voor thuis komt zo’n kleine espressomaker prima van pas. En het smaakt nog eens beter ook, zeker als je echt Italiaanse koffie in je mokkapotje gebruikt!

mokkapotje-espressopotje

Ook in Nederland is de Italiaanse koffiepot vrij bekend. De ‘echte’ potjes dragen de naam Moka Express van de firma Bialetti. Alfonso Bialetti was de uitvinder van het mokkapotje. Deze achthoekige potjes zijn in verschillende maten verkrijgbaar: vanaf 1-kops formaat tot potten voor 18 kopjes.

Hoe maak je Italiaanse koffie? Met een mokkapotje!

Koffiezetten met een espressopotje is vrij eenvoudig. Eerst vul je het onderste gedeelte met water, net tot aan het drukventiel. Vervolgens plaats je het trechtervormige filterbakje en vul je dit geheel met zeer fijn gemalen koffie. Druk de koffie niet aan, maar zorg er wel voor dat hij goed verdeeld wordt. Schroef nu het bovenste gedeelte stevig op het onderste gedeelte. Zorg ervoor dat je het geheel goed rechtop houdt.

Echt Italiaanse koffie voor je mokkapotje

mokkapotje - espressopotje

Voor het beste resultaat met je espressopotje gebruik je natuurlijk echt Italiaanse koffie. Gewone Hollandse filtermaling kan een te bittere smaak aan de koffie geven, omdat deze bestemd is voor lang contact met het water (via het traditionele filter).

Kijk dus op de verpakking of je een echte espressomaling hebt. De Italiaanse koffie is dat eigenlijk altijd wel. En die kun je gelukkig in diverse merken bij de supermarkt kopen.

De smaak van koffie is heel persoonlijk, dus je moet gewoon het een en ander proberen. Zelf heb ik altijd van die zwarte blikken van Lavazza, die je gewoon bij Albert Heijn kunt kopen. Andere echt Italiaanse koffiemerken voor je espressopotje zijn Segafredo, Kimbo en Illy.

Plaats het potje nu op een laag tot middelhoog vuur. Als het water begint te koken, zal het via de filter met koffie opstijgen naar het bovenste gedeelte, waar het opgevangen wordt. Zodra het water – hoorbaar – begint te borrelen haal je het espressopotje gelijk van het vuur. Je kopje Italiaanse koffie is loeiheet, bitter (maar niet té) en vers. Zoals het hoort.

Koffie bewaren?

Het komt allemaal op smaak aan bij Italiaanse koffie. Het beste leg je dan ook niet een al te grote voorraad aan. Zo zorg je ervoor dat je koffie vers is. Koffiebonen met een ventiel in de verpakking blijven het langst lekker. Je kunt koffiebonen dan ook het best op een koele, donkere plek in de originele verpakking bewaren.

Maar wat als je een zak koffiebonen eenmaal geopend hebt? Ik bewaar mijn koffiebonen in koffieblikken met een plastic deksel in de koelkast. Ik weet dat de koffiepuristen het hier niet allemaal mee eens zijn. Dat komt doordat koffie makkelijk geuren van andere producten opneemt. Koffie naast kaas bewaren is daarom meestal geen goed idee.

Ik bewaar mijn koffie echter meestal in een speciale koelkast waarin alleen afgesloten en geurloze producten (flesjes limonade en blikjes bier) worden geplaatst. Mijn ervaring is dat de koffiebonen zo lang smaakvol blijven. Maar eenmaal aangebroken verpakkingen koffie moet je nooit wekenlang bewaren.

koffieblik koelkast
Koffie bewaren doe ik in een afgesloten, niet-transparant blik in de koelkast

Koffiezetten met een cafetière

Een ander type apparaat dat je in Italië (maar ook hier in de lage landen) tegenkomt is de cafetière. Koffiezetten met een cafetière is nog makkelijker dan met een mokkapotje. In deze video laat ik je ziet hoe dat werkt:

Een percolator?

Een espressopotje of mokkapotje wordt ook wel eens een percolator genoemd, maar feitelijk is dit niet de goede benaming voor de Moka Express van Bialetti.

Het werkingsprincipe van de percolator is ongeveer hetzelfde: ook hier wordt de koffie door met kokend water door een buisje en een filtersysteem gehaald. Bij de percolator stroomt de koffie echter weer terug naar het waterreservoir, waarna het proces zich herhaalt.

Bij de Moka Express blijft de koffie, wanneer het water eenmaal door het filter is gedrongen, aan de bovenzijde van het systeem. Het grote voordeel is dat de koffie sneller klaar is en het water slechts eenmaal door het systeem gaat. Hierdoor behoud je smaak en aroma.

Espressopotje

Een espressopotje van rvs

De standaard mokkapotjes hebben als nadeel dat ze van aluminium zijn gemaakt en daardoor kunnen gaan reageren met de koffiezuren, wat de smaak natuurlijk niet ten goede komt.

Wil je best wat meer geld uitgeven, koop dan een duurder model van roestvrij staal. Plaats je espressopotje nooit in de afwasmachine, ook het rvs-potje kun je beter met de hand afwassen. Was het ook niet af met afwasmiddel, maar spoel het na gebruik gewoon af met water en laat het drogen.

Onlangs werd het mokkapotje ook in RTL Koffietijd besproken. Als tip werd door de barista meegegeven: maak je cappuccino voortaan met behulp van het mokkapotje. Daar wordt-ie net wat pittiger van. Cappuccino maken van filterkoffie of van Senseo-koffie is het nou eenmaal nét niet.

Waar kan ik zo’n mokkapotje kopen?

In Italië liggen de espressopotjes bij iedere supermarkt. Hier is het misschien iets meer zoeken, maar bij gespecialiseerde koffiewinkels hebben ze het zeker. Je hoeft er trouwens niet eens de deur voor uit, want bol.com biedt een flink assortiment aan op z’n website (ook al worden ze aangeduid als ‘percolator’, het gaat hier wel op de originele mokkapotjes van Bialetti!).

Bekijk bij bol.com