in , ,

Student Hotel Florence: superhip ‘Nederlands’ concept deze zomer open

Later volgen ook Bologna en Rome

Impressie van het Student Hotel Florence
Impressie van het Student Hotel Florence (beeld: ItaliensPR)

Er moet nog wel wat gebeuren, maar dan wordt het ook prachtig. Die indruk krijg je, wanneer je op het dak van het Student Hotel Florence in aanbouw staat. De wanden van de roofbar zijn nog niet gesausd, het toekomstige zwembad is een lege put en het wemelt er van kabels, katrollen en containers. Maar ook nu al biedt het dakterras een overweldigende blik op het stadscentrum en de koepel van de Dom.

Met een beetje inlevingsvermogen kun je je voorstellen hoe het straks zal zijn, op een zwoele zomeravond, met zachte muziek op de achtergrond en een goed glas in de hand.

Concept uit Nederland

In The Student Hotel worden studentenhuisvesting en een hotel geïntegreerd. Een concept dat is uitgedacht door de vanuit Amsterdam opererende Schotse ondernemer Charlie MacGregor. Zijn eerste Student Hotel werd geopend in Rotterdam in 2012 en sindsdien volgden Amsterdam West, Den Haag, Amsterdam City, Groningen, Eindhoven, Parijs en Barcelona.

En nu is het dan de beurt aan Florence, waar een strategische locatie werd gevonden in een enorm overheidsgebouw aan de rand van het centrum tussen het Centraal Station en het Fortezza da Basso.

Het 20.000 m2 tellende complex stamt uit 1864, toen Florence even hoofdstad was van het pas gevormde Koninkrijk Italië, en was oorspronkelijk bestemd voor de diplomatie. Dat kwam er niet meer van toen Rome in 1870 hoofdstad werd, waarna de Italiaanse Spoorwegen er hun kantoor van maakten.

Het Slaappaleis

Als bastion van ambtenaren staat het in de Florentijnse volksmond bekend als het Palazzo del Sonno: het Slaappaleis, dat op de Engelstalige site van het hotel heel wat poëtischer is vertaald als Dream Palace.

Het Slaappaleis wordt momenteel grondig wakker geschud. In een stad met 70.000 studenten en 4,2 miljoen toeristen per jaar is de klandizie gegarandeerd en ook de nabijheid van het Fortezza, waar onder meer de herenmodebeurs Pitti Uomo wordt gehouden, zorgt voor leven in de brouwerij.

De helft van het palazzo zal bestemd worden voor studenten, met kamers van 15 m2 en een gezamenlijke keuken waar honderd man tegelijk kunnen koken. De andere helft gaat 390 kamers voor toeristen en zakenmensen tellen, die volgens de directie schappelijk geprijsd zullen zijn, zoals ook het geval is in de al bestaande Student Hotels.

Voor rijke studenten

De tarieven voor studenten, die maximaal één jaar gebruik kunnen maken van het hotel, staan al wel vermeld op de site: gemiddeld € 816 per maand, zeker niet weinig, maar wel inclusief verwarming en gebruik van fiets, fitness en wasmachine.

Gelijkvloers wordt nog hard gewerkt aan werk-, vergader- en ontspanningsruimtes, maar er komen ook restaurants, een bakkerij, een barbier, een café en een bikeshop.

Het is de bedoeling dat alles ter beschikking komt van niet alleen de gasten, maar ook van de buurt. Voor Florence is dat iets geheel nieuws en het gemeentebestuur was er dan ook grif voor te vinden, evenals de drie banken die de investering van ruim 40 miljoen euro financieren.

Student Hotel Florence eindelijk open

Goede wil en kapitaal alleen zijn echter niet voldoende, zoals ook The Student Hotel heeft ondervonden. De ambtelijke molen in Italië maalt nu eenmaal langzaam en de opening van Student Hotel Florence is al eens uitgesteld. Maar vóór de zomer zal het zo ver zijn en krijgt Florence er een grandioze, naar Nederlands voorbeeld gemodelleerde, herberg bij.

Later dit jaar moeten Student Hotels in Bologna en Rome volgen.

Impressies: ItaliensPR, foto’s: Aart Heering

Aart Heering

Geschreven door Aart Heering

Aart Heering, historicus en journalist. Woont 30 jaar in Italië en werkt momenteel voor de Nederlandse ambassade in Rome.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

camping of the year award

Italiaanse genomineerden voor ‘Camping Experience of the Year Award’ 2018

Onderzoek vooruitzicht op vakantie maakt je het gelukkigst

Onderzoek: vooruitzicht op vakantie maakt je het gelukkigst