in ,

Spooktour: griezelen en gruwelen in de straten van Rome langs 8 plekken met een duistere geschiedenis

Doe eens wat anders en boek een spooktour door Rome (foto: Gabriella Clare Marino/Unsplash)

Rome is een stad vol pracht en praal, dat is een feit. Maar de stad heeft – net als veel grote, eeuwenoude steden – ook een duistere zijde. Ik volgde via Airbnb een spooktour langs de meest angstaanjagende plekken. In de avond, natuurlijk, want dan is alles toch even nét een tikkeltje spannender. Ik neem je virtueel mee naar de plekken die ik met mijn host Benjamin bezocht. Daarbij zal ik niet de volledige verhalen onthullen, dan heb je nog wat details tegoed als je besluit de tour zelf te volgen. 

1. Campo de’ Fiori

We spreken met de groep die de spooktour gaat volgen af op Campo de’ Fiori, de bekendste markt van Rome. Specifiek bij een mysterieus standbeeld midden op het plein. Het blijft niet erg lang een mysterie, want zodra de host zijn tour aftrapt, blijkt al snel dat dit standbeeld centraal staat in het eerste verhaal.

De figuur gehuld in een mantel en met een boek in zijn hand blijkt Giordano Bruno. Een filosoof en vrijdenker die vanwege zijn opvattingen op deze exacte plek op de brandstapel eindigde. 

Standbeeld van Giordano Bruno Campo de' Fiori in Rome
Standbeeld van Giordano Bruno Campo de’ Fiori in Rome (foto: Irene Buda/Wikimedia)

2. Palazzo Farnese

We wandelen door een smal steegje en komen uit op Piazza Farnese. Daar neemt een palazzo met dezelfde naam vrijwel het hele plein in beslag. Tegenwoordig huisvest dit gebouw de Franse ambassade, maar oorspronkelijk was het het verblijf van de invloedrijke Farnese familie.

Palazzo Farnese, hoogtepunt van de Italiaanse renaissance (foto: Myrabella/Wikimedia)
Palazzo Farnese, hoogtepunt van de Italiaanse renaissance (foto: Myrabella/Wikimedia)

Een van de leden van deze familie was Alessandro Farnese. In 1534 werd hij benoemd tot kardinaal. Het gerucht gaat dat Alessandro geïnteresseerd was in het occulte, en geesten en demonen opriep uit de onderwereld. Buurtbewoners beweren nog steeds vreemde geluiden rondom het gebouw te horen…

3. Ponte Sisto

Het verhaal dat hoort bij de volgende plek, Ponte Sisto, gaat over een vrouw die haar tijd ver vooruit was. Donna Olimpia werd ooit door de paus benoemd tot minister van de straten van Rome, en minister van Financiën van het Vaticaan.

De Ponte Sisto, 's avonds sfeervol verlicht (foto: Ömer Gülen/Pexels)
De Ponte Sisto, ’s avonds sfeervol verlicht (foto: Ömer Gülen/Pexels)

Niet alle Romeinen waren even blij met haar, omdat ze de belastingen verhoogde. Toen de paus de enige die ervoor zorgde dat ze haar baan hield op sterven lag, maakte ze dat ze wegkwam in haar koets. Drie keer raden welke brug ze overstak toen ze haar biezen pakte. 

4. Via Giulia

We komen aan in Via Giulia. Hier staat Chiesa di Santa Maria dell’Orazione e Morte. Wie een beetje Italiaans begrijpt, kan hier al iets lugubers uit opmaken. Het woord ‘dood’ zit in de naam van deze kerk, en alleen al de buitenkant van het gebouw liegt er niet om.

Luguber detail aan de gevel van de Santa Maria dell'Orazione e Morte (foto: Slånbär/Wikimedia)
Luguber detail aan de gevel van de Santa Maria dell’Orazione e Morte (foto: Slånbär/Wikimedia)

De deur van de kerk is versierd met 2 doodshoofden, maar dat is nog niks vergeleken met de binnenkant. Zodra je door de deur stapt, word je begroet door talloze (echte!) schedels en andere botten. 

5. Via di Monserrato

Rome telt maar liefst 900 kerken, dus niet geheel opvallend dat 2 gebouwen in het lijstje een godshuis zijn. Santa Maria in Monserrato degli Spagnoli bevindt zich slechts een paar meter van de vorige kerk in het lijstje.

Interieur-van-de-Santa-Maria-in-Monserrato-degli-Spagnoli
Interieur van de Santa Maria in Monserrato degli Spagnoli (foto: Daderot/Wikimedia)

Dit is een Spaanse kerk, gebouwd met ondersteuning van de beruchte Borgia-paus Alexander VI. Over deze paus gingen veel schandalige geruchten de ronde, waaronder dat hij een affaire zou hebben met zijn eigen dochter. 

6. Corte Savella

In deze buurt van Rome wil je liever niet alleen lopen in het donker, want achter iedere straathoek schuilt een macaber verhaal. We komen aan bij Corte Savella, een rechtbank en gevangenis uit de 17de eeuw.

Portrer van Beatrice Cenci (door: Ginevra Cantofoli/Wikimedia)
Portrer van Beatrice Cenci (door: Ginevra Cantofoli/Wikimedia)

De omstandigheden in de gevangenis waren niet fraai: veroordeelden zaten soms in kleine kooitjes en werden gemarteld en vernederd. Op deze plek begint ook het verhaal van de adellijke familie Cenci. Dochter Beatrice vermoordde haar vader vanwege misbruik, en kwam in Corte Savella terecht. 

7. Ponte Sant’Angelo

We lopen met de groep naar een van Rome’s meest indrukwekkende bouwwerken: Castel Sant’Angelo. Om het kasteel te bereiken, moet je eerst de 135 meter lange marmeren brug bewandelen: Ponte Sant’Angelo.

Op deze brug werd Beatrice, samen met familieleden die haar hielpen bij de moord, onthoofd. Duizenden Romeinen waren toeschouwer van deze executies. 

De Ponte Sant’Angelo, ofwel de Engelenbrug, in Rome (foto: Riccardo Ortelli/Wikimedia)
De Ponte Sant’Angelo, ofwel de Engelenbrug, in Rome (foto: Riccardo Ortelli/Wikimedia)

8. Castel Sant’Angelo (Engelenburcht)

Het kasteel zelf is het decor van een ander spookverhaal. De legende gaat dat de aartsengel Gabriël bovenop het dak van het kasteel werd gezien.

Castel Sant’Angelo bij avond (foto: Subeffect/Wikimedia)
Castel Sant’Angelo bij avond (foto: Subeffect/Wikimedia)

Tijdens een periode van pest verliet paus Gregorius I het kasteel om gelovigen ervan te weerhouden een heidense afgod te aanbidden. Bij zijn terugkeer zag hij Gabriël naast het standbeeld van mede-aartsengel Michaël op het dak van Sant’Angelo, met een met bloed bedekt zwaard in de schede.

De spannendste verhalen van Rome in geuren en kleuren

Ik heb je natuurlijk al een tipje van de sluier gegeven, maar dit evenaart bij lange na de tour van host Benjamin niet. Hij is een meester in verhalen vertellen en neemt je vol passie mee op een tijdreis door het oude Rome. Tijdens de spooktour vertelt hij ook interessante feitjes over andere plekken die je passeert op de route. Zelf meemaken? Je boekt de bekroonde Airbnb-tour hier

Rome’s Dark Side – Ghosts & Legends

Op verschillende data van 20:00 – 22:00

Afsluiten met een Romeins maal

Als je maag nog niet van slag is door alle griezelige verhalen, kun je in de buurt ook uitstekend eten. Op aanbeveling van mijn host bezocht ik het restaurant Il Corallo. Ik was op zoek naar courgettebloemen, en die stonden hier veelvuldig op het menu. Heerlijk Romeins eten en een enorm gezellige bediening.

Il Corallo

Via del Corallo 10-11

Openingstijden

Maandag tot en met zondag van 12:00 – 16:00 en van 19:00 – 00:00

Meer bloedstollende plekken

Nog niet uitgegriezeld? Er zijn meer plekken in Italië die je als liefhebber van spannende verhalen kan afreizen. Allereerst vind je er talloze verlaten spookstadjes. Maar denk bijvoorbeeld ook aan Poveglia, het spookeiland bij de kust van Venetië. 

Zou jij ook eens zo’n spooktour door Rome willen doen?

Written by Sarah Monni

Sarah is geboren en getogen in Nederland, maar de Italiaanse cultuur is haar met de paplepel ingegoten. Dat heeft ze te danken aan haar Sardijnse vader, een man met een grote passie voor zijn (ei)land. Maar ook aan haar Nederlandse moeder, die de fijne kneepjes van de Italiaanse keuken naadloos heeft overgenomen. In haar jeugd heeft Sarah vooral Sardinië veel bezocht, maar tegenwoordig reist ze ook af naar andere regio's van Italië om deze te ontdekken. Als freelance schrijver wil ze de liefde voor haar tweede thuisland graag delen met de lezers van Dit Is Italië.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rosanna Colicchia van taalschool ItalRosa in Hilversum

Interview met Rosanna Colicchia van ItalRosa

Vittorio Emanuel van Savoye

Vittorio Emanuele van Savoye, zoon van de laatste koning van Italië, overlijdt op 86-jarige leeftijd