in

5 Amsterdamse ijssalons die worden gerund door Italianen

Ben je in de hoofdstad en heb je trek in Italiaans ijs? Dit zijn de beste ijssalons van Amsterdam
Ben je in de hoofdstad en heb je trek in Italiaans ijs? Dit zijn de beste ijssalons van Amsterdam (foto: Alana Harris/Unsplash)

Yes, het is lente! Tijdens de eerste warme dagen staat een lekker ijsje halen bij veel mensen op de agenda. Het aantal ijssalons in Nederland groeit al jaren, dus dat we hier ook gek zijn op ijs mag duidelijk wezen. Ik ben ervaringsdeskundige, want mijn ouders waren jarenlang eigenaar van een Italiaanse ijssalon. De rijen voor de deur van hun zaak spraken boekdelen!

Ik ben dus zo’n beetje opgegroeid tussen de ijsjes. Vrij letterlijk, want mijn ouderlijk huis bevond zich boven de zaak. Ik heb dan ook heel wat verschillende smaken mogen proeven. De ijssalon van mijn ouders was gevestigd in het Overijsselse Kampen, en bestaat overigens nog steeds: nu onder leiding van nieuwe ijschef Lorenzo.

Ik ben ondertussen verkast naar Amsterdam, en heb hier keuze uit ruim 60 ijssalons. Dit is inclusief zaken met softijs en een filiaal van het Amerikaanse Baskin Robbins.

We houden het echter even bij gelato: ik deel in dit artikel mijn favoriete ijssalons met Italiaanse eigenaren. Dus, ben je ook Amsterdammer of staat er een dagje Amsterdam op de planning? Sla deze even op. 

1. Pisa

Pisa is mijn go-to ijssalon. Wat helpt, is dat de zaak bij mij om de hoek zit. Ik kan hier snel even een ijsje halen als ik zin heb in een toetje na het avondeten.

Het is een kleine ijssalon, die eigenlijk meer weg heeft van een kiosk. Maar Pisa bewijst dat klein fijn is, want het ijs hier is lekker romig en verfrissend.

Je hebt keuze uit traditionele smaken zoals vanille of stracciatella, maar kan ook gaan voor bijvoorbeeld drop of After Eight.

Oefen even je Italiaans voor je hier een ijsje haalt, want veruit het meeste personeel komt uit Italië. Lukt het nou niet in je beste Italiaans, dan zal Engels ook volstaan.

Pisa IJs

Scheldeplein 22

Openingstijden:
Dagelijks van 12:00 – 00:00

2. Venetië

Ook Venetië is hier op loopafstand
Ook Venetië is hier op loopafstand (foto: Sarah Monni)

Als je ijsliefhebber bent, moet je zeker bij mij in de buurt komen wonen. Pisa is namelijk niet de enige ijssalon op loopafstand van mijn huis. Ook als ik een ijsje wil halen bij Venetië kan ik mijn bestelling haast vanuit mijn raam doorgeven.

Deze ijssalon heeft echt de uitstraling van een familiebedrijf. De familie Darin runt de zaak als een geoliede machine, met Roberto als ijsmaker en zijn vrouw Allessandra aan het hoofd van de verkoop.

Tip: neem de smaak bloedsinaasappel, vooral als het erg warm is. Heerlijk fris!

Venetië IJs

Scheldestraat 68

Openingstijden:
Dinsdag tot en met vrijdag van 12:00 – 22:00

Zaterdag en zondag van 12:00 – 00:00

Maandag gesloten

3. Miuz

Waar de vorige 2 ijssalons in dit lijstje wat traditioneler aandoen, is Miuz een hip uitziende ijssalon. Die strakke inrichting doet echter zeker niet af aan de kwaliteit van het ijs. Bij Miuz worden alleen verse, lokale producten gebruikt voor de ijsbereiding.

Eigenaar Carlo Petroni, afkomstig uit Turijn, beschrijft op de website van Miuz dat de nieuwe generatie jonge ijsmakers de kunst van gelato naar een hoger niveau tilt. Hiermee doelt hij op verfijnde ingrediënten en vernieuwende technieken.

Welke smaken je proeft bij Miuz? Dat ligt aan het seizoen, maar voorbeelden zijn kastanje en bergamot. Is er een specifieke smaak die je altijd hebt willen proberen, dan kun je daarvoor zelfs een verzoek bij Miuz indienen.

Miuz Gelato & Coffee

Overtoom 117 | Ferdinand Bolstraat 4

Openingstijden:
Dagelijks van 12:00 – 00:00

4. Tofani

Tofani is de oudste ijssalon in het centrum van Amsterdam. Soms is het tussen alle toeristische winkels best even zoeken naar iets authentieks, maar bij Tofani zul je dat zeker vinden.

De familie Tofani is beroemd in de hoofdstad. Michele Tofani was met zijn ijskar namelijk een van de allereerste verkopers van Italiaans ijs in Amsterdam. Tijdens de Olympische Spelen van 1928 introduceerde hij zijn ijs voor het eerst, voor het stadion.

Sindsdien heeft zijn familie het imperium voortgezet met verschillende zaken. De huidige ijssalon vlakbij de Wallen is inmiddels overgenomen door broers Riccardo en Da­niele Politi.

Bij Tofani haal je echt ambachtelijk ijs waar je blij van wordt. Oud-burgemeester Eberhard van der Laan was het hier mee eens, want ook hij haalde hier graag regelmatig een ijsje.

Ellen van Langen eet een ijsje bij de heer en mevrouw Tofani in de Eerste Sweelinckstraat. Aanleiding is haar gouden medaille op de Olympische Spelen in Barcelona (foto: Stadsarchief Amsterdam/Busselman, Frans)

IJssalon Tofani

Kloveniersburgwal 16

Openingstijden:

Maandag tot en met zaterdag van 09:30 – 00:00

Zondag van 10:00 – 00:00

5. Massimo

Ik sluit ‘m af met een ander waar begrip in Amsterdam: Massimo Gelato. Deze ijssalon is erg geliefd onder de Amsterdammers, en heeft dan ook 4 verschillende locaties.

Eigenaar Massimo Bertonasco leerde de basis van het ijsmaken van zijn nonna, en hoe. De liefde voor het vak proef je echt terug in het ijs.

Probeer hier vooral een ijsje met notensmaak, zoals amandel of pistache. De noten worden namelijk ter plekke geroosterd en verwerkt in het ijs.

Eet je geen melkproducten? Massimo heeft ook een volledige koelkast met vegan ijs voor je klaarstaan.

Massimo Gelato

Van Ostadestraat 147H

Openingstijden:
Maandag tot en met vrijdag van 08:00 – 23:00

Zaterdag en zondag van 10:00 – 23:00 

Jan Hanzenstraat 15

Openingstijden:
Maandag van 08:00 – 23:00

Dinsdag van 12:00 – 23:00

Woensdag tot en met vrijdag van 08:00 – 23:00

Zaterdag en zondag van 10:00 – 23:00 

Pretoriusstraat 89

Openingstijden:

Dagelijks van 14:00 – 22:00

Bij alle bovenstaande ijssalons sta je met lekker weer even in de rij, maar het is het zeker waard. Liever een lekkere panino scoren of smullen van een zoet Italiaans gebakje? Ik deelde eerder al eens mijn favoriete plekken in Amsterdam met Italiaanse lekkernijen.

Written by Sarah Monni

Sarah is geboren en getogen in Nederland, maar de Italiaanse cultuur is haar met de paplepel ingegoten. Dat heeft ze te danken aan haar Sardijnse vader, een man met een grote passie voor zijn (ei)land. Maar ook aan haar Nederlandse moeder, die de fijne kneepjes van de Italiaanse keuken naadloos heeft overgenomen. In haar jeugd heeft Sarah vooral Sardinië veel bezocht, maar tegenwoordig reist ze ook af naar andere regio's van Italië om deze te ontdekken. Als freelance schrijver wil ze de liefde voor haar tweede thuisland graag delen met de lezers van Dit Is Italië.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opgravingen in Pompeï

7 culturele highlights in Italië: aanraders voor de cultuurliefhebber

Een Romeins lenterecept: frituur van vlierbloesem en salie

Recept: Romeinse lentefrituur van vlierbloesem en salie