Ken je deze beroemde Italiaanse tv-koks al?
Ken je deze beroemde Italiaanse tv-koks al? (beeld: Midjourney)
in

5 leuke Italiaanse tv-koks om je te leren koken

Koken is leuker als je inspiratie krijgt van een echte chef. Hier zijn 5 leuke Italiaanse tv-koks die je gewoon via YouTube – of andere sociale media – kunt volgen.

1. Federico Fusca – Che spettacolo!

Federico Fusca is behalve tv-kok ook auteur van een kookboek met snelle en eenvoudige recepten (beeld: DeAgostini)

Federico Fusca (Pistoia, 1988) is een tv-kok die heel actief is op YouTube en Instagram met langere en ook TikTok-achtige ultrakorte kookfilmpjes.

Vroeger, voor de coronaperiode, was hij een ’gewone’ kok in verschillende restaurants maar sinds een jaar etaleert hij zichzelf als influencer en showman.

Hij doet inderdaad meteen denken aan Jamie Oliver met zijn ongepolijste en enthousiaste presentatie. Fusca is gespecialiseerd in de Toscaanse keuken en ook het Toscaanse dialect waarin men bijvoorbeeld de harde t van de letter c (’tsj’) zacht maakt (’sj’). De harde c (’k’) wordt zelfs helemaal weggewerkt en vervangen door een soort ’h’: havolo in plaats van kavolo.

Op Instagram heeft hij bijna 1 miljoen volgers en 2.000 korte filmpjes. Op YouTube presenteert hij zich sinds een jaar en daar kun je zijn presentatie gemakkelijker volgen door de online transcriptie van de tekst.

Ook in het tv-programma van Rai Uno, È sempre mezzogiorno, uitzending elke werkdag van 11:55 tot 13:30, kookt hij.

In 2022 publiceerde hij zijn kookboek Che spettacolo – Le mie ricette facili e veloci per un risultato al tòppe met 80 snelle en eenvoudige recepten.

In 2021 koos Forbes Fusca als een van de 20 beste food influencers op Instagram.

Links
YouTube: https://youtube.com/@federicofuscachef
Instagram: https://www.instagram.com/federicofusca
Tv: https://www.raiplay.it/programmi/esempremezzogiorno
Kookboek: https://www.amazon.it/che-spettacolo-ricette-facili-veloci-risultato/dp/B09SL7VMR8

2. Ruben Bondì – Cucina in balcone

Koken met Ruben de tv-kok (beeld: YouTube)

Ruben Bondì (Rome, 1997) is net als Federico Fusca een door de coronaepidemie beïnvloedde chef-kok. Hij besloot om zijn isolement te doorbreken door op zijn (kleine) balkon te gaan koken en omstanders en passanten te vragen wat ze willen eten.

Bondì is een van Italiës grootste experts in de koosjere keuken, waarin hij de Romeinse en Joodse culinaire tradities laat samensmelten. Door de bijzondere setting waarin hij kookt, is er weinig voor nodig om zijn gerechten te maken: een campingfornuis, een koekenpan en een beetje fantasie.

Zijn video’s op Instagram, YouTube en TikTok zijn lekker snel. Op Instagram en TikTok zijn ze bovendien in het Engels ondertiteld terwijl je op YouTube de online transcriptie hebt. Net als Fusca heeft hij recent zijn eerste kookboek gepresenteerd: Cucina con Ruben.

Links
YouTube: https://youtube.com/@cucinaconruben
Instagram: https://www.instagram.com/cucinaconruben
TikTok: https://www.tiktok.com/@cucinaconruben
Kookboek: https://www.amazon.it/Cucina-Ruben-Bondì/dp/8830902713

3. Max Mariola

Chef Max Mariola (beeld: YouTube)

Max Mariola (Rome, 1969) is een goedlachse kok van de oudere generatie die al vanaf 2001 veel op tv is verschenen, op het kanaal van de Gambero Rosso (de Italiaanse Michelin).

Tegenwoordig is hij, ook al gestimuleerd door de moeilijke coronaperiode, actief op Instagram en YouTube.

Zeer recent (24 februari 2024) opende hij zijn eigen restaurant in Milaan! Hij publiceerde een aantal boeken waarvan The sound of love. 120 ricette fatte con amore de meest recente is.

Mariola’s keuken baseert zich op een aantal eenvoudige maar solide pijlers: het gebruik van kwaliteitsingrediënten, het belang van goed inkopen bij betrouwbare leveranciers, seizoensgebondenheid, producten uit de eigen streek, beter minder ingrediënten dan veel maar van minder kwaliteit, duurzaamheid, traditie, vrijheid.

Links
YouTube: https://youtube.com/@ChefMaxMariola
Instagram: https://www.instagram.com/chefmaxmariola
TikTok: https://www.tiktok.com/@chefmaxmariola

4. Nonna Pina e il suo nipote Luigi

Luigi en Nonna Pina (beeld: YouTube)

In een overzicht als dit mag een echte Italiaanse nonna natuurlijk niet ontbreken. Ja, zelfs de nonne hebben de weg naar de moderne sociale media gevonden! Daarbij komt hun digitaal beter onderlegde kleinkroost van pas.

In het geval Nonna Pina is dat haar kleinzoon Luigi Gramma. Terwijl nonna lekker aanrommelt en kletst, zorgt Luigi voor de opnames en stelt de vragen die nodig zijn om het bereidingsproces voor de kijker te verhelderen.

Het duo heeft een duidelijke klik en werd al snel zo populair dat ze op tv verschenen, in het programma Di Buon Mattino.

In de filmpjes komen niet alleen de recepten van nonna Pina aan bod maar ook het familieleven en maakt ze soms uitstapjes met haar kleinzoon, naar Palermo bijvoorbeeld (en de tv-studio).

Op TikTok kun je een vertaling laten meelopen, op YouTube is er de transcriptie in het Italiaans en op Instagram ondertitels.

Links
YouTube: https://www.youtube.com/@luigigramma
Instagram: https://www.instagram.com/luigigramma
TikTok: https://www.tiktok.com/@luigigramma

5. Giallo Zafferano

Het onvolprezen Giallo Zafferano zit ook op YouTube (beeld: YouTube)

Tenslotte is er het videokanaal van de beroemdste kooksite van Italië, de Giallo Zafferano (gele saffraan). Dit is een schier onuitputtelijke bron van informatie, duidelijk en vlot gepresenteerd door een reeks verschillende koks, met maar liefst 2,6 miljoen abonnees.

Handig is de verwijzing naar de website van de giallo zafferano waar je de complete geïllustreerde beschrijving van het recept vindt. Er staan inmiddels meer dan 4.000 video’s op YouTube. Op Instagram en TikTok staan kortere filmpjes met soms het gehele recept.

YouTube: https://www.youtube.com/@GialloZafferanoTV
Instagram: https://www.instagram.com/giallozafferano
TikTok: https://www.tiktok.com/@giallozafferano

Written by Stef Smulders

Stef Smulders is een Nederlander die in 2008 met echtgenoot Nico en hond Saar naar Italië emigreerde om daar een B&B te beginnen. Hij verkocht zijn huis, liet familie en vrienden achter en deed een sprong in het onbekende. In 2014, bijna vijf jaar later, deed hij in het boek ‘Italiaanse Toestanden’ verslag van zijn belevenissen. Over de aankoop van een huis met een wispelturige makelaar, de verbouwing ervan met een eigenwijze aannemer, maar ook leuke en leerzame ontmoetingen met bijzondere Italianen. ‘Italiaanse Toestanden’ is inmiddels het hoogstgewaardeerde Italiëboek op bol.com en is in het Engels, Italiaans en het Spaans vertaald. In 2016 schreef hij het vervolg: 'Meer Italiaanse Toestanden' en in 2017 verscheen deel 3, 'Nóg Meer Italiaanse Toestanden'. In 2021 publiceerde Stef zijn eerste bundel met zeer korte komische verhalen verschijnen, onder de titel ‘Bezoekuur en 99 Andere Korte Komische Verhalen’. Zeer recent verscheen de bundel ‘Het Echte Italië’ over het dagelijkse leven in Italië. Alle informatie over Stef en zijn boeken vind je op stefsmulders.nl.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wereldvrouwendag beroemde Italiaanse vrouwen

Wereldvrouwendag: 10 Italiaanse vrouwen die iedere italofiel zou mogen kennen

Italiaanse delicatessen Amsterdam

Mangiare! 8 plekken in Amsterdam met fantastische Italiaanse lekkernijen