in

Recept: Romeinse lentefrituur van vlierbloesem en salie

Een Romeins lenterecept: frituur van vlierbloesem en salie
Een Romeins lenterecept: frituur van vlierbloesem en salie (foto's: Aart Heering)

De lente is in Rome nu echt uitgebroken en dat is ook voor de keuken een feest. De wilde kool smeekt om geplukt te worden voor de pasta. De wilde venkel is klaar voor vis en frittata (omelet). De bloemen van boragie en Oostindische kers maken van de sla een kleurenfeest. De riso Carnaroli wacht op brandnetel om samen een mooie risotto all’ortica te vormen. En de bloemetjes van de vlier en de verse jonge salieblaadjes zijn goed voor een smakelijk voorgerecht.

Vlierbessen zijn vanouds een geliefde basis voor jam, sap en wijn, terwijl de Duitsers van de bloesems Holundersaft maken. Salie is een onmisbaar onderdeel van de saltimbocca en wordt samen met boter als burro e salvia een van de meest eenvoudige pastasauzen. Maar je kunt vlierbloesem en salie ook frituren. Een grote opgave is dat niet, zoals blijkt uit het volgende recept.

Ingrediënten voor de gefrituurde vlierbloesem en salie

Frittura di fiori di sambuco e salvia voor 4 personen

  • 8 kroontjes pas ontloken vlierbloesem
  • 20 jonge salieblaadjes
  • 1 ons bloem
  • 100-150 cl ijskoud spuitwater
  • beetje zout
  • 3 of 4 dl olie (zonnebloem of pinda), genoeg voor 1,5-2 cm hoogte in koekenpan of wok

Bereiding

  • Maak van bloem en water een nogal dun beslag. Laat dat nog een uurtje afkoelen in de koelkast en voeg zo nodig 1 of 2 ijsblokjes toe.
  • Verhit de olie tot 170 graden.
  • Pak een bloemkroon bij het steeltje, doop haar in het beslag, laat goed uitlekken en doop haar vervolgens ondersteboven in de hete olie. (De steeltjes koken niet mee en worden ook niet gegeten.)
  • Frituur één of op zijn hoogst twee tegelijk, om de olie niet te veel af te laten koelen. Na een paar minuten kleurt het beslag goudbruin en kun je de gefrituurde bloemen er met de schuimspaan uit halen. (Aan het steeltje kan ook, maar is op een paar centimeter van de kokende olie niet aan te raden.)
  • Laat de gefrituurde bloemen voor het serveren uitlekken op keukenpapier. Voor de salieblaadjes geldt hetzelfde recept, maar daarvan kunnen er 4 of 5 tegelijk de olie in.
  • Strooi er wat zout over en klaar.

Variatie: je kunt de bloemen ook met poedersuiker bestrooien en serveren als een eenvoudig dessert.

Written by Aart Heering

Historicus die al meer dan 30 jaar in Italië woont, waarvan 20 als journalist en 12 als medewerker pers en politiek van de Nederlandse ambassade in Rome. Is sinds mei 2022 weer werkzaam als journalist. Actief lid van de Gruppo del Gusto, de gourmetgroep van de buitenlandse persvereniging in Rome.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben je in de hoofdstad en heb je trek in Italiaans ijs? Dit zijn de beste ijssalons van Amsterdam

5 Amsterdamse ijssalons die worden gerund door Italianen

5 mooie camperplaatsen in Italië