De meeste Nederlanders en Belgen zijn ondertussen bekend met vele pastasoorten. Namen zoals tagliatelle, fusilli en farfalle zullen geheid een belletje doen rinkelen. Maar heb je ook al eens gehoord van malloreddus? Dit is een typisch Sardijnse pasta, met de vorm van een soort kleine geribbelde schelpjes. Deze vorm zorgt ervoor dat de saus goed wordt vastgehouden. Smaaksensatie gegarandeerd dus! Een saus die traditioneel vaak gegeten wordt bij malloreddus, is de Campidanese saus, een recept dat veel wordt bereid in Zuid-Sardinië. Mijn vader komt hier vandaan, maar mijn moeder is de grootste chef in huis. Ze deelt haar recept met alle liefde!
Inhoudsopgave
De Sardijnse keuken
Iedere Italiaanse regio heeft haar eigen kenmerkende smaken en producten. De Sardijnse keuken heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. Omdat het eiland altijd een smeltkroes van culturen heeft gekend, zijn unieke culinaire tradities ontstaan. Lokale ingrediënten zoals schapenvlees en -kaas, wilde kruiden en zeevruchten vormen de basis van veel traditionele Sardijnse gerechten.
Door de jaren heen had Sardinië verschillende overheersers, waaronder de Feniciërs, Romeinen, Arabieren en Catalanen, die allemaal hun culinaire stempel hebben gedrukt op het eiland. Met deze invloeden zijn erg variërende, uitgesproken smaken en gerechten tot stand gekomen. Voorbeelden van iconische gerechten zijn ‘porceddu’ (speenvarken) en ‘culurgiones’ (gevulde pasta). Maar ook de malloreddus mogen niet in dit rijtje ontbreken.
Malloreddus
Malloreddus zijn ook wel bekend onder de naam gnocchetti Sardi, en op Sardinië is het een van de meest bekende en geliefde pastasoorten. Ze zijn gemaakt van griesmeel en water. Om de unieke geribbelde vorm van de pasta te verkrijgen wordt speciaal gereedschap gebruikt: de ‘rigagnocchi’, een gestreept snijplankje. Vroeger werden malloreddus echter met de hand gekneed. Het griesmeel werd met water gemengd, en het deeg werd uitgerold en in lange stukken gesneden, vervolgens in blokjes en ten slotte gevormd met de zogenaamde ‘ciuliri’, een soort rieten mandje.

Saus alla Campidanese
Dit pastarecept komt uit Campidano, een streek in het zuidwesten van Sardinië. Leuk feitje: als het om taal gaat, wordt met Campidanese inmiddels een veel groter gebied aangeduid, namelijk vrijwel de gehele zuidelijke helft van het eiland. Een veelvoorkomend dialect in de Sardijnse taal draagt dezelfde naam. Saus alla Campidanese bestaat uit een ragù van worst, tomaat en saffraan. Om dit recept te bereiden hoef je niet per se een geboren chef te zijn, want het is best eenvoudig. Eenvoudig staat daarbij niet gelijk aan een simpele smaak, want die is juist vrij uitgesproken.

Het recept
De benodigdheden voor het recept zijn allemaal relatief makkelijk verkrijgbaar. Als je heel ambitieus bent kun je de pastavorm zelf proberen te kneden, maar je kunt ook kant-en-klare malloreddus kopen. Er is wel een grote kans aanwezig dat je ze niet in de lokale supermarkt vindt, maar ze zijn vaak wel te koop bij groothandels of Italiaanse delicatessenwinkels. Online bestellen kan natuurlijk ook.
Pecorino Sardo wordt door veel kaasboeren verkocht, en bij de slager is de kans groot dat je een Italiaanse worst van goede kwaliteit op de kop tikt. De overige ingrediënten vind je zeer waarschijnlijk wél in de supermarkt. Hieronder volgt een lijstje van alle benodigdheden.

Ingrediënten voor de Sardijnse malloreddus alla Campidanese
Hoofdgerecht voor 4 personen
- 400 gram malloreddus
- 1 witte ui
- 1 chilipeper
- 2 tenen knoflook
- een scheut olijfolie
- 2 laurierblaadjes
- 1 theelepel saffraanpoeder
- 200 gram (Italiaanse) worst, bij voorkeur met venkel. Een vegetarische vervanger is natuurlijk ook mogelijk als je het recept liever zonder vlees maakt. Koop dan voor de smaak los venkelzaad.
- 400 gram gepelde tomaten
- 60 ml witte wijn
- 100 gram geraspte pecorino (Sardo)
- Eventueel wat verse peterselie om het af te maken

Bereiding
- Hak de knoflook en ui fijn, en fruit in de olijfolie.
- Snijd de worst in plakjes en doe hetzelfde met de chilipeper.
- Voeg vervolgens de chilipeper, laurierblaadjes, saffraan en worst toe aan de pan.
- Bak alles op gemiddeld vuur tot de worst een goudbruine kleur heeft.
- Doe de gepelde tomaten en wijn erbij. Laat alles ongeveer een half uur op laag vuur sudderen.
- Roer regelmatig en voeg eventueel wat water toe als de saus te dik wordt.
- Breng een andere pan met water aan de kook voor de malloreddus. Kook deze volgens de instructies op de verpakking.
- Voeg de malloreddus zodra ze zijn gekookt toe aan de saus.
- Doe de geraspte pecorino bij de pasta en roer het er doorheen.
- Schep de pasta op en maak het af met een beetje verse peterselie.
Op zoek naar meer culinaire inspiratie?
Op de website van Dit is Italië delen we regelmatig recepten. Ook van mij kun je in de toekomst nog meer recepten verwachten. Met ouders die beiden hobbychef én lekkerbek zijn, was het te verwachten dat ik zelf ook vaak voor mijn plezier in de keuken te vinden ben. Ik bereid zowel traditionele maaltijden als gerechten met een moderne twist. Op z’n Sardijns: Adiòsu!
Comments