Wil je jezelf of je gasten een lekker Italiaans voorgerecht serveren? Goed idee en helemaal niet moeilijk. Zoals zo vaak in de Italiaanse keuken gaat het er vooral om dat je goede ingrediënten hebt. De rest is simpel. Hier zijn 11 ideeën voor Italiaanse voorgerechten om je vingers bij af te likken.
Inhoudsopgave
1. Carpaccio

Je kent natuurlijk wel carpaccio. Het is een van de bekendste Italiaanse voorgerechten. Het is heel simpel. Je hebt eigenlijk alleen goede kwaliteit dun gesneden ossenhaas nodig.
Voor 4 personen verdeel je 250 gram carpaccio over 4 borden. Doe er een beetje rucola overheen en garneer het met Parmezaanse kaas en pijnboompitten.
Dan heb je alleen nog wat peper en zout en truffelmayonaise nodig. Truffelmayonaise maak je door mayonaise te mengen met truffelolie en wat water.
2. Prosciutto con melone

Ook deze klassieker behoeft nauwelijks toelichting. Een supermakkelijk en superlekker Italiaanse voorgerecht.
Je hebt alleen meloen en parmaham nodig (probeer wel de échte te krijgen).
Snijd de meloen in parten en verwijder de schil. Wikkel de partjes in parmaham en leg ze netjes op een schaaltje.
3. Vitello tonnato

Een heerlijk Italiaans voorgerechtje dat helemaal niet zo moeilijk te maken is, is vitello tonnato. Ofwel: kalfsvlees met een tonijnsausje. Je kunt dit ook goed op een broodje doen en als lunch nuttigen.
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 1 blikje tonijn
- plakken gebraden kalfsfricandeau (300 gr)
- handje rucola of andere gemengde salade
- 75 gram gemengde salade
- 6 el mayonaise
- 1/2 citroen
- 2 el kappertjes
- Olijfolie
- Balsamicoazijn
- Peper en zout
Vitello tonnato zelf maken
- De tonijnsaus maken
Maak allereerst een gladde saus van de tonijn, de mayonaise en het citroensap. Je kunt de ingrediënten prakken of een staafmixer/keukenmachine gebruiken. Op smaak brengen met peper en zout.
- De salade aanmaken
De salade breng je eenvoudig op smaak met alleen wat balsamicoazijn, olijfolie en peper en zout.
- Opdienen van de vitello tonnato
Leg de plakjes kalfsfricandeau op een bord en verdeel er wat van de salade overheen. Daarna garneren met de tonijnsaus en de kappertjes.
4. Bruschetta

Een klassiek Italiaans voorgerecht is natuurlijk ook bruschetta. Eveneens makkelijk om te maken.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd tomaten, rode uit en basilicum fijn. Meng alles met olijfolie, peper en zout.
- Snijd een ciabattabrood in plakken en doe ze op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven voor een minuut of 8. Eventueel kun je het brood ook roosteren in je broodrooster.
- Wrijf wat knoflook over de voorkant en achterkant van de sneetjes en beleg ze met de tomatensalade.
5. Minestrone

Aaah, minestrone! De welbekende goed gevulde groentesoep uit Italië. Elke streek heeft zo z’n eigen versie. Je kunt er dus ook prima de restjes uit je koelkast mee opmaken en er wat pasta van je voorkeur in verwerken. Kijk hier voor een recept.
In plaats van minestrone kun je natuurlijk ook een heerlijke Italiaanse tomaten- of kippensoep vooraf nemen.
6. Dadels met mascarpone

Een voorgerecht dat ook heerlijk is als borrelhapje: gevulde dadels.
Snijd de dadels over de lengte open en ontpit ze. Schep met een theelepeltje ruim mascarpone in de dadel en top af met een walnoot. Eventueel doe je er nog wat honing over. Hmmm!
Als alternatief kun je dadels ook omwikkelen met parmaham, wat ook een goede combi is.
7. Insalata caprese

Ook voor insalata caprese geldt: wie kent ‘m niet? De klassieke versie is met heerlijk verse buffelmozzarella en tomaat, die je in schijfjes half over elkaar op een bord drapeert, met wat extra vergine olijfolie en basilicumblaadjes eroverheen. Zorg ook hier weer voor goede ingrediënten!
Je kunt ook een variant maken met bijvoorbeeld groene pesto.
8. Olijven als simpel Italiaans voorgerecht

Op de markt of bij de delicatessenwinkel haal je vaak de lekkerste olijven. Serveer eens een schaaltje hiervan als voorgerecht. Simpel, maar een echte appetizer, zeker in combinatie met een frisse, droge witte wijn.
9. Geroosterde tomaatjes

Ook dit is niet echt een recept, maar o zo lekker! Doe een paar takjes kerstomaatjes in een overschaal. Wat olijfolie en zeezout eroverheen en 15 minuutjes roosteren op 210 graden. Smullen!
10. Crostini

Crostini zijn toastjes die je makkelijk zelf kunt maken. Neem wat (oud) brood, snijd het in plakjes en doop die in een mengsel van olijfolie, knoflook, paprikapoeder, tijm en oregano. Of kies zelf een paar lekkere ingrediënten.
Een paar minuutjes in de oven op 180 graden en je crostini zijn knapperig en goudbruin. Ook heerlijk als hapje voor bij de borrel. Je kunt er ook wat ham en rucola bij doen, zoals op de foto.
11. Antipasti

De letterlijke betekenis van antipasti is ‘voor de pasta’. Pasta is de primo, die voor het échte hoofdgerecht komt: de secondo.
Antipasti is misschien wel het lekkerste en het makkelijkste Italiaanse voorgerecht. Je zoekt gewoon wat goede en lekkere hapjes bij elkaar en die serveer je op een plank of een bord.
Denk aan grissini (de Italiaanse soepstengels), wat grano padano, gegrilde courgette, zongedroogde tomaatjes, brood met olijfolie of pesto en wat lekkere fijne vleeswaren.
Maar niet te veel van de antipasti smullen, anders zit je al vol voordat de maaltijd begint!
En, wat vind jij het lekkerste Italiaanse voorgerecht?
Wil je geen compleet voorgerecht, dan kun je ook inspiratie opdoen bij de Italiaanse amuses voor lekkere appetizers.
Bekijk ook deze makkelijke Italiaanse bijgerechten en natuurlijk de smakelijkste Italiaanse nagerechten!
Comments