in

Wat betekenen ZTL, Varco en Bollino Nero?

Tips voor als je met de auto naar Italië gaat

ztl varco attivo rome auto Italië
ZTL in Rome (foto: Aart Heering)

Wie een Italiaanse stad binnenrijdt, stuit altijd wel een keer op een verkeersbord met daarop de letters ZTL, vaak aangevuld met een tweede bord waarop uren en uitzonderingen worden aangeduid. Hiermee wordt de Zona a Traffico Limitato aangeduid, het gebied waarbinnen slechts beperkt (auto)verkeer is toegestaan. Het gaat daarbij meestal om het centro storico, het oude stadsdeel, en dan vooral tijdens de uren van grote drukte. Buurtbewoners, bezorgers en lieden met de juiste connecties hoeven zich er niet aan te houden, maar de eenvoudige toerist beter wel. Op overtreding staan fikse boetes en de ZTL is meestal voorzien van camerabewaking.

ZTL en Varco Attivo

Vaak is een ZTL een deel van de dag wel toegankelijk, bij voorbeeld ’s avonds of in het weekend. Dat wordt electronisch aangegeven op een bord met oplichtende letters waarop staat VARCO ATTIVO dan wel VARCO NON ATTIVO. Die terminologie is een typisch product van Italiaanse ambtelijke geheimschrijverij.

Het woord varco betekent namelijk opening, dus je zou zeggen dat varco attivo zoveel betekent als ‘toegang werkzaam’, met andere woorden: rijd maar door. Maar zo zit het niet. In het ministeriële jargon wordt de varco namelijk gelijk gesteld aan het systeem dat de toegang tot de ZTL bewaakt, en dat houdt in, dat je juist niet naar binnen mag wanneer dit ‘actief’ is.

Het heeft een tijdje geduurd voordat de Italianen dat in de gaten hadden, vaak nadat de vergissing hun al een paar boetes had gekost. Volgens het kritische dagblad Il Fatto Quotidiano was dat ook de de bedoeling en is het verwarrende varco attivo/non attivo bewust ingevoerd om de burgers te besjoemelen. Dat lijkt mij wat ver gaan, maar je bent nu gewaarschuwd. VARCO ATTIVO betekent stop, VARCO INATTIVO: ga je gang.

Bollino Nero

Een term die de komende weken, zoals elke zomer, weer actueel wordt is de Bollino Nero, de Zwarte Stip. Het Italiaanse verkeersministerie en de uitbaters van de autostrade stellen elk jaar een lijst op van dagen waarop je je beter verre kunt houden van de grote doorgangsroutes, zoals de:

  • Autostrada del Sole (A1 Milaan – Napels)
  • De Serenissima (A4 Turijn – Triëst)
  • De Autostrada dei Fiori (A10 Ventimiglia – Genua)

In het overzicht worden de dagen van de maand aangeduid met verschillend gekleurde stippen. Bollino Verde (groen) en Giallo (geel) staan voor respectievelijk weinig tot matig verkeer. Bollino Rosso betekent drukte en bij Bollino Nero wordt de toestand kritiek en riskeer je uren durende files en wordt reizen dan ook ontraden. Dat zijn meestal de dagen waarop de Italianen zelf massaal op vakantie gaan of terugkeren of wanneer, half augustus, de laatste esodo (vertrekstroom) en de eerste contro esodo (thuisreizigers) elkaar versterken.

Zwarte zaterdagen

De grootste drukte, met zwarte stip dus, wordt verwacht op de zaterdagen 29 juli, 5, 19 en 26 augustus. Op zaterdag 13 en de meeste vrij- en zondagen staat een rode stip genoteerd. Kortom, wie door de week kan vertrekken, loopt minder kans op een file. Mocht er toch een opdoemen, dan raden de gespecialiseerde sites de volgende voorzorgsmaatregelen aan:

  • Gebruik een goede navigator
  • Maak een vervoersplan B langs secundaire wegen (al lopen die ook snel vol, omdat je natuurlijk niet als enige op dat idee komt)
  • Neem liters water mee in een koelbox;
  • En hou voor de echte noodgevallen een po gereed…

Ga je met de auto op vakantie naar Italië? Meer info kun je vinden op www.autostrade.it, ook in het Engels.

Beeld: Wikimedia

Aart Heering

Geschreven door Aart Heering

Aart Heering, historicus en journalist. Woont 30 jaar in Italië en werkt momenteel voor de Nederlandse ambassade in Rome.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

wandelen in bologna merel diemont

Van koffiebar tot boekwinkel: wandelen in Bologna

vakantiekookboek italie - onno kleyn

Vakantiekookboek Italië van Onno Kleyn