in

Eerste keer Italië? Dit zijn de 12 beste tips

De eerste keer Italië - onze tips voor jou

Ga je dit jaar voor het eerst op vakantie naar Italië? Gefeliciteerd, jouw eerste keer Italië is een bijzonder moment dat je nog lang zal heugen. En we zijn ervan overtuigd dat er daarna nog vele keren zullen volgen. Maar wat zijn nou dé tips voor Italië-beginners? De redactie van Dit is Italië zette ze voor je op een rij. Doe er je voordeel mee en maak jouw eerste keer onvergetelijk!

Je kunt dit artikel ook als video bekijken:

myrthe claus
1. De Italië-tip van Myrthe Claus: dompel je onder

Laat die eerste keer Italië de eerste 2 dagen de reisgidsen gewoon voor wat ze zijn en dompel je in plaats daarvan onder in het leven van de stad of de streek waar je bent. Hou je aan de ‘leeftijden’ van de locals. Rondlopen, rondrijden, rondkijken, ruiken, verdwalen in steegjes of avonturen beleven op onverwacht onverharde wegen.

Eten en drinken in restaurantjes die niet centraal gelegen zijn (of, zoals een Italiaans luogo comune zegt, te eten bij het restaurant waar veel vrachtwagenchauffeurs stoppen, want daar krijg je lekker te eten…). En pas nadat je je het Italië-gevoel een beetje eigen hebt gemaakt, sla je de reisgids open en bezoek je wat je graag wilt zien.

eerste keer italie - vespa
Eerste keer Italië: lekker zelf ontdekken

Zofia Janssen
2. De Italië-tip van Zofia Janssen: ga in het naseizoen

Mijn tip? Bij de eerste keer Italië moet je letten op het seizoen. Ga niet op vakantie in het hoogseizoen, maar rond september. Je merkt dat de Italianen dan veel gastvrijer zijn. Midden in de zomer, met die hitte, merk ik dat de Italianen de toeristen een beetje beu zijn. Oké, nog een tip dan. Reis met de auto! Met je eigen auto of een voordelige huurauto kun je veel mooie tochten door Italië maken en de cultuur proeven. Ga lekker trekken!

Femke-van-Twuijver
3. De Italië-tip van Femke van Twuijver: ga naar Pisa

Eén tip? Lastig zeg. Dan zou ik zeggen: ga die eerste keer naar Pisa. Mijn eigen eerste keer Italië was een rondreis en in Pisa vond ik de mensen heel vriendelijk en behulpzaam. Niet onwijs toeristisch zoals in Rome waar ze alleen aan je willen verdienen. Pisa is mooi, lekker kleinschalig en het weer en het eten zijn er prima.

Een streek waar je nog echt ouderwets Italië vindt, is Apulië. Met z’n vieren op een scooter en een oud mannetje die z’n halve fruitwinkel aan je cadeau geeft als je alleen een meloen komt kopen. Maar die streek zou ik je pas adviseren als je al een paar keer in Italië bent geweest.

Pisa: relaxte mensen, vriendelijke sfeer
Pisa: relaxte mensen, vriendelijke sfeer

Marleen Rohmensen
4. De Italië-tip van Marleen Rohmensen: ga naar het Iseomeer

Als dit je eerste keer Italië wordt, zou ik een bezoek aan het Iseomeer aanbevelen. En dan de kant van Pisogne. Het is een prachtige omgeving qua natuur en het is er nog niet zo hectisch en toeristisch als aan de andere grote Noord-Italiaanse meren. Alhoewel ik net een vriend van me uit Brescia sprak en hij zei dat het storm loopt bij de tijdelijke Ponte van Christo op het meer. Maar dat duurt tot 8 juli en dan keert de rust weer enigszins terug.

eerste keer italie - iseo meer
Het mooie Iseomeer

Yoëll Schutte
5. De Italië-tip van Yoëll Schutte: wees flexibel

Wees flexibel. In veel delen van Italië gaat het leven er minder gehaast en stressvol aan toe dan in Nederland. Er is minder tijdsdruk, wat zorgt voor een fijn en relaxed vakantiegevoel. Houd er echter rekening mee dat dit voor ons punctuele Nederlanders niet altijd even positief wordt uitgelegd. Dit werkt namelijk ook door in bijvoorbeeld het openbaar vervoer. Het zal je wellicht gebeuren dat je wat langer op de trein of bus moet wachten dan je van tevoren had verwacht. Stel jezelf dus flexibel op en accepteer de situatie (geniet in de tussentijd van een heerlijke gelato of een kopje koffie), dan kun je snel wennen aan de Italiaanse levensstijl.

ineke-spoorenberg
6. De Italië-tip van Ineke Spoorenberg: pas je ritme aan

Ga je voor het eerst naar Italië? Dit is mijn tip: pas je aan aan het ritme van het land. Ik denk dat dat voor alle landen op gaat. Ook bijvoorbeeld in Spanje moet je niet om 19 uur willen eten. ’s Avonds eten de Italianen rond achten, op z’n vroegst. Zelf vind ik onbegrijpelijk dat sommige Nederlanders de hele middag gaan zitten te hijsen en dan op hun avondeten besparen. Italianen snappen dat ook niet.

Ik heb het meegemaakt in Monteisola dat een Nederlandse familie de hele middag de steiger van het hotel in beslag neemt om te zwemmen en te zonnen, af en aan bladen met bier en witte wijn laat aanrukken. En dan ’s avonds in het restaurant van het hotel nergens te vinden zijn. Waarom niet? Omdat ze om de hoek een frietje zitten te eten.

In Italië moet je er ook rekening mee houden dat de Italiaan geen uitslaper is. De Italiaan staat vroeg op, bars zijn vanaf 6 uur ’s morgens open om te ontbijten. Vaak willen Nederlanders in Italië uitslapen – ze zijn immers met vakantie – en komen er dan later achter dat om 12 uur alles dicht gaat.

In Italië ga je rond 12 uur, één uur eten. Hoe vaak heb ik niet Nederlanders met hun ziel onder hun arm door plaatsen als Ferrara zien wandelen, omdat alles dicht was. Nederlanders en Vlamingen, als je naar Italië op vakantie gaat, houd dan niet vast aan je eigen eettijden, maar pas je dagritme aan op het ritme van het land waar je te gast bent.

willemijn-foto
7. De Italië-tip van Willemijn Lindeboom: een ander menu

Hmm, de eerste keer Italië? Ik denk dan als eerste aan het menu. In Italië eet je geen maaltijd waar alles bij zit. Je eet een antipasto of primo en dan een hoofdgerecht, maar daar moet je de bijgerechten (contorni) apart bij bestellen. Het is natuurlijk niet verplicht om elke gang te bestellen, dus je kunt ook gewoon een primo en een dolce eten (niet alle restaurants zijn hier blij mee) of een antipasto en een primo.

eerste keer italie - italiaans eten
Alleen een ‘primo’ of ook een ‘secondo’?

vivianne-poortvliet-th
8. De Italië-tip van Vivianne: aperitivo

Eén tip voor als je voor het eerst naar Italië gaat? Ik heb er een paar. Word niet boos als Italianen je niet begrijpen of in het Italiaans terugpraten, het is gewoon niet anders. Als je de weg wilt weten, ga dan naar een kiosk (edicola) of ergens waar je de grootste kans hebt op Engelssprekende Italianen. Gebruik vooral ook handgebaren, daarmee kom je een heel eind. Ga niet in augustus. Augustus lijkt de ideale vakantiemaand, maar dat is het niet als je een stad in Italië wilt bezoeken. In augustus zijn de grote steden leeg en alles is dicht.

Zorg er in de grote steden ook voor dat je een handtas mee hebt, die je kunt sluiten. Vooral in Rome zijn veel zakkenrollers. Ga er niet vanuit dat je overal wifi hebt, dat is NIET zo. De wifi vliegt constant weg. Als je naar Italië op vakantie gaat is een buitenlandbundel wel zo handig. Koffie staand aan de bar drinken is goedkoper dan gaan zitten.

Om 18.00 uur eten in Italië is geen diner, maar een aperitivo. Neem dus aan het eind van de middag een aperitivo en (veel) later een uitgebreid diner. En als je dan uit eten gaat, ga dan niet in je korte broek en sandalen. Neem hakken mee en genoeg jurkjes, de mannen mooie schoenen en overhemden. Flaneer en blend in met de echte Italianen!

Stef Smulders
9. De Italië-tip van Stef Smulders: loop eens een zijstraatje in

Mensen die Italië voor het eerst bezoeken, gaan ongetwijfeld naar de belangrijkste toeristische trekpleisters. Dus dan zou ik als tip meegeven om voor een drankje of een hapje een beetje durf te tonen en iets buiten het centrum van de drukte een etablissement te gaan zoeken. Sla eens een zijstraat in, ook al loopt er verder niemand. Of juist daarom. In Florence hebben we zo ooit een van de beste restaurants gevonden waar we ooit gegeten hebben. En zelfs in Venetië is het buiten de hoofdroutes veel rustiger en ongetwijfeld beter en goedkoper.

eerste keer italie - zijstraatje
In een onopvallend zijstraatje doe je de beste ontdekkingen

Lotje-Lomme
10. De Italië-tip van Lotje Lomme: woon een uitvoering bij in de Arena van Verona

Veel mensen weten Verona al te vinden. Maar de stad van Romeo en Julia wordt nóg mooier als je een voorstelling bijwoont in de Arena uit de Romeinse tijd. In de buitenlucht en in een tweeduizend jaar oud bouwwerk luisteren en kijken naar een opera of een toneelstuk. Beter wordt het niet. Er zijn deze zomer volop evenementen gepland. Je kunt de programmering op de website van de Arena bekijken.

eerste keer italie - arena verona
De Arena in Verona

edward-italie
11. De Italië-tip van Edward Hendriks: plan niet te veel

Mensen die voor de eerste keer naar Italië gaan, willen vaak veel zien. Venetië, Rome, Pisa, Florence, de meren en als het even kan ook nog bergen. Een rondreis door Italië met je eigen auto is natuurlijk ook erg leuk. Maar ik zeg altijd dat ze hun (korte) reis vooral niet te vol moeten plannen en tijd moeten nemen om te genieten.

Toscane én Florence in één dag willen zien is onmogelijk. En je krijgt niet de kans om al die indrukken te verwerken. Voel je gelukkig als je maar één ding op een dag kunt doen. Een stad bezoeken, een activiteit, een museum. Klopt, je ziet dan niet ‘alles’, maar is dat erg? Het is je eerste keer Italië!

Als je het Italië-virus eenmaal te pakken heb, kom je toch wel weer terug. Probeer te voorkomen dat je alleen maar in de auto zit, toeristische hotspots afvinkt en vergeet te genieten van datgene wat je eigenlijk zoekt: een beetje dolce vita in je leven.

eerste keer italie - dolce vita
Leve het goede leven

peter van der naald
12. De Italië-tip van Peter van der Naald: doe als de Italianen

De eerste keer naar Italië. Je vergeet het nooit meer. Waar je heen moet of waar je heen gaat? Het maakt niets uit. Ga kijken waar je van wilt kunnen zeggen dat je het gezien hebt, dat je er geweest bent. Of het nu de Noord-Italiaanse meren zijn, de cultuur in de grote steden of het zuiden… Er zijn zo veel, ja té veel dingen die je moet zien, moet doen.

Italië wordt onvergetelijk als je dit doet: wees je er van bewust dat je een toerist bent en nog wel even blijft, maar kijk en luister naar die Italianen. Doe zoals Italianen. Eet zoals Italianen. In alle haast en drukke gebaren, in alle heisa om een parkeerplaats, bij alle soesa en gedoe, is er rust.

Bekijk het leven met een glimlach en knipoog naar de zon. Dender niet door je vakantie heen. Wil je een vakantie op snelheid en alles tegelijk? Ga dan vooral niet naar Italië. Kijk eens in dat ene straatje net even verderop. Waar alleen Italianen lopen. Leef het Italiaanse leven. La dolce vita en vooral dolce far niente. Heerlijk niks doen. Is al vermoeiend genoeg.

En bedenk: Italianen worden gemiddeld het oudst van alle Europeanen. En dat komt niet alleen door de olijfolie. Sei tranquillo.

Jouw tips voor de eerste keer Italië?

Nu is het jouw beurt, als ervaren Italië-ganger. Wat zijn jouw tips voor mensen die voor de eerste keer Italië ‘doen’? Wat moet iedereen weten om zich goed voor te bereiden op een trip naar de Laars? Laat hieronder jouw reactie achter en help potentiële Italië-fans!

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Duurzame vakantie in een eco-trullo

Beeldwoordenboek Italiaans-Nederlands

Beeldwoordenboek Italiaans-Nederlands