in ,

Dé Italiaanse literatuurprijs: de Premio Strega 2015

Primo Levi, Umberto Eco en recenter Sandro Veronesi, Paolo Giordano en Niccolò Ammaniti. Allemaal wonnen zij hem ooit. De Premio Strega. Dé bekendste Italiaanse literaire prijs, vergelijkbaar met onze Libris Literatuurprijs. 3 april jongstleden werden er twaalf boeken bekendgemaakt die, via een shortlist, meedingen naar de bekende Italiaanse prijs voor het jaar 2015. De winnaar zal op 2 juli bekend worden gemaakt.

Ik heb weleens gekeken naar de winnaars de afgelopen jaren, de meeste zijn vertaald in het Nederlands. Met name Giordano en Ammaniti waren de laatste jaren ook in Nederland koploper en stonden wekenlang in de top tien in elke boekhandel een paar jaar terug.

Het boek van Veronesi – Kalme chaos – werd succesvol verfilmd. Vooral Ammaniti werd (voor de docente) tot vervelens toe gelezen door studentes Italiaans op de universiteit. Hij heeft korte en directe zinnen en een toegankelijke stijl. Je zou ook kunnen zeggen: het is een goed boek als je Italiaans nog niet fantastisch is.

premio-strega-2015
Enkele van de winnaars van de Premio Strega van voorgaande jaren, uit mijn eigen bibliotheek

De shortlist voor dit jaar:

1.    Il paese dei coppoloni (Feltrinelli) van Vinicio Capossela
2.    La sposa (Bompiani) van Mauro Covacich
3.    Storia della bambina perduta (e/o) van Elena Ferrante
4.    Final Cut (Fandango) van Vins Gallico
5.    Chi manda le onde (Mondadori) van Fabio Genovesi
6.    La ferocia (Einaudi) van Nicola Lagioia
7.    Il genio dell’abbandono (Neri Pozza) van Wanda Marasco
8.    Se mi cerchi non ci sono (Manni) van Marina Mizzau
9.    Come donna innamorata (Guanda) van Marco Santagata
10.  Via Ripetta 155 (Giunti) van Clara Sereni
11.  XXI Secolo (Neo) van Paolo Zardi
12.  Dimentica il mio nome (Bao Publishing) van Zerocalcare

strega_logo_gen

Ik heb ze uiteraard niet allemaal zelf gelezen, maar een paar namen van de shortlist zijn me wel bekend. Zo is Vinico Capossela vooral bekend van zijn poetische muziek. Fabio Genovesi’s Esche vive (vertaald als ‘Vissen voeren’) vond ik leuk, maar ik ben meer gecharmeerd van Elena Ferrante. Ik las van haar L’amica geniale, ‘De geniale vriendin’.

De schrijfster is al wat ouder en veel van haar boeken zijn vertaald naar het Nederlands. Toch is zij onterecht nog niet bekend bij het grote publiek. Dit in tegenstelling tot de wat jongere Genovesi, die wat beter zijn pr voor elkaar lijkt te hebben. Maar dit zijn allemaal zaken die er voor de jury er niet toe doen. Zij zullen gewoon het beste boek kiezen.

Sinds vorig jaar is er ook een Premio Strega voor de jeugd, die een prijs uitreikt voor het beste young adult-boek. De winnaar wordt gekozen door middelbare scholieren.

Ik kan niet wachten tot de winnaar bekend wordt gemaakt, ook om mezelf eventueel de nieuwe Premio Strega cadeau te doen. Mijn ervaring is dat dat wel de moeite loont, ook als de schrijver je onbekend is.

Welke auteur is jouw favoriet?

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen Italiaans in Schoonhoven.

Van oorsprong is ze docent Geschiedenis, maar ze ging zo lang door met Italiaans leren totdat ze zelfs haar lesbevoegdheid haalde.

Daarnaast bakte ze Italiaanse taarten voor een Nederlands café, tolkte ze voor een Italiaanse kunstenares, vertaalde gedichten van Alda Merini, maakte verse lasagna voor Stichting Thuisgekookt en gidste ze Italiaanse toeristen door de Keukenhof.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Slingerende wegen in Noord-Italië

Column: slingerende wegen in Noord-Italië

Emigreren naar Italië - elke dag pizza eten

Nieuw in Italië: de doggybag!