in ,

Koken con amore: het Sophia Loren kookboek

Toegankelijk receptenboek van La Loren voor de échte Italiaanse keuken

Hoe pluk je een kip? Hoe vul je wildvlees? Hoe fileer je sardientjes? Niet echt zaken die ik Sophia Loren zag doen, maar toegegeven: ze is niet flauw. Voor de klassieke gerechten uit de Italiaanse keuken is La Loren niet bang om haar handen vies te maken. Eigenlijk is Koken con amore, het Sophia Loren-kookboek, vooral cucina semplice, de eenvoudige keuken. Niet te veel ingrediënten, geen ingewikkelde handelingen in de keuken. Maar het moet wel lekker worden.

koken con amore 1

Jaren 70

Het boek kwam in Italië uit in de jaren 70 en is nu opnieuw uitgegeven in Nederland. In een hippe, kleurrijke vormgeving, ingedeeld in zo’n tien hoofdstukken. Antipasti, pasta, zelfgemaakte pasta, rijst, soep, pizza, mais (polenta), vis, vlees, wild en gevogelte, eieren en groente, desserts en zoetigheden. Erg handzaam. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een persoonlijk stukje van Loren over haar ervaringen met koken en eten. Hoe ze haar best doet het haar vrienden en gasten naar de zin te maken. Dat liefde door de maag gaat. Dit alles gaat gepaard met prachtige foto’s uit de jaren ’70 waarin Loren poseert in lange soepjurken in de kleuren oranje, geel en jaren 70-groen voor een enorme schotel met koud vlees, gelei en gevulde eieren.

koken con amore 4

Die foto’s suggereren misschien dat de gerechten gedateerd zijn, maar dat is toch niet waar. Ze gebruikt pure ingrediënten en waar in Nederland in de jaren 70 macaroni met kaas werd geïntroduceerd, waren de Italianen in de jaren ’70 met veel lekkerder dingen bezig. De Italiaanse keuken van toen laat iets zien wat Nederlanders anno nu proberen te bereiken: lekker eten met eenvoudige ingrediënten en handelingen in de keuken. Back to basic.

koken con amore 6

Men neme een schaap

Soms wijkt ze daarvan af. Ik ben een beginnend thuiskok die haar ingrediënten bij de supermarkt haalt. Maar nu word ik in de hoofdstukken ‘vis’, ‘vlees’ en ‘wild en gevogelte’ naar de slager en vishandel gestuurd.  Je moet nieuwsgierig genoeg zijn om thuis bij je eend de ingewanden te willen verwijderen, hem te vullen en eens de braadslee te gebruiken. Ik vind: als je vleeseter bent, eet dan alles, wees niet bang, wees een vent en wees bereid dit te leren. Dus: respect voor Sophia heb ik wel.  Er staan gerechten in het boek met kapoen (een gecastreerde haan), eend, schaap, lamsvlees, varkenspoot en fazant en meer. Ik zie dan in gedachten Sophia die een schaap over haar rug heeft gegooid, op weg naar huis om voor vrienden te koken. Maar dat is natuurlijk onwaarschijnlijk. Het is waarschijnlijker dat ze in de winkel was en dat een knappe mannelijke Italiaan haar aanbood het schaap voor haar naar huis te dragen. En dat Sophia op hakken naar de slager was gelopen, wetend dat er vast wel een man zich zou aandienen voor haar schaap.

koken con amore 5

Proberen!

Ik koos eerst voor de sardientjes a beccafico. Sardientjes zijn lekker goedkoop op de markt en je kunt ze láten fileren dus ik hoef er niet aan om al die ingewanden door mijn vingers te laten gaan. Ik ben een beetje een watje. Ik heb het wel eens zelf gedaan, maar ik werd daar een beetje misselijk van. Die sardientjes moet je vullen (onder andere met peterselie van het Albert Heijn-plantje die ik zowaar kon oogsten) en bakken. Lekker en toch nieuw en eenvoudig! Ook maakte ik de klassieke caponata waarvoor je aubergine moet frituren. Het volgende gerecht dat ik wil proberen is de sedano  ripieno, vertaald als ‘selderijschuitjes’. Ik las er al eens over en nu mag ik aan de bak! Heerlijk!

koken con amore 2

Salarisstrookje

Grappig is wel dat er regelmatig staat: schaaf er wat witte truffel overheen. Ja ja, Loren, denk ik dan. Ik heb mijn salarisstrookje nog niet binnen! Maar dat doet ze dan wel vaak over een eenvoudig gerecht dat is bereid met goedkope ingrediënten. Een echte snob is ze dus ook niet. Nee, Koken con amore is toch echt wel een sympathiek boekje. En een mooie uitgave dus van dit toegankelijke receptenboek voor de échte Italiaanse keuken.

Koken con amore
door: Sophia Loren
276 blz.
€ 19,99
Luitingh-Sijthoff, 2015
ISBN 9789024567508

Koop bij bol.com

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Italiaans in Utrecht en Geschiedenis in Bologna. Ze haalde in 2017 haar C2-certificaat bij de Universiteit van Siena en heeft 8 jaar Italiaanse les aan Nederlanders gegeven. Ze is gecertificeerd DITALS docente, wat betekent dat ze ook in Italie les mag geven aan buitenlanders.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 ongerepte bestemmingen in Italië 

Column: te voet naar Rome – deel 14