Ciao aan alle lezers van Dit is Italië! Met enige regelmaat zal ik jullie mee laten genieten van mijn bak- en kookkunsten. In welke mate ik het bakken en koken beheers laat ik graag door anderen beoordelen. Feit is dat ik er enorm veel plezier aan beleef en mijn bijna 5-jarige dochter vaak ook.
Deze keer een recept – een beetje aan de late kant, maar niet minder lekker – om koekjes te maken die speciaal rondom carnaval in Italië worden verkocht en gegeten. Ze heten CHIACCHIERE. Natuurlijk fatta a casa oftewel huisgemaakt.
Het eerste recept dat ik uitzocht bevatte zoveel wijn dat er alleen maar een brij kwam waar echt geen koekje van te maken viel. Na een lunch met spaghetti heb ik vervolgens het tweede recept getest en dat is een stuk beter uit de verf gekomen.

Hier het recept voor ongeveer 20 koekjes.
Benodigdheden voor de chiacchiere
- 350 gram meel
- 60 gram koude boter in blokjes
- 80 gram suiker
- 2 eetlepels olijfolie
- klein bekertje Sambuca (of andere lekkere likeur)
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 zakje bakpoeder
- 100 ml witte wijn

Bereiding van de carnavalskoekjes
Meng in alle bovenstaande benodigdheden in een beslagkom. Kneed hiervan een bal en laat die in de koelkast onder plastic 45 minuten koelen. Daarna uitrollen tot een dunne plak en voor het ‘echte’ effect rechthoeken snijden met een gekartelde deegsnijder. Kort in de oven op 200 graden voor ongeveer 10 minuten. Hoe dunner het deeg, hoe sneller gaar. Dan goed bestrooien met poedersuiker.
Buon appetito!
Comments