in , ,

De 8 mooiste plekken in het Aostadal (in de zomer)

De 8 mooiste plekken in het Aostadal (in de zomer)

Het Aostadal of de Aosta Vallei, in het Italiaans de Valle d’Aosta, is het kleinste gewest van Italië. Het gebied heeft een oppervlakte van 3.262 vierkante kilometer (dat is ongeveer zo groot als de provincie Friesland) en er wonen amper 130.000 mensen, van wie er zo’n 35.000 in de hoofdstad Aosta wonen.

De plaatsnamen doen Frans aan en er wordt ook veel Frans in deze regio gesproken. Samen met z’n ligging in het meest noordwestelijke hoekje van Italië, ingeklemd door Frankrijk, Zwitserland en de majestueuze Alpen, zie je het gemakkelijk over het hoofd. En dat is jammer, want een bezoek aan het Aostadal in de zomer heeft veel meer te bieden dan je denkt!

In dit artikel breng ik je de 8 mooiste plekken in het Aostadal.

het Aostadal in Italië
Het Aostadal ligt in het noordwestelijke puntje van Italië (bron: Wikimedia)

Op uitnodiging van de regio Valle d’Aosta bracht ik eind juni enkele bloedhete dagen door in dit groene en bergachtige gewest. Met de hoofdstad Aosta als uitvalsbasis deed onze groep reisjournalisten en Italiëbloggers de mooiste plekjes aan. Hier komen ze, in willekeurige volgorde.

Het imposanta Aostadal vanuit de lucht
Het imposanta Aostadal vanuit de lucht (bron: Google)

Video: Valle d’Aosta in de zomer

Wil je de mooiste plekken van de Valle d’Aosta liever op bewegend beeld zien? Bekijk dan de sfeerimpressie op video die ik van het Aostadal in de zomer maakte.

Het was heet in het Aostadal
Het was heet in het Aostadal

1. Skyway Monte Bianco

In 2015 werd de Skyway Monte Bianco bij het ski-oord Courmayeur geopend. Een knap staaltje techniek dat het mogelijk maakt om vanaf het basisstation Pontal d’Entrèves op 1.300 meter naar het tussenstation Pavillon du Mont Fréty (2.200 meter) met z’n leuke natuurspeeltuin voor kinderen en z’n botanische tuin voor liefhebbers van bergflora te gaan.

Het basisstation van de Skyway bij Courmayeur
Het basisstation van de Skyway bij Courmayeur

Binnen kun je de bouw van de kabelbaan in de filmzaal bewonderen of iets eten of drinken in het restaurant. Als je hier bent uitgekeken kun je verder omhoog naar het imposante eindstation op 3.466 meter. De route van deze indrukwekkende kabelbaan leg je af in grote gondels met glazen ramen die tijdens de klim 360 graden draaien.

Tijdens de rit naar boven kun je overal om je heen kijken
Tijdens de rit naar boven kun je overal om je heen kijken

Helemaal bovenaan bevind je je op Punta Helbronner en geniet je van het uitzicht over het Aostadal en de omliggende bergen. Via het 360-graden terras met een diameter van veertien meter kijk je tegen de besneeuwde hoogste top van de Mont Blanc aan. Wel even rustig aan, want je merkt meteen dat er een stuk minder zuurstof is op deze grote hoogte. Als je eenmaal boven op de berg bent, is het ook leuk om hier wat te eten. Je kunt zowel terecht in het restaurant op het middenstation als op de top van Punta Helbronner.

Een aperitivo boven op de Mont Blanc
Een aperitivo boven op de Mont Blanc
Klaar voor een tochtje met de Skyway Monte Bianco
Klaar voor een tochtje met de Skyway Monte Bianco
De Mont Blanc op met de Skyway
De Mont Blanc op met de Skyway

Een ritje met de Skyway is niet goedkoop. Een retourtje voor één persoon kost € 48. Er zijn wel wat kortingsmogelijkheden voor kinderen en families. Zie de prijstabel hieronder.

De tarieven van de kabelbaan Skyway Monte Bianco (bron: montebianco.com)
Het uitzicht vanaf Punta Helbronner is indrukwekkend
Het uitzicht vanaf Punta Helbronner is indrukwekkend

Als je een bezoek brengt aan de Mont Blanc vanaf de Italiaanse kant, is het ook leuk om even het stadje Courmayeur te bezichtigen. Hier vind je chique winkels met dure berguitrusting, luxe hotels en Ferrari’s.

2. De thermen van Pré-Saint-Didier

De thermen van Pré-Saint-Didier zijn geopend in 1834 en zijn misschien wel de mooist gelegen thermen van Europa. In het hart van de Aosta Vallei, aan de voet van de Mont Blanc, kun je heerlijk bubbelen in de open lucht terwijl je je vergaapt aan het verbazingwekkende uitzicht.

De thermen van Pré-Saint-Didier
De thermen van Pré-Saint-Didier

Laat de hydromassages zijn ontspannende werk doen, stap in een van de saunahutten, dobber in de verschillende thermale baden of geniet gewoon op een ligbed op het gazon van de omgeving. Binnen kun je je laten masseren of plaatsnemen in stoomcabines. Bij de toegang tot de spa zijn vruchtendrankjes, water en fruit inbegrepen.

Binnen en buiten staan met elkaar in verbinding
Binnen en buiten staan met elkaar in verbinding
Een chique bedoening bij de Spa van Pré-Saint-Didier
Een chique bedoening bij de Spa van Pré-Saint-Didier

Wat kost zo’n dagje welness in Pré-Saint-Didier dan? Een dagpas voor QC Terme Pré-Saint-Didier kost je € 48 per persoon. Kijk vooraf wel of het niet té druk is, want deze spa is nogal populair. Je kunt eventueel ook voor een kleine korting voor avondtoegang vanaf 17.30 uur kiezen.

Op Google kun je zien hoe druk het op het moment in de thermen van Pré-Saint-Didier is (bron: Google)
Op Google kun je zien hoe druk het op het moment in de thermen van Pré-Saint-Didier is (bron: Google)

3. Aosta

Voor een stad van slechts 35.000 inwoners is Aosta opmerkelijk levendig. Met het warme weer waarin wij de stad aandoen zijn de straten en pleinen ’s avonds vol mensen. Er staat een dj plaatjes te draaien, er klinkt muziek uit volle cafeetjes en op terrassen genieten mensen van een late maaltijd of van cocktails.

Aosta is een levendige en mooi gelegen stad van kleine omvang
Aosta is een levendige en mooi gelegen stad van kleine omvang

Aosta is een sfeervolle stad met een rijke historie. De stad werd door de Romeinen in het jaar 25 v.Chr. volgens een typisch Romeins stadsplan gesticht, met een triomfboog ter ere van keizer Augustus voor de stadsmuren. Net zoals met alles wat de Romeinen bouwden, is ook over ‘Augusta Praetoria Salassorum’, zoals de Romeinen de stad noemden, goed nagedacht. Aosta verrees op het kruispunt van twee belangrijke routes en twee rivieren.

Religieuze kunst boven de ingang van de kathedraal
Religieuze kunst boven de ingang van de kathedraal van Aosta
Klooster in het oude centrum van Aosta
Klooster in het oude centrum van Aosta
Een restaurant in de oude stadspoort
Een restaurant in de oude stadspoort
De Porta Pretoria van Aosta
De Porta Pretoria van Aosta

Inmiddels heet de stad kortweg Aosta (Augustus). De triomfboog staat er na 2.000 jaar nog altijd fier bij, net als delen van de oude stadsmuur, torens, ondergrondse cryptes, een grote stadspoort (de Porta Pretoria) en het Romeinse theater dat in de loop van honderd jaar deels gerestaureerd is. Het Romeinse stratenplan van Aosta is anno nu nog altijd goed herkenbaar.

Aosta in de Romeinse tijd
Het strakke stratenplan van Aosta in de Romeinse tijd (bron: naturaosta.it)

In de buurt van Aosta kun je ook de overblijfselen van de oude megalithische beschaving in een hagelnieuw museum in Saint-Martin-de Corléans bewonderen. Deze beschaving verbleef op de plek van Aosta en omgeving ruimschoots voordat de Romeinen kwamen. Er wordt nog volop onderzoek gedaan naar de schatten die deze rijke cultuur heeft achtergelaten en de geheimen die ze nog voor ons in petto heeft.

Gerestaureerde restanten van het Romeinse amfitheater in Aosta
Gerestaureerde restanten van het Romeinse theater in Aosta
Een virtuele reconstructie van het Romeinse theater in Aosta
Een virtuele reconstructie van het Romeinse theater in Aosta (bron: vdamonamour.it)
Opmerkelijke vondsten van duizenden jaren oud uit het megalitische tijdperk
Opmerkelijke vondsten van duizenden jaren oud uit het megalitische tijdperk

Aosta Stad verdient het zeker een van de mooiste plekken van de Valle d’Aosta te zijn.

Hoteltip: tijdens ons verblijf in Aosta sliepen we in het HB Aosta Hotel, een driesterrenhotel met stijlvol ingerichte kamers, een uitgebreid ontbijt met goede koffie en gelegen op een zeer strategische locatie midden in het stadscentrum (voor gasten bereikbaar met de auto).

4. Nationaal Park Gran Paradiso

De Gran Paradiso is met 4.061 meter de hoogste berg die in z’n geheel in Italië ligt. De Mont Blanc en andere toppen van het massief zijn nog wel wat hoger, maar die liggen voor een groot deel in Frankrijk. De Gran Paradiso bevindt zich op de grens tussen de gewesten Valle d’Aosta en Piëmont en is ook de naamgever van het oudste nationaal park van Italië: Nationaal Park Gran Paradiso.

In Valle d'Aosta kun je duizenden bloemensoorten bewonderen
In Valle d’Aosta kun je duizenden bloemensoorten bewonderen
De edelweiss heet in het Italiaans 'stella alpina'
De edelweiss heet in het Italiaans ‘stella alpina’

In het park vind je een rijke schakering aan flora en fauna. Liefhebbers van bloemen kunnen hier de Edelweiss en duizenden andere bloemensoorten spotten. Wist je dat je in deze regio 30% van alle bloemsoorten in heel Italië aantreft? Houd je meer van dieren? In het Nationaal Park kun je zomaar alpensteenbokken, gemzen, oehoes, steenarenden en alpenmarmotten tegen het lijf lopen. Dankzij de bloemenpracht vind je er ook honderden soorten vlinders.

Nieuwsgierige gemzen bekijken de wandelaars in Gran Paradiso
Nieuwsgierige gemzen bekijken de wandelaars in Gran Paradiso

Er zijn talloze wandelroutes van kort tot lang, die langs riviertjes en beekjes en dwars door weiden met koeien en bosgebieden leiden. Steeds heb je uitzicht op de Gran Paradiso en de omliggende bergen. In de dorpjes die je doorkruist kun je genieten van koffie met taart of een stevige lunch om vervolgens verder te wandelen door dit schitterende gebied. In de winter worden hier tal van bergsporten beoefend, maar in de zomer worden al je zintuigen geprikkeld.

Aperitief na een stevige wandeling door het nationaal park
Aperitief na een stevige wandeling door het nationaal park

5. Cogne

In dorpen als Cogne staat alles in het teken van de wintersport. De winkels, de pistes, de typische Alpiene bouwstijl, alles herinnert je eraan dat hier een deel van het jaar sneeuw en ijs ligt en mensen genieten van allerlei soorten wintersporten. Volgens de gids die ons door het dorp en de omgeving rondleidt, is het de beste plek om aan ijsklimmen te doen.

Cogne in het Nationaal Park Gran Paradiso
Cogne in het Nationaal Park Gran Paradiso

Maar tijdens de zomer zijn plekken als Cogne eigenlijk wel zo mooi. De ruime weiden achter het dorp, de bloemen aan de balkons en op de pleintjes, de bijzondere kerk, de ijsjes bij de lokale gelateria, de wandelaars met hun bergschoenen en rugzakken op, de waterpunten waaruit je heerlijk vers water uit de Alpen kunt drinken…

Wandelen in het Aostadal rond het dorpje Cogne
Wandelen in het Aostadal rond het dorpje Cogne

Een bezoek aan Cogne of aan een van de andere dorpjes die je in het Nationaal Park vind is beslist aan te raden als je op zoek bent naar de mooiste plekken van Valle d’Aosta.

6. De watervallen van Lillaz

Als je in Cogne bent, ben je ook vlak bij Lillaz. En daar vind je de beroemde watervallen van Lillaz (de Cascate di Lillaz). Via het schilderachtige dorpje loop je langs de rivier de bergen in, naar de watervallen. Tijdens warme dagen is het gespetter van de watervallen een welkome verkoeling. In meertjes rond de watervallen kun je pootje baden, als je het echt warm hebt. Maar niet te lang, want het is allemaal smeltwater met een lage temperatuur!

Even verkoeling zoeken in het ijskoude smeltwater
Even verkoeling zoeken in het ijskoude smeltwater

De omgeving is schitterend en het uitzicht is de klim meer dan waard. Om de watervallen van bovenaf te kunnen bekijken, moet je wel een redelijke conditie hebben. Op sommige punten moet je echt even ‘klimmen’. De hoogste waterval is 150 meter. In de omgeving van Lillaz en Cogne vind je vele wandelpaden waarop op de zwaarte staat aangegeven. Veel routes zijn ook goed te doen voor gezinnen met kinderen.

De watervallen van Lillaz
De watervallen van Lillaz

7. Forte di Bard

Het strategisch gelegen Forte di Bard werd in de 19de eeuw gebouwd door leden van het Huis van Savoye, de adellijke familie die later ook heel Italië als koninklijke familie zou besturen. Het fort bood plaats aan 416 soldaten. Dat aantal kon verdubbeld worden bij een belegering, door er een strooien bed bij te plaatsen in de slaapvertrekken. De verschillende lagen van het fort zijn verbonden door gangen. Het complex beslaat een oppervlakte van maar liefst 15.000 vierkante meter.

Het Forte di Bard ligt op een strategische plek in het Aostadal
Het Forte di Bard ligt op een strategische plek in het Aostadal

Het fort ligt 106 meter boven het dorp Bard en gold als onneembaar. Een leger van 40.000 Franse soldaten onder leiding van Napoleon Bonaparte werd door slechts 400 soldaten die in het fort waren gelegerd voor twee weken opgehouden. Na jaren van verwaarlozing werd het fort in de jaren 2003 tot 2006 gerestaureerd en heropende het de deuren in 2006 voor toeristen met een permanent Alpenmuseum (dankzij de interactieve elementen ook leuk voor kinderen!), een openstelling van de gevangenissen en wisselende tentoonstellingen. Op het moment dat wij er waren was er onder andere een foto-expositie van de beroemde Amerikaanse fotograaf Steve McCurry. Ook kun je hier in de zomer regelmatig van concerten en theatervoorstellingen genieten.

Via drie liften bereik je de bovenkant van het fort
Via drie liften bereik je de bovenkant van het fort

Je komt op het centrale plein van de bovenverdieping van het fort via drie liften. Zit je eenmaal hoog en droog in het fort, dan kun je ook besluiten om er te overnachten. Als er tenminste plek is in een van de slechts elf beschikbare hotelkamers, die in vroeger tijden slaapplek boden voor de soldaten. De ruime suite kost met een geweldige badkamer kost tweehonderd euro per nacht. De junior suite (mét balkon) en de gewone kamer zijn respectievelijk 130 en 110 euro. Voor dat geld krijg je een unieke overnachting op een historische plek met een verbluffend uitzicht over het Aostadal. In het fort tref je trouwens ook een mooi ingericht restaurant aan waar je kunt genieten van de Valdostaanse keuken.

Genieten van de Valdostaanse keuken in het restaurant van het Forte di Bard
Genieten van de Valdostaanse keuken in het restaurant van het Forte di Bard

De toegang tot het fort is gratis. Voor het Alpenmuseum en de tentoonstellingen moet je wel een kaartje kopen.

Uitzicht vanaf het Forte di Bard
Uitzicht vanaf het Forte di Bard

8. Rafting bij Villeneuve

Natuurlijk, wat is een bezoek aan het Aostadal zonder een stevig potje rafting? Bij Rafting Aventure Villeneuve kleedden we ons om in een wetsuit met zwemvest en helm. Daarna werden we een stukje stroomopwaarts gebracht om vervolgens gewapend met peddels in een rubber boot te springen. Van tevoren kregen we uiteraard een instructie. Er ging een gids voor ons uit in de kano en er ging een begeleider mee in de rubber boot, waardoor we het veilig genoeg vonden om ons mee te laten voeren door het kolkende water van de rivier.

Foto rafting: Thierry Vuillermoz
Foto rafing: Thierry Vuillermoz
Foto rafting: Thierry Vuillermoz

Rafting is niet alleen een spannende activiteit, maar ook heerlijk verfrissend op bloedhete dagen zoals deze. Het water in de rivier is tenslotte smeltwater uit de bergen van slechts vijf graden Celsius. Halverwege de trip kregen we de gelegenheid om van een rotspunt in het water te springen. Maar ook zonder die sprong krijg je genoeg water over je heen. Er is bijna geen tijd om langs de route te genieten van de overweldigende natuur.

Er zijn verschillende rafting-pakketten waaruit je kunt kiezen. Gezinnen met kinderen vanaf zes jaar kunnen ook bij Rafting Aventure Villeneuve terecht. In plaats van eerst een eind stroomopwaarts te gaan vertrek je dan vanaf de locatie van het raftingpark om vervolgens door minder wild water te varen. De tarieven zijn vanaf € 40 voor volwassen en € 20 voor kinderen tot twaalf jaar.

Vespa in het Aostadal
Vespa in het Aostadal

Zelf het Aostadal ontdekken?

Dat waren ze. De 8 mooiste plekken in de Valle d’Aosta in de zomer. Al is dat natuurlijk per definitie een subjectief lijstje. Eén ding zal duidelijk zijn. Het Aostadal biedt tal van bezienswaardigheden, mogelijkheden voor een actieve én een relaxte vakantie, je kunt hier uitstekend wandelen en genieten van de mooie natuur. Maar bovenal: het dal is zoveel meer dan alleen een wintersportbestemming!

💡Op zoek naar accommodatie in het Aostadal? Hier vind je de beste en voordeligste accommodaties.

Meer inspiratie voor een zomervakantie of wintervakantie in de Valle d’Aosta vind je op de Nederlandstalige website lovevda.nl.

Ben je zelf in het Aostadal geweest en ken je mooie plekken die absoluut niet in deze lijst mogen ontbreken? Laat het dan weten in een reactie onder dit artikel. Ik ben heel benieuwd naar jouw bijdrage.

Bekijk ook: de mooiste plekken in Italië.

Foto’s: Edward Hendriks, met uitzondering van de raftingfoto’s bij Villeneuve door Thierry Vuillermoz

Written by Edward Hendriks

Bijna 25 jaar geleden kwam ik voor het eerst in Italië en sindsdien keer ik er elk jaar terug (meestal voor meerdere keren per jaar). In het dagelijks leven ben ik copywriter. Toen ik in het voorjaar van 2009 een maand in Napels doorbracht, kwamen de ideeën voor een maffiathriller bovendrijven én begon ik in de zomer van datzelfde jaar met dit webmagazine. De thriller 'Bloedgeld' kwam uiteindelijk in 2012 uit. Inmiddels heb ik drie thrillers gepubliceerd en werk ik aan nieuwe manuscripten. Samen met een aantal enthousiaste andere italofielen blijf ik bloggen voor Dit is Italië.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Canne al vento - rietstengels in de wind

Italiaanse literatuur: Canne al vento van Grazia Deledda

Column: bijgelovige Italianen

Column: bijgelovige Italianen