in

8 redenen voor een bezoek aan San Marino

Vlag van San Marino

Oké, technisch gesproken maakt de Republiek San Marino geen deel uit van Italië. Maar het ligt bij de Adriatische Zee, ingesloten door de regio’s Emilia-Romagna en De Marken. En het dwergstaatje leent zich perfect voor een dagtrip vanuit bijvoorbeeld Florence, Rimini of Bologna. Is San Marino dan een must-see? Absoluut! En hier zijn 8 redenen waarom jij het zou moeten bezoeken.

La- Guaita-Kasteel-San-Marino
La Guaita in San Marino, een van de drie torens

1. San Marino is de oudste nog bestaande, onafhankelijke staat van de wereld

Op 3 september 301 werd het ministaatje al opgericht. Door Sint Marinus, vandaar de naam. Nu is het een enclave van zo’n 61 vierkante kilometer binnen Italië. Er wonen 30.000 mensen, die San Marinezen worden genoemd. De grondwet is vastgelegd in 1600 en is daarmee ’s werelds eerste grondwet die nog steeds van kracht is.

Het voorblad van de oudste grondwet ter wereld: die van San Marino
Het voorblad van de oudste grondwet ter wereld: die van San Marino (bron: giornalesm.com)

De economie leunt vooral op financiën, industrie, diensten en toerisme. Het land heeft geen staatsschuld en de laagste werkloosheidscijfers van Europa. Het is een van de rijkste landen ter wereld, gemeten naar bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking. Ook biedt het staatje, klein als het is, plek aan verschillende Werelderfgoederen volgens UNESCO: Monte Titano, San Marino Città en Borgo Maggiore.

2. San Marino is goed bereikbaar vanuit nabijgelegen Italiaanse steden

Je kunt er prima heen als dagtrip, maar ook als weekenduitstapje. De enclave bereik je vrij gemakkelijk vanaf bijvoorbeeld Rimini (30 minuten rijden), Bologna (2 uur), Ancona (1,5 uur) of Florence (2,5 uur). Ook kun je San Marino prima een bezoek brengen onderweg naar of op de terugweg van je vakantie in De Marken (Le Marche).

De ligging van San Marino in de provincie Rimini, tussen de gewesten Emilio-Romagna en De Marken
De ligging van San Marino in de provincie Rimini (in rood aangegeven), tussen de gewesten Emilia-Romagna en De Marken (bron: Wikimedia)

3. San Marino wordt ook wel de ‘Serenissima Repubblica di San Marino’ genoemd

Ofwel: de sereenste republiek. En da’s niet overdreven, want buiten de toeristische bezienswaardigheden waar je soms helaas over de badgasten uit Rimini struikelt, is het een groene oase van rust. Compleet met onbedorven landschappen, prachtige heuvels met forten en wijnhuizen. En op heldere dagen kun je vanuit de hoogte zelfs de zee in de verte zien liggen.

Borgo Maggiore in San Marino
Borgo Maggiore in San Marino

4. San Marino als winkelparadijs

Op zoek naar mooie Italiaanse merkkleding? Je vindt hier luxe winkels, winkelcentra (Atlante en Azzurro) en outlets (San Marino Factory Outlet en Queen Outlet) waar je mooie Italiaanse producten tegen leuke kortingen kunt krijgen. Mode, elektronica, parfum. De prijzen zijn er een stuk lager doordat je als toerist geen btw hoeft te betalen. Shoppen wordt dan ook massaal gedaan door de ongeveer twee miljoen bezoekers die het staatje jaarlijks aandoen.

De kaart van San Marino
De kaart van San Marino met daarop de 9 verschillende gemeenten waarin het land bestuurlijk is opgedeeld

5. De San Marinese keuken is simpel en lekker

De keuken haalt haar inspiratie uit de omliggende Italiaanse regio’s en voegt daar eigen lokale ingrediënten aan toe. Probeer eens de faggioli con le cotiche (bonen-en-speksoep), de konijnenstoofpot of de torta tre monti (chocoladehazelnoottaart). Maak je maaltijd compleet met een heerlijke San Marinese wijn of tilus, een digestief op basis van truffel. Mjam!

De bereiding van de beroemde San Marinese Torta tre Monti
De bereiding van de beroemde San Marinese torta tre monti (bron: YouTube)

6. Geen grens en je betaalt gewoon met euro’s

Officieel maakt San Marino geen deel uit van de Schengenzone (en ook niet van de Europese Unie), maar de grenzen zijn open en je betaalt er gewoon in euro’s. Als je dat leuk vindt, kun je bij de plaatselijke VVV trouwens wel om een stempel voor in je paspoort vragen. De officiële taal is het Italiaans, maar de San Marinezen spreken over het algemeen goed Engels.

Het Palazzo Pubblico van San Marino dat dient als stadhuis en als parlementsgebouw
Het Palazzo Pubblico van San Marino dat dient als stadhuis en als parlementsgebouw

7. Museumpje doen?

Liefhebber van musea? In San Marino vind je ze in overvloed. Bijvoorbeeld: het Museo di Stato met een grote collectie schilderijen, munten en archeologische voorwerpen, het San Francesco Museum met schilderijen uit de 16de eeuw, het wapenmuseum, het museum voor moderne kunst, een museum voor eigenaardige voorwerpen, een Ferrari en Abarth Museum, een wassenbeeldenmuseum en meer.

Het Museo di Stato - een van de bezienswaardigheden van San Marino
Het Museo di Stato – een van de bezienswaardigheden van San Marino

8. Wisseling van de wacht

Als onafhankelijke staat beschikt San Marino over een eigen leger. Een van de kleinste legers ter wereld, dat wel. Het telt slechts zo’n 1.000 man. Je kunt de wisseling van de wacht voor het Palazzo Pubblico aanschouwen van april tot september, elk halfuur van acht uur ’s morgens tot zes uur ’s avonds.

Dat waren ze. Acht belangrijke bezienswaardigheden in San Marino. Stuk voor stuk al redenen genoeg om het land een bezoek te brengen.

Zelf de mooiste plekken in San Marino ontdekken?

Een mooie plek om te verblijven in San Marino: Agriturismo Le Bosche (bron: booking.com)

Krijg je al zin om dit historische staatje in Italië zelf te ontdekken? En wil je er wat langer verblijven dan enkele uren? Dan kun je er natuurlijk ook overnachten in een van de hotels, b&b’s of vakantiehuizen in San Marino.

Hier vind je de beste en voordeligste accommodaties in San Marino.

Ben jij weleens in San Marino geweest? Wat waren voor jou de hoogtepunten van dit dwergstaatje? Ook jouw tips voor San Marino zijn van harte welkom. Laat hieronder jouw reactie achter.

Bronnen: walksofitaly.com, Wikipedia

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

7 Comments

Wat vind jij ervan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bottura en De Niro tegen voedselverspilling

Bottura en De Niro tegen voedselverspilling

Italië kampeerland

Italië favoriete kampeerland van Europeanen