in

Die ‘servetdispensers’ in cafés in Italië zijn niet wat je denkt dat ze zijn

Die 'servetdispensers' in cafés in Italië zijn niet wat je denkt dat ze zijn
Wat moet je met deze gladde velletjes papier? (beeld: AfterPlastic)

In Italië tref je vaak kleine, wasachtige velletjes in cafés en bars die eruitzien als servetten. Ze zitten in een dispenser op de bar of op je tafeltje. Deze tovagliolini da bar (letterlijk: barservetjes) zijn echter niet bedoeld om je handen af te vegen, je toet te boenen of een vlek weg te poetsen. Maar waarvoor zijn ze dan wel?

Als je weet hoe geobsedeerd Italianen kunnen zijn door hygiëne, zal het je niet verbazen dat ze dienen om contact tussen je vieze vingers en het eten te voorkomen. Voor de hygiëne, maar ook omdat ze vooral bij zoete broodjes en snacks voorkomen dat suiker en vet aan je handen blijven kleven. Voor alle andere toepassingen zijn ze vrijwel nutteloos, zoals je misschien zelf al eens hebt ervaren.

Barservetten zijn gemaakt van minder absorberend en resistenter weefsel. De grondstof, namelijk cellulose, is hetzelfde als een traditioneel servet, maar wordt in dit geval resistenter gemaakt door de toevoeging van polyamide-epichloorhydrinehars (PAE), een plastic materiaal dat het papier vrijwel waterdicht maakt. Er wordt ook een reliëftextuur op het papier gedrukt om het risico te minimaliseren dat de vochtige en suikerachtige delen gemakkelijk aan het papier blijven kleven.

Voor andere toepassingen heb je de échte servetten nodig: groter, zachter en absorberender. Die noemen ze in Italië tovaglioli (dus zonder het verkleinende -ini) erachteraan.

De servetjes liggen ook weleens onder de zoete broodjes (foto: Edward Hendriks)

In de Italiaanse koffiecultuur is het gebruikelijk om te genieten van een cappuccino (alleen vóór 11 uur ’s ochtends uiteraard) met een cornetto (een Italiaanse croissant). De tovagliolini zijn perfect om je cornetto con crema te hanteren. Een servet zou hopeloos blijven plakken met als gevolg dat je stukjes papier bij je cornetto of brioche zit te eten.

Ook spelen de kosten natuurlijk mee: deze servetjes kosten bijna niks (sterker nog, ze worden waarschijnlijk gesponsord door het koffiemerk) en er staat ook nog eens een chic logo op gedrukt.

Ben je niet bekend met de Italiaanse koffie- en barcultuur (om het zo maar eens even te noemen), dan kan het een onaangename verrassing zijn om te ontdekken dat je er geen handen of gezichten mee af kunt vegen na een gesmolten gelato. Vraag dan gerust om wat traditionele servetten, was je handen in de bagno of neem zelf wat vochtige doekjes mee.

De tovagliolini da bar zijn perfect voor besuikerde broodjes (foto: Edward Hendriks)

Maar voor die snelle hap tussendoor en die espresso’s met zoete broodjes zullen de bescheiden tovagliolini – na wat gewenning – waarschijnlijk alles zijn wat je nodig hebt.

Bronnen: explore.com, greenme.it, geopop.it

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

risotto met asperges

Recept: aspergerisotto met munt

Nog eens 5 woorden en uitdrukkingen in het Italiaans waarvan het handig is dat je de betekenis kent

5 Italiaanse woorden waarvan je de betekenis even moet kennen