Pannacotta is een bekend dessert dat je in bijna elk Italiaans restaurant op de menukaart tegenkomt. De naam betekent letterlijk ‘gekookte room’, maar eigenlijk wordt het nauwelijks gekookt. Het roommengsel wordt alleen even verhit om de gelatine en suiker op te lossen, waarna de koelkast de rest van het werk doet.
De klassieke pannacotta is een stevig, romig dessert van slagroom, suiker en gelatine. Door een deel yoghurt te gebruiken in plaats van alleen room, krijg je een frissere, lichtere variant die niet zwaar op de maag ligt. Bovendien scheelt het in calorieën, wat ook mooi meegenomen is. Deze frisse variant wordt gecombineerd met verse aardbeien en munt, voor een extra zomers effect!
Leuke bijkomstigheid: pannacotta ziet eruit alsof je er veel werk in hebt gestoken , maar eigenlijk is dit een van de meest simpele toetjes om te maken die er bestaan. Een ideaal toetje dus, als je indruk wil maken zonder ingewikkelde receptuur te gebruiken. Misschien iets om te onthouden voor je Italiaanse kerstdiner. Buon appetito!
Ingrediënten voor de pannacotta allo yoghurt
Nagerecht voor 4 personen
- 3,5 velletjes gelatine (6 gram)
- 250 ml slagroom
- 250 ml Griekse yoghurt (minst vette variant of naar keuze)
- 60 gram suiker
- 1 vanillestokje of 2 tl vanille-extract
Verder heb je nodig
- 250 gram aardbeien
- 1-2 eetlepels poedersuiker (afhankelijk van de zoetheid van de aardbeien)
- een paar blaadjes verse munt

Bereiding van de pannacotta allo yoghurt
- Laat de gelatineblaadjes tenminste 10 minuten weken in een bakje met koud water.
- Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Giet de slagroom in een steelpan, voeg het vanillemerg, het vanillestokje en de suiker toe (indien je vanille-extract gebruikt, meng dit dan door de de slagroom). Verwarm de slagroom op laag vuur, maar laat niet koken. Roer regelmatig tot de suiker is opgelost.
- Haal het vanillestokje eruit. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en roer deze door het hete roommengsel totdat de gelatine volledig is opgelost.
- Haal de pan van het vuur en roer de yoghurt door het roommengsel.
- Verdeel het mengsel over de glaasjes of vormpjes. Laat de pannacotta afkoelen, dek de glaasjes af met plastic folie en zet ze minimaal 3 à 4 uur in de koelkast om op te stijven.
- Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Snijd de aarbeiden in kleinere stukjes. Hak de munt fijn en meng met de aarbeien. Voeg poedersuiker naar smaak toe en meng goed door.
- Garneer de pannacotta met de aardbeien met munt.
Tip: als je de pannacotta wilt uitstorten, verwarm de vormpjes dan even in een bak met warm water. Dit gaat het gemakkelijkst als je aluminium vormpjes hebt. Je kunt de pannacotta ook direct in het glas serveren.



Comments